FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 23 juni 2004

'Ongehoorzame' man onthoofd door rebellen

Icoon Buitenlands nieuwsDe maoïstische rebellen in Nepal hebben een man, Kailash Dhobi, onthoofd omdat hij mee zou hebben gewerkt met de veiligheidsdiensten van de Nepalese overheid. Ook hebben ze van acht landbouwers de benen gebroken omdat ze op privé-grond hadden gewerkt en daarmee orders van de rebellen hadden genegeerd.

Het verminkte lichaam van de onthoofde man werd dinsdag teruggevonden in het zuidwesten van Nepal. Zijn hoofd was met een mes afgesneden. De maoïstische rebellen controleren een groot deel van het Nepalese platteland en begaan regelmatig misdaden tegen landgenoten die ze ervan verdenken het regime in Kathmandu en de overheid te steunen.

Ze begonnen hun strijd tegen de overheid in 1996 en deze strijd heeft tot nu toe al 9.500 slachtoffers gemaakt.

'Media aandacht Advocaat buiten proportie'

“Toen ik gisteren om een uur of vijf Nederland 2 inschakelde, zag ik daar tot mijn verbazing een heel gezelschap 'deskundigen', onder wie John de Mol, nog steeds eindeloos doorpraten over de zogenaamde 'fatale wissel', waardoor Oranje kennelijk had verloren. Het was net alsof de eerste uitzending na de wedstrijd zonder onderbreking dagenlang was doorgegaan onder de bezielende leiding van Jack van Gelder”.

Dat schrijft Peter Vasterman woensdag in de NRC. Vasterman is mediasocioloog en onlangs gepromoveerd op een proefschrift over mediahypes. Hij vindt het onvoorstelbaar dat zoveel zendtijd op televisie en zoveel woorden in kranten hebben gestaan om slechts één verloren wedstrijd te analyseren. Ook de stroom van beschuldigingen en beledigingen aan het adres van bondscoach Dick Advocaat vindt hij buiten alle proporties en iets weg hebben van een moderne vorm van middeleeuwse duiveluitdrijving. Advocaat lijkt vogelvrij verklaard; alles mag gezegd en geschreven worden.

Eerder gebeurde hetzelfde in de kwestie Mabel Wisse Smit. In een tijd waarin de geschreven pers wil concurreren met het 'infotainment' op televisie lijkt het verifiëren van feiten voor hen ook minder van belang dan het weergeven van opinies. Het eenzijdig uitvergroten van een negatief beeld van het 'slachtoffer' staat doorgaans in geen enkele verhouding tot de 'gepleegde feiten'. Waar het vroeger nog taboedoorbrekend was om autoriteiten publiekelijk belachelijk te maken is dit tegenwoordig gemeengoed. Toenemende vergroving van taalgebruik op televisie en in columns draagt hier sterk toe bij. Vasterman vraagt zich af of het niet eens tijd wordt voor een nieuw taboedoorbrekend offensief; dit keer een offensief voor het herstel van de fatsoensnormen.

Sinterklaas komt dit jaar aan in Alkmaar

Sinterklaas zal dit jaar op zaterdag 13 november Nederland binnenkomen in Alkmaar. Burgemeester M. van Rossen van de Noord-Hollandse stad zal de goedheiligman rond 12:15 uur in de buurt van de Alkmaarse Accijnstoren welkom heten. Dit alles zal ook dit jaar live te zien zijn op Nederland 3.

Na aankomst zal Sinterklaas op zijn schimmel door de binnenstad van Alkmaar rijden. Het definitieve programma en de route zal dit najaar worden bekendgemaakt.


De aankomst van Sinterklaas vorig jaar in Zwolle.

Tsjechen verdienen géén miljoen per goal

egilio en MelkKoe hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icon EK 2004 PortugalDe Nederlandse Kamer van Koophandel te Praag ontkent dat de Kamer en het Nederlandse bedrijfsleven miljoenenbonussen hebben beloofd aan Tsjechische voetballers die vanavond zouden scoren. De Kamer is inmiddels op zoek naar een hacker die het valse bericht onder journalisten verspreidde en daarmee verschillende media, waaronder FOK!, misleidde.

''De Kamer betreurt het dat de pers zonder verificatie het nep-persbericht van de niet bij de Kamer bekende heer Neufeld publiceerde, die zich als onze persvoorlichter uitgaf en daarmee de goede naam van de Kamer en ons bedrijfsleven heeft beschadigd'', aldus een woordvoerder van de Kamer van Koophandel. ''Wij kopen geen voetballers om''.

Euro 2004: Uitslagen Groep D

Als laatsten streden vanavond de ploegen in groep D om een plek in de kwartfinales. Duitsland moest winnen van het al geplaatste Tsjechië. Bij gelijkspel of verlies van de Duitsers hadden Nederland en Letland in de andere wedstrijd nog een kans.

En Duitsland verloor met 2-1. Doordat Nederland met 3-0 wist te winnen van de stug verdedigende Letten speelt Oranje zaterdag in de kwartfinale.

Nederland begon in het stadion van Braga controlerend aan de wedstrijd, maar kon gaandeweg de eerste helft steeds meer druk uitoefenen op de Letse defensie. In de 12e minuut kon de Letse doelman Kolinko een afstandsschot van Philip Cocu wegtikken, een minuut later stopte hij een inzet van Ruud van Nistelrooij die plotseling alleen voor hem stond. Er was uiteindelijk een dubieuze strafschop nodig om de Letten te breken. Van Nistelrooij schoot de bal vanaf elf meter er perfect in, nadat Davids op de rand van het penaltygebied was neergehaald. Acht minuten later, in de 35e minuut, werd het 2-0, toen dezelfde Van Nistelrooij de bal op aangeven van Cocu in het Letse doel kopte.

Ondertussen stond het in Lissabon bij de wedstrijd Duitsland - Tsjechië 1-1. In de 21e minuut had de Duitse sterspeler Michael Ballack met een afstandsschot de score geopend. Negen minuten later stond het alweer gelijk, toen de Tsjechische spits Heinz een vrije trap subliem achter de Duitse doelman Oliver Kahn mikte.

In de tweede helft wist Nederland niet meer de pressie uit te oefenen waarmee ze in de eerste helft op voorsprong waren gekomen. Kort na de rust was Letland zelfs twee keer dicht bij de 2-1. Vermoedelijk waren de spelers van Oranje met hun hoofd meer bij het gelijktijdig gespeelde duel in Lissabon, dat bepalend zou zijn voor een verlenging van het verblijf in Portugal. In de 77e minuut scoorde de Tsjech Baros, 18 minuten eerder in het veld gekomen, echter de 2-1 voor zijn land en bezegelde daarmee de uitschakeling van Duitsland. Het opgeluchte Oranje kon in de slotfase nog uitlopen naar 3-0 dankzij een doelpunt van Makaay die kort daarvoor Van Nistelrooij had afgewisseld.

