'Xbox-games niet compatible met Xbox 2'

Het gerucht gaat dat spellen van de huidige X-Box spelconsole van Microsoft niet gespeeld kunnen worden op de opvolger genaamd Xenon. Deze bevat namelijk te veel nieuwe onderdelen. Hierdoor zal het onmogelijk zijn om gebruik te maken van de ‘backward compatibility’, waardoor spellen van een spelcomputer ook gespeeld kunnen worden op zijn opvolger.

De Xenon zal op het technische gebied een andere processor bevatten en er zal geen harde schijf meer in zitten. De grafische chip zal afkomstig zijn van fabrikant ATI, in plaats van Nvidia die in de huidige X-Box zit. Al deze verschillen maken het bijna onmogelijk om de oude games te draaien op het nieuwe systeem.

Concurrent Sony, de fabrikant van de Playstation en Playstation 2, heeft dit wel mogelijk gemaakt bij het ontwikkelen van de PS2. Helaas had maar tien procent van de PS2 gebruikers interesse om PS-One titels op hun console te spelen, aldus een recent onderzoek. Naar aanleiding van het onderzoek heeft Microsoft besloten af te zien van de ‘backward compatibility’. De Xenon wordt eind 2005 op de markt verwacht.

Microsoft zelf heeft dit gerucht ontkend.