''Noord-Korea testte gifgas''

Juusjuh had ons via de nieuws-submit te melden:

Gisteren heeft de BBC een interview uitgezonden met een Noord-Koreaanse chemicus die zegt vanaf 1979 experimenten met dodelijk gas te hebben uitgevoerd op politieke gevangenen. De man, aangeduid als de naar Zuid-Korea gevluchte dr. Kim, zei experimenten te hebben gedaan die waren bedoeld om vast te stellen hoe lang het duurde voordat iemand doodgaat. ''Ook wilden we weten hoeveel gas nodig was om heel Seoul uit te roeien.''

Het verhaal van dr. Kim komt grotendeels overeen met dat van de Noord-Koreaan Kwon Hyok. Deze naar eigen zeggen voormalig officier van de militaire inlichtingendienst van Noord-Korea, was eerder dit jaar te zien in een BBC-documentaire over gifgasexperimenten in Noord-Koreaanse kampen. Hij vertelde over gaskamers met wanden van glas. Dr. Kim verhaalt over dezelfde soort gaskamers.

Wat er waar is van dergelijke verhalen valt feitelijk niet vast te stellen. Noord-Korea ontkent steevast. Het kan zijn dat de verhalen worden verzonnen door activisten die meer aandacht willen voor de beroerde omstandigheden in Noord-Korea. Eén ding staat wel vast: Noord-Korea houdt tienduizenden politieke gevangenen onder belabberde omstandigheden vast.