Eindstand Groep D

Tsjechië397-4
Nederland346-4
Duitsland322-3
Letland311-5

Kwartfinales:
Donderdag 24-6, Lissabon: Portugal - Engeland
Vrijdag 25-6, Lissabon: Frankrijk - Griekenland
Zaterdag 26-6, Faro/Loulé: Zweden - Nederland
Zondag 27-6, Porto: Tsjechië - Denemarken

Bløf meest gedraaid op de radio

Bløf was in 2003 wederom het vaakst te horen op de Nederlandse radio en op de muziek-televisiezenders. Robbie Williams was meest te horen buitenlandse artiest. Dat heeft de Stichting ter Exploitatie van Naburige Rechten (SENA) bekend gemaakt.

Het is voor het derde jaar op rij dat de Zeeuwse popgroep Bløf op 1 staat in de lijst. Op de tweede plek volgt Marco Borsato op de voet. Acda & de Munnik volgen op plek drie, Veldhuis & Kemper staan vierde. Phil Collins, die bezig is met zijn afscheidtoernee, steeg in de lijst met internationale artiesten naar plaats nummer twee.

De SENA haalde vorig jaar ondanks het matige economische klimaat, een recordbedrag van ruim 30 miljoen euro binnen aan rechten. In totaal is daarvan 23 miljoen euro uitgekeerd aan producenten en artiesten.

Meer muzieknieuws op Muziek.fok.nl.

Euro 2004: Uitslagen Groep D

Icon EK 2004 PortugalAls laatsten streden vanavond de ploegen in groep D om een plek in de kwartfinales. Duitsland moest winnen van het al geplaatste Tsjechië. Bij gelijkspel of verlies van de Duitsers hadden Nederland en Letland in de andere wedstrijd nog een kans. En Duitsland verloor met 2-1. Doordat Nederland met 3-0 wist te winnen van de stug verdedigende Letten speelt Oranje zaterdag in de kwartfinale.

Nederland begon in het stadion van Braga controlerend aan de wedstrijd, maar kon gaandeweg de eerste helft steeds meer druk uitoefenen op de Letse defensie. In de 12e minuut kon de Letse doelman Kolinko een afstandsschot van Philip Cocu wegtikken, een minuut later stopte hij een inzet van Ruud van Nistelrooij die plotseling alleen voor hem stond. Er was uiteindelijk een dubieuze strafschop nodig om de Letten te breken. Van Nistelrooij schoot de bal vanaf elf meter er perfect in, nadat Edgar Davids op de rand van het penaltygebied was neergehaald. Acht minuten later, in de 35e minuut, werd het 2-0, toen dezelfde Van Nistelrooij de bal op aangeven van Cocu in het Letse doel kopte.

Ondertussen stond het in Lissabon bij de wedstrijd Duitsland - Tsjechië 1-1. In de 21e minuut had de Duitse sterspeler Michael Ballack met een afstandsschot de score geopend. Negen minuten later stond het alweer gelijk, toen de Tsjechische spits Marek Heinz een vrije trap subliem achter de Duitse doelman Oliver Kahn mikte.

In de tweede helft wist Nederland niet meer de pressie uit te oefenen waarmee ze in de eerste helft op voorsprong waren gekomen. Kort na de rust was Letland zelfs twee keer dicht bij de 2-1. Vermoedelijk waren de spelers van Oranje met hun hoofd meer bij het gelijktijdig gespeelde duel in Lissabon, dat bepalend zou zijn voor een verlenging van het verblijf in Portugal. In de 77e minuut scoorde de Tsjech Milan Baros, achttien minuten eerder in het veld gekomen, echter de 2-1 voor zijn land en bezegelde daarmee de uitschakeling van Duitsland. Het opgeluchte Oranje kon in de slotfase nog uitlopen naar 3-0 dankzij een doelpunt van Roy Makaay die kort daarvoor Van Nistelrooij had afgewisseld.

Eindstand Groep D
Tsjechië397-4
Nederland346-4
Duitsland322-3
Letland311-5

Kwartfinales:
Donderdag 24-6, Lissabon: Portugal - Engeland
Vrijdag 25-6, Lissabon: Frankrijk - Griekenland
Zaterdag 26-6, Faro/Loulé: Zweden - Nederland
Zondag 27-6, Porto: Tsjechië - Denemarken

Kijk voor meer EK-nieuws op sport.fok.nl!

Voetbal kijken in de kerk

Door het noodweer dat de komende uren over het land trekt, wijken zo'n 400 voetballiefhebbers uit Biddinghuizen uit naar de katholieke kerk om daar de wedstrijd Nederland - Letland te volgen. De Oranje-supporters waren aanvankelijk van plan het duel in een tent volgen, maar de gemeente en de tentverhuurder verboden dat vanwege de stormwaarschuwing.

De pastoor van de katholieke kerk was de redder in nood door zijn kerk open te stellen voor de kijkers. In de kerk zijn voor het duel tribunes geplaatst waarop de voetbalfans kunnen plaatsnemen.

Israëlische leger verijdelt aanslag

Icoon Israel / PalestinaEen Israëlische legerwoordvoerder heeft bekend gemaakt dat het Israëlische leger bij een checkpoint op de Westelijke Jordaanoever een Palestijnse taxichauffeur heeft aangehouden die een tien kilo zware bom in zijn taxi vervoerde. Volgens het leger was de bom bestemd voor een aanslag in Jeruzalem door de Al Aqsa Martelarenbrigade.

Ook de bedoelde pleger van de aanslag, een 18-jarige Palestijn, is aangehouden. De aanslag zou mede zijn voorbereid door de Libanese Hezbollah-beweging. Het leger zegt op de hoogte zijn gesteld van de op handen zijnde aanslag tijdens verhoren van drie Palestijnen die dinsdag werden opgepakt.

De taxichauffeur heeft volgens het leger 500 shekel gekregen voor het transporteren van de bom van de Westoever naar Jeruzalem. Dat zijn zo'n 80 euro's.

Man (74) verwaarloost 200 dieren

Icoon Binnenlands nieuwsDe politie van Schelluinen, bij Dordrecht, heeft vandaag een 74-jarige man aangehouden die politieagenten en een inspecteur van de Dierenbescherming bedreigde met een bijl. De man wilde geen afstand doen van zijn verwaarloosde dieren. De verwaarlozing kwam aan het licht nadat de brandweer alarm had geslagen.

De brandweer had enige tijd geleden een kleine brand geblust in het huis. "Het vermoeden ontstond dat de dieren niet volgens de regels waren gehuisvest. De brandweer heeft er toen bij de gemeente op aangedrongen om de dierenbescherming eens langs te sturen", aldus politiewoordvoerder Martine de Bas.

Volgens de woordvoerder zaten zo'n honderd kippen, zeventig konijnen en 25 honden in veel te kleine en niet schoongehouden hokken. Naast de kippen, honden en konijnen waren er ook nog eens 25 cavia's, vijftig eenden en acht schapen in het huis aanwezig. Alle dieren werden in beslag genomen. "Het was echt heel vies. Iedereen zat onder de luizen toen we eruit kwamen".

De dieren waren echter wel goed gevoed. "We zijn in de veronderstelling dat de man echt dacht dat hij goed voor zijn dieren zorgde." De honden zijn inmiddels al overgebracht naar een asiel, maar voor de andere dieren moet nog opvang geregeld worden. De woordvoerder heeft geen idee waar die gevonden moet worden. "Wie wil er nu kippen die net ontluisd zijn".

