Fikse straf e-mailbedreiger Balkenende

De rechtbank heeft een inwoner van Hoorn, wegens het per e-mail met de dood bedreigen van minister-president Jan Peter Balkenende, tot 30 maanden cel veroordeeld waarvan 10 voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. De eis was 30 maanden onvoorwaardelijk.

De rechtbank acht bewezen dat de 35-jarige Dennis K. de premier meerdere malen heeft bedreigd "met een misdrijf tegen het leven gericht". K. wilde aandacht vragen voor zijn beroerde gezinsomstandigheden. Hij deed dat met teksten als: "Je gaat er nu echt aan" en "Ik zal je gijzelen". Bij de laatste mail verstuurde hij een foto met een wapen in zijn hand en een bivakmuts op.

De rechtbank stelt dat dergelijke bedreigingen in de samenleving grote onrust teweegbrengen. Steeds vaker komt het voor dat burgers gezagsdragers maar gaan bedreigen als ze hun zin niet krijgen, aldus de rechtbank.

K. werd overigens ook nog voor twee bedrijfsinbraken veroordeeld. Ten tijde van het sturen van de dreigmails zat hij nog in de proeftijd van een veroordeling in april 2003 wegens hennepteelt en verboden wapenbezit.