Peijs wil alcoholslot voor dronken rijders

Als het aan minister Peijs van Verkeer ligt, zullen automobilisten die met te veel drank op achter het stuur worden betrapt een alcoholslot in hun auto moeten laten inbouwen. Het slot dat zo’n 1100 euro kost blokkeert de startmotor wanneer in de adem een te veel aan alcohol wordt gesignaleerd.

De maatregel zou in 2007 moeten ingaan wanneer het puntenrijbewijs is ingevoerd. Het puntenrijbewijs houdt in dat mensen die zware overtredingen in het verkeer begaan, zoals doorrijden na een ongeval of rijden met te veel alcohol op, hun rijbewijs moeten inleveren. Wie met te veel drank op wordt betrapt raakt zijn rijbewijs kwijt en moet, als het aan Peijs ligt, een alcoholslot laten inbouwen alvorens het document terug te krijgen.

In landen waar de maatregel al van kracht is blijken probleemdrinkers minder snel in herhaling te vallen. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Peijs dat ze het slot ziet als een strafmaatregel die onderdeel moet uit maken van “een begeleidingsprogramma om recidive te voorkomen”.

Wie denkt dat het alcoholslot gemakkelijk te omzeilen is heeft het, volgens de minister, mis. Niet alleen bij het starten maar ook tijdens het autorijden zal op willekeurige momenten geblazen moeten worden om de motor draaiende te houden. Ze acht de kans dan ook zeer klein dat “een nuchtere passagier gedurende een hele rit naast een dronken bestuurder blijft zitten en alle blaastesten van hem overneemt”.