[update] Ketchupduo terug cel in

De twee zogenaamde ketchupactivisten, de actievoersters die vorige week minister Verdonk van Vreemdelingenzaken met tomatenketchup besmeurden, moeten terug de cel in. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank vanochtend besloten in het beroep dat het Openbaar Ministerie (OM) had aangetekend tegen de vrijlating van het duo.

De rechtbank hield bij de beslissing rekening met de ophef die ontstond na het incident. "Het heeft bij de betrokken bewindsvrouw angst teweeg gebracht en daarnaast in de samenleving onrust en gevoelens van onveiligheid veroorzaakt. Daarbij speelt de herinnering aan eerdere soortgelijke incidenten rond Nederlandse politici en de impact die deze in de samenleving hebben gehad, uiteraard een rol."

Het OM moet nu de twee proberen op te sporen. Dat kan nog lastig zijn aangezien de identiteit van de twee vrouwen onbekend is gebleven. Zij beriepen zich tijdens het verhoor op hun zwijgrecht en weigerden naam, adres en woonplaats te geven. Van de twee zijn wel vingerafdrukken genomen en politiefoto's gemaakt.

Vanmiddag moeten zij bovendien voor de politierechter in Amsterdam verschijnen om zich te verantwoorden voor het ketchupgooien. Verwacht wordt echter dat ze niet komen opdagen. Voor een berechting en eventuele veroordeling is de aanwezigheid van de ketchupgooiers overigens niet vereist. De politierechter kan het tweetal bij verstek veroordelen.

Update 20:14
Tegen de verwachting in meldden de twee 'ketchupverdachten' zich vanmiddag toch bij de rechtbank. Ze kwamen de rechtszaal binnen onder luid gejuich vanaf de publieke tribune. Ze blijven echter weigeren hun naam, adres en woonplaats te geven.

De politierechter besloot de zaak aan te houden tot 23 juli. De rechter wees het verzoek om voorlopige hechtenis van de twee op te heffen, af. Hij verwierp echter ook vordering tot gevangenhouding van de officier van justitie. Die wilde de vrouwen tot aan 23 juli vasthouden. Maar de politierechter achtte zo een lange tijd niet in overeenstemming met een eventueel op te leggen straf. Een en ander houdt in dat de twee over 10 dagen op vrije voeten komen.

De advocaten van de ketchupgooisters wilden dat de twee activisten onmiddellijk vrijgelaten werden. Volgens hen is het gevaar dat de verdachten op de vlucht slaan klein , aangezien zij zich vrijwillig hebben gemeld. Bovendien vinden de advocaten het onbegrijpelijk dat iemand die met ketchup gooit, ''iets dat geen gevaar oplevert voor de gezondheid, vervolgens wordt aangemerkt als staatsgevaarlijk''. Ze wezen er verder op dat de taartgooiers op Pim Fortuyn slechts 500 euro boete kregen. De officier van justitie stelde dat de strafzaak tegen de ketchupgooiers een norm moet stellen: ''Je blijft met je handen van politici af.''


'Taart slechts boete, ketchup cel'

Saarland verbiedt hoofddoek voor lerares

Vandaag heeft in Duitsland een derde deelstaat een verbod ingesteld op het dragen van een hoofddoek voor leraressen op openbare scholen. Het parlement in de deelstaat Saarland stemde unaniem in met het verbod. Eerder voerden de deelstaten Baden-Württemberg en Nedersaksen al een dergelijk verbod in.

Volgens de politici is de hoofddoek een religieus en politiek symbool. Christelijke en joodse symbolen blijven wél toegestaan op openbare scholen, omdat die niet als politiek symbool gelden.

Vorig jaar november oordeelde het Duitse hooggerechtshof dat de parlementen in Duitse deelstaten een wet mogen uitvaardigen die het dragen van een hoofddoekje voor de klas verbiedt. Het Hof meent namelijk dat leerlingen kunnen worden beïnvloed door de religieus getinte kleding van een leerkracht.

Drie drugsgebruikers dood aangetroffen

Icoon Binnenlands nieuwsDrie drugsgebruikers zijn dood aangetroffen op verschillende plekken in Haarlem. Er is inmiddels sectie gepleegd op de lichamen en de politie vermoedt dat de slachtoffers harddrugs van slechte kwaliteit hebben gebruikt. Een speciaal rechercheteam gaat nu uitzoeken waar de drugs vandaan komen en wat de slachtoffers precies hebben gebruikt.

Ook een andere drugsgebruiker uit Haarlem is onwel geworden nadat hij gebruikt had. Hij is opgenomen in een ziekenhuis. Cocaïne-, heroïne- en xtc-gebruikers uit Haarlem worden gemaand extra voorzichtig te zijn en het bij de politie te melden wanneer ze iets weten over de handel in drugs van slechte kwaliteit.

De Boer of Sneijder vervangt Bouma

Frank de Boer of Philip Cocu. Oranje-coach Dick Advocaat wilde gisteren nog niet prijsgeven wie de geblesseerde Wilfred Bouma vanavond vervangt in de verdediging van zijn elftal.

Het lijkt waarschijnlijk dat Cocu een linie terugzakt, omdat De Boer niet de meest geschikte kandidaat is om de snelle Letse spits Verpakovskis te bewaken.

Michael Reiziger zal in ieder geval de plek van de geschorste Johnny Heitinga overnemen. Wesley Sneijder is de aangewezen persoon om Cocu op het middenveld te vervangen, als deze laatste op de plaats van Bouma gaat spelen. Voor Nederlands recordinternational Frank de Boer zou de wedstrijd tegen Letland zijn 111e interland kunnen worden. Indien Nederland wordt uitgeschakeld waarschijnlijk ook zijn laatste. Het is nog onduidelijk of De Boer bij een basisplek ook meteen de aanvoerdersband van Cocu overneemt. Voor de start van het toernooi verkondigde Advocaat dat De Boer zijn eerste aanvoerder is mits de verdediger speelt.

Oranje is vanavond afhankelijk van het resultaat van de wedstrijd Duitsland - Tsjechië. Indien Duitsland die wedstrijd wint plaatst Nederland zich niet voor de kwartfinales van het EK. De Tsjechische voetballer Rosicky denkt echter dat de Duitsers te moeizaam scoren om van Tsjechië te kunnen winnen.

Vermoedelijke opstelling:
Van der Sar;
Reiziger, Stam, Cocu en Van Bronckhorst;
Sneijder, Seedorf en Davids;
Van der Meyde, Van Nistelrooij en Robben.

Honderden pelgrims trappen in grap over messias

DaCode had ons via de nieuws-submit te melden:

Honderden goedgelovige moslims zijn de afgelopen weken naar het universitair ziekenhuis van de Duitse stad Essen gegaan in de verwachting daar een nieuwe messias aan te treffen. Een onbekende grappenmaker verspreidde enkele weken geleden op internet het gerucht dat een Turkse vrouw, die bij de geboorte van haar kind overleed, herrezen was om haar zoon de borst te geven en de mensheid weer op het rechte pad te brengen. De zoon zou zijn uitverkoren door Allah.

De kraamafdeling van het ziekenhuis werd af en toen overspoeld door wel honderd nieuwsgierige pelgrims die het wonder met eigen ogen wilden aanschouwen. De ziekenhuisdirectie moest zelfs de hulp inroepen van de politie en een bewakingsdienst instellen om de afdeling af te schermen.

Intussen is de toestroom van pelgrims opgehouden. Het ziekenhuis en ook het kerkhof verzekerden dat er zich geen wederopstanding heeft voorgedaan.

1,4 miljard voor Tweede Maasvlakte

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Het Rijk zal voor 1,4 miljard euro meebetalen aan de Tweede Maasvlakte aan de haven van Rotterdam. Dat zeggen bronnen rond het kabinet in Den Haag. Eind vorig jaar was al bekend dat het Rijk wilde meebetalen, maar nu is dan ook een bedrag genoemd. De gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf en het Rijk hebben nu een akkoord bereikt.

Toch stelt het kabinet wel voorwaarden. Zo moet een deel van het geld over een paar jaar worden teruggeven. Ook moet voor definitief groen licht voor het project over anderhalf jaar bewezen zijn dat de Tweede Maasvlakte zal renderen.

In totaal zal de Tweede Maasvlakte 2,3 miljard euro kosten. In 2010 zouden de eerste schepen in dit nieuwe deel van de Rotterdamse haven gelost moeten worden.

Keroppi op zoek naar voedsel

Keroppi op zoek naar voedsel

Drie keer per jaar luidt de noodklok. Dan komt er weer een tentamenperiode aan en in de er voorafgaande weken is het echt afzien.
En op zich wil ik best m'n best doen hoor voor m'n studie, maar als je boven een boek hangt en je al een uur lang bezig hebt gehouden met de vele mysteriën van het immuunsysteem dan wordt de verleiding om wat anders te gaan doen toch wel heel erg groot. Want zeg nou zelf, op het moment dat het leren je de keel uitkomt is er toch niks fijner dan geestdood op de bank tell-sell programma’s te bekijken.

Omdat je niet veel wijzer wordt van al deze wonderlijke producten te bekijken werd er driftig gezocht naar een alternatief voor de verleidingen van studie-ontwijkend gedrag (onder de studenten ook wel als S.O.G'en bekend). En het alternatief werd gevonden in het verschijnsel "avondstudie". Twee weken voor het tentamen wordt het gebouw 's avond opengesteld voor studenten (normaal moet je daarvoor een geheimzinnige XS-pas bezitten) die dan in alle rust daar kunnen studeren.

En het klinkt misschien suf, na een hele dag al in de bieb te hebben zitten studeren, daar ook nog eens ’s avonds je tijd te gaan besteden. Maar het is echt ideaal: geen verleidelijke tv-programma's (voorheen keek ik alleen in de weken voor de tentamens naar GTST en meer van dit soort tv-junk) en een hoop gemotiveerde mensen om je heen. Want als iedereen om je heen driftig zit te leren dan ben je veel minder snel geneigd om je boeken kwaad in de hoek te smijten.

Maar genoeg over deze introductie van het verhaal. Want tussen het overdag op de faculteit studeren en de avondstudie is er een gat genaamd "avondeten". En als we nu in de binnenstad zouden zitten dan was dat geen probleem geweest. Maar we zitten niet in de binnenstad, we zitten op de Uithof, een universiteitsterrein weggestopt op een Utrechts grasveld, ver van de bewoonde wereld. De mogelijkheden tot eten zijn daardoor dus ook bijzonder beperkt. Meestal sleuren we ons zuchtend naar het Educatorium (de mensa) om daar een pre-fab maaltijd van betreurenswaardige kwaliteit naar binnen te werken. Andere opties zijn het restaurant "The Basket" (te duur) en de Pizzeria (is leuk voor 1 dag, maar 5 dagen pizza trekt niemand).

Nadat we alle avondstudie-bikkels bij elkaar hadden verzameld togen wij dus naar het Educatorium. Daar aangekomen werden we echter met een afschuwelijk feit geconfronteerd: afgesloten hekjes en de summiere mededeling 'Wij zijn gesloten, tot ziens!" Gesloten? Waarom? Het accademisch jaar is pas over 2,5 week afgelopen, waar moeten de studenten nu eten? De UU vindt het blijkbaar geen probleem om hun studenten van voedsel te onthouden.

Nadat onze hongerige magen een tijdje overstemd waren door ons ongenoegen over deze slechte service van de Universiteit Utrecht, begonnen we ons toch weer zorgen te maken over onze voedselvoorziening.
Opeens opperde een van ons "Hee waarom gaan we niet in het AZU eten?" Een geniaal idee leek dit! Lekker op bezoek naar het ziekenhuis, daar is personeel, daar zijn studenten, daar is vast ook betaalbaar eten! Nadat we na een aantal omzwervingen binnen het AZU eindelijk het bedrijfsrestaurant hadden gevonden, werden we voor de tweede keer die avond teleurgesteld. De pasjes-cultuur was ook hier doorgedrongen, en afgezien we allemaal over een hoop pasjes beschikten, beschikten we dus niet over het juiste pasje om eten te kunnen bemachtigen.

Nog steeds geen eten, wat waren de mogelijkheden nog? Een opwarmmaaltijd bij de Spar of toch maar een pizza... (wat een paar van ons pertinent weigerde omdat ze de dag ervoor buikpijn hadden gekregen door het vele vet wat er op dreef).

En zo kwam het dat we eindigde boven een matige magnetronmaaltijd, al mopperend over het onrecht wat ons door de UU werd aangedaan. Want het is toch belachelijk, dat er om 6 uur geen enkele voorziening meer voor de student vanuit de UU is om te eten?

Lippi zal Trapattoni vervangen

Na de vroegtijdige uitschakeling van de Italiaanse Squadra in het Europese Kampioenschap trekt Trapattoni zijn conclusies en maakt plaats voor Marcello Lippi.

Volgens de Gazzetta dello Sport zal Trapattoni nu vrijdag op de algemene beheerraad zijn ontslag bekendmaken bij de Italiaanse voetbalbond. De succestrainer kreeg na de uitschakeling bakken kritiek over zich omtrent het bange spel en verkeerde wissels. Zijn vervanger zou ook al vast liggen. Marcello Lippi, die dit jaar nog als trainer actief was bij de Juventus Turijn, mag de Forza Azzurri klaarstomen voor het wereldkampioenschap in Duitsland.

Rommedahl naar Charlton Athletic

Dennis Rommedahl speelt vanaf aankomend seizoen bij het Engelse Charlton Athletic. PSV-voorzitter van Raaij maakte dit woensdagmiddag bekend op omroep Brabant.

Rommedahl speelde de afgelopen zeven jaar bij PSV, waarvan hij het eerste jaar op huurbasis uitkwam voor RKC Waalwijk. In 161 competitieduels voor de Eindhovenaren wist de Deense international 29 keer te scoren. Ook Tottenham Hotspur, Hamburger SV en Ajax hadden interesse in de buitenspeler.

Als opvolger voor Rommedahl heeft PSV de 21-jarige Amerikaanse international DeMarcus Beasley op het oog, nu nog spelend voor Chicago Fire.

Oranje: De Boer of Sneijder vervangt Bouma

Icon EK 2004 PortugalFrank de Boer of Philip Cocu. Oranje-coach Dick Advocaat wilde gisteren nog niet prijsgeven wie de geblesseerde Wilfred Bouma vanavond vervangt in de verdediging van zijn elftal. Het lijkt waarschijnlijk dat Cocu een linie terugzakt, omdat De Boer niet de meest geschikte kandidaat is om de snelle Letse spits Verpakovskis te bewaken.

Michael Reiziger zal in ieder geval de plek van de geschorste Johnny Heitinga overnemen. Wesley Sneijder is de aangewezen persoon om Cocu op het middenveld te vervangen, als deze laatste op de plaats van Bouma gaat spelen. Voor Nederlands recordinternational Frank de Boer zou de wedstrijd tegen Letland zijn 111e interland kunnen worden. Indien Nederland wordt uitgeschakeld waarschijnlijk ook zijn laatste. Het is nog onduidelijk of De Boer bij een basisplek ook meteen de aanvoerdersband van Cocu overneemt. Voor de start van het toernooi verkondigde Advocaat dat De Boer zijn eerste aanvoerder is mits de verdediger speelt.

Oranje is vanavond afhankelijk van het resultaat van de wedstrijd Duitsland - Tsjechië. Indien Duitsland die wedstrijd wint plaatst Nederland zich niet voor de kwartfinales van het EK. De Tsjechische voetballer Rosicky denkt echter dat de Duitsers te moeizaam scoren om van Tsjechië te kunnen winnen.

Vermoedelijke opstelling:
Van der Sar;
Reiziger, Stam, Cocu en Van Bronckhorst;
Sneijder, Seedorf en Davids;
Van der Meyde, Van Nistelrooij en Robben.

Kijk voor meer EK-nieuws op sport.fok.nl!

Rosicky: de Duitsers scoren niet

De Tsjech Thomas Rosicky heeft gezegd dat de Tsjechen de Duitsers naar huis zullen sturen. De Duitsers zouden te moeizaam scoren.

Rosicky concludeerde in een interview met een Tsjechische krant dat het de Duitsers nog niet gelukt is een doelpunt 'te maken'. Het enige doelpunt dat viel was een gelukkige uit een vrije trap in de wedstrijd tegen Nederland. De Duitse ploeg speelt volgens hem ook zonder concept. De mannschaft countert alleen, iets bedenken kunnen ze niet.

Zonder doelpunten zullen de Duitsers vanavond aan de Nederlandse prestatie zijn overgeleverd. Helaas voor Oranje zal Rosicky echter niet zelf in actie komen. De Tsjechen houden naast hem onder andere Jan Koller, Milan Baros, Zdenek Grygera en Thomas Galásek op stal.

Radio 10 Gold komt terug in de ether

Radio 10 Gold zal vanaf 1 juli toch weer landelijk te horen zijn in de ether. Via de 1008 AM op de middengolf is het station dan op draagbare radio's te ontvangen. Voorheen was deze zender van Radio 1. Talpa Radio International, de moedermaatschappij van Radio 10 Gold, heeft de vergunning voor de AM 1008 weten over te nemen van het Engelse bedrijf Radlon Media Ltd.

Bij de FM-frequentieverdeling van vorig jaar viel de oldieszender buiten de boot. Toch doet het station nog altijd goed mee en scoort het een hoger marktaandeel dan zenders als Yorin FM, Veronica, RTL FM en ID&T Radio, die allemaal wel in de ether zitten.

Erik de Zwart, directeur Talpa Radio International is blij met de nieuwe frequentie. "Met de nieuwe, zeer krachtige frequentie AM 1008 kunnen we alle Nederlanders met een portable radio, in de auto, op het werk of bij het bed, goed bereiken. De 1008 is niet alleen de beste frequentie die beschikbaar is op AM in Nederland maar ook een zogenaamde 'vrije', dat betekent dat er geen stoorzender op dezelfde frequentie zit in andere Europese landen."

Radio 10 Gold was al een tijdje via 1395 AM te beluisteren. Maar dat was geen succes, zo zegt Tom Mulder, Program Director van Radio 10 Gold. "Soms, en dan vooral in de vooravond, begon de AM 1395 vanwege het lage vermogen te storen en ook ’s avonds moesten we twee uur de lucht uit vanwege een zender in Tirana (Albanië). Die tijd is over, we zijn er nu weer 24 uur per dag, op volle kracht op de 1008! En er zijn ook andere voordelen: we kunnen weer een belangrijke rol spelen bij de oproepen van de ANWB Alarmcentrale."

'Xbox-games niet compatible met Xbox 2'

Het gerucht gaat dat spellen van de huidige X-Box spelconsole van Microsoft niet gespeeld kunnen worden op de opvolger genaamd Xenon. Deze bevat namelijk te veel nieuwe onderdelen. Hierdoor zal het onmogelijk zijn om gebruik te maken van de ‘backward compatibility’, waardoor spellen van een spelcomputer ook gespeeld kunnen worden op zijn opvolger.

De Xenon zal op het technische gebied een andere processor bevatten en er zal geen harde schijf meer in zitten. De grafische chip zal afkomstig zijn van fabrikant ATI, in plaats van Nvidia die in de huidige X-Box zit. Al deze verschillen maken het bijna onmogelijk om de oude games te draaien op het nieuwe systeem.

Concurrent Sony, de fabrikant van de Playstation en Playstation 2, heeft dit wel mogelijk gemaakt bij het ontwikkelen van de PS2. Helaas had maar tien procent van de PS2 gebruikers interesse om PS-One titels op hun console te spelen, aldus een recent onderzoek. Naar aanleiding van het onderzoek heeft Microsoft besloten af te zien van de ‘backward compatibility’. De Xenon wordt eind 2005 op de markt verwacht.

Microsoft zelf heeft dit gerucht ontkend.

Dodental aanvallen Ingoesjetië opgelopen

Icoon Buitenlands nieuwsHet dodental van de aanvallen die Tsjetsjeense rebellen maandagavond uitvoerden op overheidsgebouwen in de Russische deelrepubliek Ingoesjetië is opgelopen tot 92. Volgens een lid van de commissie die de regering heeft ingesteld om de aanvallen te onderzoeken zijn 76 van de slachtoffers politieagenten en soldaten. Het aantal gewonden is opgelopen naar 120.

Subheader


Volgens de Tsjetsjeense minister van Binnenlandse zaken, Aloe Alchanov, zijn de aanvallen waarschijnlijk uitgevoerd onder leiding van een vanuit Ingoesjetië opererende rebellenleider, Magomed Jevlojev. Eerder zei Alchanov dat de Tsjetsjeense rebellenleider Sjamil Basajev achter de aanvallen zat.

Bij de aanvallen waren zo'n tweehonderd rebellen betrokken. Rusland heeft duizenden soldaten naar Ingoesjetië gestuurd om de situatie onder controle te krijgen en jacht te maken op de rebellen. Vijf rebellen zijn inmiddels opgepakt.

In Ingoesjetië ging woensdag een driedaagse periode van rouw in ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Onder de doden zijn een medewerker van de Verenigde Naties, twee ministers en een onderminister.

Subheader
Veel Russische soldaten zijn omgekomen

Opzij, opzij, opzij

Iedere doordeweekse dag, zo rond kwart over acht begint voor mij de werkdag. Of tenminste, dan sjor ik met de nodige krachtsinspanning mijn fiets uit de schuur om vervolgens naar 't werk te karren. Dat laatste verloopt niet altijd even soepel. Voor ik namelijk goed en wel op het fietspad ben, moet ik mij een weg banen door een kleine invasie basisschoolleerlingen. Leuk hoor, dat kleine grut, alleen jammer dat een gedeelte ervan het principe 'links en rechts' nog niet helemaal doorheeft, laat staan weet wat een voorrangsregel is. Ach, 't maakt ook niet zoveel uit. 't Is feitelijk mijn eigen schuld, moet ik maar eerder weggaan van huis.

Afijn, je merkt het al; ik heb geen haast 's morgens. Binnen een kwartier douchen, aankleden en dan zonder ontbijt de deur uit, is niet iets waar ik warm voor loop. Dat werkt namelijk door, hè, als je dan uiteindelijk in de auto, trein of op de fiets zit, dan heb je nog steeds het gevoel dat je aan het rennen bent. Waardoor je -geheel onbewust- het gaspedaal nog iets verder intrapt, om vervolgens in woede te ontsteken omdat de auto voor je zich aan de snelheidslimiet houdt.
Dit soort fietsers heb je ook, alleen dan met trappers in plaats van een gaspedaal. En van die trappers wordt driftig gebruik gemaakt op de vroege ochtend!
Ik, fietsend op een hippe citybike in de tweede versnelling, word dagelijks van alle kanten ingehaald door allerhande volk wat haast heeft: vrouwen met een kind achterop, middelbare schooljeugd met rugzakken ter grote van een kleine container, mannen in pak met een broodtrommel onder de snelbinders. Van alles, en het heeft allemaal haast. Maar waarom?

Kijk, van schooljeugd kan ik het nog wel begrijpen. Die lessen beginnen op een bepaald tijdstip en ik kan me indenken dat het eventjes duurt voor je zo'n studiecontainer op je fiets hebt gehesen. Dat hele 'twee boeken per vak-gebeuren' werd trouwens pas populair toen ik al van school was, Godzijdank. Maar goed, neem dan mensen die -net als ik- op weg zijn naar 't werk. Vanwaar die haast? Van mezelf kan ik prima uitleggen waarom ik geen haast heb, maar waarom zij 't wel hebben...
Wat is dat toch dat de 't merendeel 's morgens over het fietspad scheurt of hun leven er vanaf hangt?
Een strenge chef die bij de deur van het kantoor staat te wachten en je op de vingers tikt als je één minuutje te laat binnenkomt? Een ploegbaas die met ontslag dreigt? Of is het zo ingeburgerd in onze maatschappij om haast te hebben dat we niet beter meer weten en daarom gedachteloos iedere ochtend een racewedstrijd houden?

Ik begin te denken dat het laatste inderdaad waar is. Iedereen heeft haast, dus het zal wel normaal zijn. Iets van 'de mens als kuddedier' of zo. Let maar eens op: als je in bespreking bent en collega nummer 1 slaat zijn armen over elkaar, dan kun je er bijna een weddenschap op afsluiten dat jij, of een andere participant, op een bepaald moment hetzelfde doet.
Zoiets gaat geheel onbewust, er komt geen nadenken aan te pas. Het is meer een soort van aandrang. Iets instinctiefs.
Let er maar eens op als je in gezelschap van wat vrienden bent. Je zal zien dat een aantal er op een gegeven moment hetzelfde bij zitten. Men wil onbewust graag 'bij een groep' horen. We passen ons aan de rest aan.
Wie weet geldt dat ook voor de manier waarop we fietsen...?

Overigens moet ik bekennen dat me een vreemd gevoel bekruipt na het nalezen van bovenstaande tekst. Toen ik hieraan begon was ik er namelijk van overtuigd dat ík niet degene was die er een rare manier van fietsen op nahield. Maar weet je wat ik me nu afvraag... Als iedereen zo hard fietst 'omdat het zo hoort', wat zegt het dan over mij?

Colin Farrells geslachtsdeel schokt vrouwen

Icoon showbiz nieuwsActeur Colin Farrell had al niet te klagen over vrouwelijke aandacht, maar nu zal hij waarschijnlijk helemaal moeite hebben om de vrouwen van zich af te houden. Het is namelijk bekend geworden dat er scènes uit zijn nieuwe film zijn gehaald vanwege de overenthousiaste reactie van het vrouwelijke testpubliek.

In A Home at the End of the World is de Ierse acteur voor het eerst volledig naakt te zien en de zaal was behoorlijk onder de indruk toen in beeld kwam hoe groot zijn geslachtsdeel is. Een bron wist de Britse krant de Sun te vertellen dat het publiek naar adem hapte toen Colin in beeld verscheen. Het vrouwelijke deel in de zaal werd al snel overenthousiast, terwijl het mannelijke deel zich steeds ongemakkelijker en waarschijnlijk onzekerder voelde. Het was de producers van de film een doorn in het oog dat na de scène niemand verder nog oog had voor het plot van de film.

De blootscènes zijn er dan ook snel uitgeknipt, maar of de film met of zonder verschijnt, is nog even afwachten. Colin Farrell, die in de film een biseksuele man speelt, was namelijk woedend toen hij het hoorde en eist dat de scènes in ieder geval in de DVD-versie te zien zullen zijn.


Colin Farrell

UFO's tijdens stroomstoring Arizona

Op 14 juni heeft er een grote stroomstoring plaatsgevonden in Arizona, waardoor 65 duizend mensen zonder stroom zaten. Nu denken sommigen dat er een mogelijk verband bestaat tussen de storing en vreemde lichten die op dat moment waargenomen werden.

De storing was groot genoeg dat alle drie de units van de Palo Verde kerncentrale niet meer werkten. Op hetzelfde ogenblik namen verschillende mensen in de West Valley bizarre objecten waar die in de lucht zweefden. Een van de waarnemers heeft er een video van gemaakt.

Astronoom Steve Kates denk dat de video legitiem is. Hij heeft de afgelopen jaren een groot aantal video's gezien, maar volgens hem is deze waarneming speciaal en gelijksoortig aan de "Phoenix Lights" sighting in 1997. Kates heeft geen verklaring voor het fenomeen, maar vindt het wel opmerkelijk dat de waarneming plaatsvond op het moment dat de stroomstoring plaatsvond.

Rob Krit, die het verschijnsel op video opgenomen heeft dacht in de eerste instantie aan militaire lichtkogels. Maar omdat de Goldwater basis 170km ver is, zouden de kogels ongewoon hoog moeten zweven. Ook denkt hij dat het geen lichtkogels zijn door de verschillende kleuren.



Op deze website is de video-opname te downloaden.

Vlaams Blok wil zich gaan vernieuwen

Icoon politiek buitenland nieuwsHet Vlaams Blok wil zich grondig gaan vernieuwen. Volgens partij-voorzitter Frank Vanhecke heeft de vernieuwingsoperatie vooral tot doel juridische vervolging in de toekomst te voorkomen. Onlangs oordeelde de rechter dat de politieke partij zich schuldig heeft gemaakt aan racisme. Het Vlaams Blok is tegen deze uitspraak in cassatie gegaan.

Behalve het voorkomen van vervolging hoopt het Blok met de partijvernieuwingen de kans op bestuursdeelname te vergroten. Momenteel wordt de partij vanwege het extreem-rechtse karakter nog uitgesloten door andere Belgische partijen, ondanks dat men inmiddels in grootte de tweede partij van Vlaanderen is.

De hervormingen zullen onder andere een rechtstreekse verkiezing van de partijvoorzitter en het herschrijven van de beginselverklaring van de partij inhouden. Een passage over het terugsturen van de meerderheid van de allochtonen naar het land van herkomst zal bijvoorbeeld worden geschrapt. Ook is de kans groot dat de naam van de partij zal veranderen.

'Italianen moeten waardig verliezen'

De UEFA heeft de Italiaanse bond (FICG) op de vingers getikt. De voorzitter van de FICG, Franco Carraro, had beweerd dat de 2-2 van gisteravond tussen Zweden en Denemarken afgesproken werk was.

Volgens UEFA-woordvoerder William Gaillard is Carraro te ver gegaan met zijn uiting. Hij noemde de opmerking onverstandig en veronderstelt dat die uit emotie zal zijn gedaan. Maar toch: "ploegen en hun begeleiders moeten leren op een waardige manier te verliezen. Ze moeten zich focussen op de waarden van een toernooi, ervoor zorgen dat het vervolg van het toernooi een succes is."

Morten Olsen, de bondscoach van Denemarken, wuifde kritische opmerkingen weg als zijnde 'belachelijk': "iedereen die de gehele wedstrijd heeft gezien, weet dat niemand op dat resultaat heeft gespeeld." De Zweedse coach Lars Lägerback deelde zijn mening: "Ik denk dat we met opgeheven hoofd deze wedstrijd achter ons kunnen laten."

US-Postal geeft tour-ploeg vrij

US Postal heeft de ploeg bekend gemaakt die Lance Armstrong aan zijn zesde tourzege moeten helpen. Er zitten zes renners in die vorig jaar ook van de partij waren, twee nieuwe gezichten en één renner die voor het eerst de Tour gaat rijden.

In principe is gekozen voor een zelfde opzet als afgelopen jaren. Een sterk team vooral met het oog op de ploegentijdrit waarin geen tijd verloren mag worden. En renners die in de bergen lang bij Armstrong kunnen blijven om hem daar van dienst te kunnen zijn.

Het team bestaat uit de Amerikanen George Hincapie en Floyd Landis, Oudgediende Viatcheslav Ekimov, Oermens Pavel Padrnos, Portugees Jose Azevedo en Spanjaarden Manuel Beltran, Jose Luis Rubiera en Benjamin Noval. Azevedo en Noval rijden voor het eerst de Tour voor US-Postal. Luxemburger Benoit Joachim en Victor Hugo Pena uit Colombia zijn aangewezen als reserves.

Het team heeft veel ervaring, wat straks in de Tour zeker nodig zal zijn. Ekimov heeft al 14 keer de tour gereden terwijl George Hincapie op zeven staat. Armstrong heeft nu vijf maal de Tour gewonnen, maar of dit jaar de ultieme zesde maal gaat volgen is met dit team niet ondenkbaar.

Toch strafvervolging voor doodschieten Arbib

Icoon Binnenlands nieuwsHiet schietincident waarbij in augustus van 2003 in Amsterdam-West de marokkaan Driss Arbib werd doodgeschoten, zal toch nader worden onderzocht. De klacht van de nabestaanden van Arbib is vandaag door het hof gegrond verklaard.

Na het schietincident besloot de officier van justitie om geen strafvervolging in te stellen tegen de agent die het schot loste. De nabestaanden konden zich hier niet in vinden. Het gerechtshof geeft de familie nu gelijk, men ziet genoeg reden om nader onderzoek te doen.

Aan de hand van een reconstructie van het gebeuren zal het schietincident worden onderzocht. Grote vraag is of er nog andere mogelijkheden openstonden dan een schot uit noodweer.

EK voor Jensen voorbij

Ondanks dat Denemarken gisteravond de kwartfinales van het EK bereikte was de feestvreugde voor speler Niclas Jensen van korte duur. De 29-jarige Jensen moest zich in de rust van het duel met Zweden laten vervangen met een enkelblessure.


Volgens bondscoach Morten Olsen is de kans klein dat de verdediger van Borussia Dortmund dit toernooi nog zal spelen. Jensen werd al in de rust naar het ziekenhuis gebracht. PSV'er Kasper Bøgelund kwam voor hem in het veld.

Oranjegebekte

De oranjegekte heeft Nederland weer eens helemaal overspoeld. Het Nederlands voetbalelftal speelt namelijk weer op een internationaal toernooi deze zomer. Het voetbalteam heeft zich gekwalificeerd via voorrondes en twee extra kwalificatiewedstrijden tegen Schotland. Gelukkig maar voor de voetbalfans, want twee jaar geleden was Holland er niet bij op de wereldkampioenschappen in Korea. Waarom ik al deze zinloze informatie geef? Iedereen weet dit toch al? Dat klopt, ik hoef niemand in Nederland meer uit te leggen waarom de mannen van oranje in Portugal staan. Hoe komt dat toch? Dat is allemaal terug te vinden in de zogenaamde oranjegekte.

'Tsjechen verdienen één miljoen per goal'

Een groep van 40 Nederlandse zakenlieden heeft besloten de Tsjechen vanavond voor elk gescoord doelpunt een miljoen euro te geven. Ze zijn bereid liefst vier doelpunten te honoreren. Tsjechië speelt vanavond de voor Oranje mede cruciale afsluitwedstrijd in poule D tegen Duitsland.

Herman Neufeld, voorlichter van de Nederlandse Kamer van Koophandel in Praag en mede-initiatiefnemer: "We willen de sportieve plicht van de Tsjechen wat leven inblazen." Mogelijk vier Tsjechische doelpuntenmakers kunnen derhalve een aardig zakcentje tegemoet zien. Van het bedrag betaalt de Kamer van Koophandel vijftig procent, de rest tellen veertig Nederlandse bedrijven neer. Voor de premies zijn verzekeringen afgesloten.

Duitsland heeft vanavond aan een overwinning genoeg voor het bereiken van de kwartfinales. Oranje kan dan naar huis. Mocht Duitsland verliezen dan heeft Nederland aan een doelpuntrijk gelijkspel tegen de Letten voldoende. Tsjechië is al zeker van de volgende ronde.

'Tsjechen verdienen één miljoen per goal'

Icon EK 2004 PortugalEen groep van veertig Nederlandse zakenlieden heeft besloten de Tsjechen vanavond voor elk gescoord doelpunt een miljoen euro te geven. Ze zijn bereid liefst vier doelpunten te honoreren. Tsjechië speelt vanavond de voor Oranje mede cruciale afsluitwedstrijd in poule D tegen Duitsland.

Herman Neufeld, voorlichter van de Nederlandse Kamer van Koophandel in Praag en mede-initiatiefnemer: "We willen de sportieve plicht van de Tsjechen wat leven inblazen." Mogelijk vier Tsjechische doelpuntenmakers kunnen derhalve een aardig zakcentje tegemoet zien. Van het bedrag betaalt de Kamer van Koophandel vijftig procent, de rest tellen veertig Nederlandse bedrijven neer. Voor de premies zijn verzekeringen afgesloten.

Duitsland heeft vanavond aan een overwinning genoeg voor het bereiken van de kwartfinales. Oranje kan in dat geval naar huis. Mocht Duitsland verliezen dan heeft Nederland aan een doelpuntrijk gelijkspel tegen de Letten voldoende. Tsjechië is al zeker van het bereiken van de volgende ronde.

Kijk voor meer EK-nieuws op sport.fok.nl!

Strafeis voor pesten ouders dode kinderen

Willem A.Tegen de 44-jarige Willem A. uit Twente is voor de rechtbank in Almelo gisteren 24 maanden cel geëist, waarvan zes voorwaardelijk met de maximale proeftijd van drie jaar. A. had er lol in om mensen te pesten die net een dierbare hadden verloren. Vooral ouders waarvan een kind was gestorven werden door A. getreiterd.

Willem A., een zwakbegaafde man die eenzaam op een afgelegen boerderij in Twente woont, kwam in zijn verweer gisteren niet verder dan een begin van uitleg van zijn gevoelloze hobby: ''Als ik zulke mensen bewust pijn toebracht en kwetste was mijn eigen pijn van de zelfmoord van mijn vader in 1988 éven weg''.

Volgens eigen zeggen is A. 25 jaar actief geweest. De vorm van belaging (stalking) die hij toepaste is overigens pas in 2000 strafbaar gesteld. Willem A. belde bijvoorbeeld een echtpaar dat een zoon verloor door een verkeersongeluk. Zij kregen liedjes te horen zoals 'Ik mis je zo, waarom heb je me verlaten?' en 'Met de vlam in de pijp'. Ook klonk gemeen gelach, gesnik en gehuil, afgewisseld met vrachtwagengeluiden en het gieren van banden. Tientallen van dergelijke gevallen zijn bekend, maar er zullen er veel meer zijn. Extra tragisch is dat in sommige gevallen familieleden ten onrechte werden verdacht van de telefoonterreur.

Bij de eis tegen A. is rekening gehouden met diens verminderde toerekeningsvatbaarheid. Op het delict dat hij pleegde staat maximaal 4 jaar cel.

Straf voor porno op website ex-baas

De politierechter in Haarlem heeft een 30-jarige man uit Den Haag veroordeeld tot 8.000 euro schadevergoeding en 240 euro boete wegens 'computerhuisvredebreuk'. De veroordeelde was boos op zijn voormalig werkgever en verving op diens makelaarswebsite M2Match foto's van kantoren en bedrijfsruimten door porno en plaatjes van bebaarde Talibanstrijders.

De boosheid van de ex-werknemer kwam door een ruzie over de hoogte van zijn salaris. Hierdoor werd de arbeidsovereenkomst tussen de man en een aangesloten vastgoedkantoor opgeheven. De man beschikte echter over alle digitale wachtwoorden en toegangscodes van de website, waarop zakelijk onroerend goed te koop en te huur werd aangeboden, en nam wraak.

Het bewuste makelaarskantoor werd na het ''ombouwen'' van de website overstelpt met klachten. Ingeschakelde computerdeskundigen wisten het ip-nummer van de boosdoener snel te achterhalen. De bewuste website bestaat overigens niet meer.

CD: Novastar - Another Lonely Soul

Niet lang na het genieten op Pinkpop wachtte mij deze week een op plaat gedrukte Novastar-beleving. De ongeëvenaard mooie manier waarop de Belgische band zich live ten gehore bracht wekte de nieuwsgierigheid naar het volledige repertoire. Vandaar ook dat ik nauwelijks wist hoe gauw ik de envelop van de cd moest afscheuren toen ik hem ’s morgens op mijn deurmat, netjes onder de brievenbus zag liggen.

Novastar


Novastar weet live voldoende te overtuigen, dat is overduidelijk. De grote vraag blijft dan echter of de groep, onder leiding van Joost Zweegers, ook weet te vlammen zonder de aanwezigheid van enthousiaste fans. Want hoe vaak blijkt het foutloze en bovenal improvisatieloze ingezongen album niet een kille, bleke aangelegenheid? Weten de melancholische klanken, gepaard met prachtige piano-partijen, ook te boeien zonder de sfeer? Lees er alles over in FOK!'s beoordeling van Novastar haar nieuwe paradepaardje.

Mysterieuze graancirkel opgedoken in Heers (België)

NuX_NuFF had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon X-Factor nieuwsBij het dorpje Heers, enkele kilometers ten westen van Maastricht, is gister een geheimzinnige cirkel in een tarweveld opgedoken. Precies één jaar geleden was er al een graancirkel in de naburige gemeente Gingelom gevonden. De cirkel ligt schuin tegen de helling van een tarweveld en heeft een doorsnede van bijna 100 meter.

De graancirkelsDe ontdekking zorgde gistermiddag al voor heel wat publiek. Vorig jaar kwamen er al duizenden mensen op de onverklaarbare cirkels in Gingelom af.

Burgemeester Gerald Kindermans van Heers begaf zich maandag naar het tarweveld waar de cirkel ontdekt werd. "Hoewel ik altijd heb gelachen om beweringen dat graancirkels het werk van buitenaardse wezens zijn, ben ik nu beginnen te twijfelen. Ik heb werkelijk geen verklaring voor het fenomeen", aldus de burgemeester.

KNMI geeft weeralarm uit: grote schade mogelijk

Na de voorwaarschuwing die het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) gisteren uitgaf, is vanochtend een weeralarm uitgegeven. De volledige tekst luidt als volgt:

"Zeer zware windstoten: grote schade mogelijk

In de loop van de dag trekt een stormdepressie via Engeland naar de zuidelijke Noordzee en zorgt voor een onstuimige dag. In de middag en avond trekken buien over het land die vergezeld kunnen gaan van zeer zware windstoten (tot 110 km/uur)
Grote schade op uitgebreide schaal mogelijk; gevaar door rondvliegende objecten; zeer gevaarlijk voor het verkeer met name voor fietsers, bromfietsers, vrachtauto's, auto's met aanhanger en caravans; (levensgevaarlijk voor watersporters)


Het weeralarm is de meeste extreme vorm van waarschuwing door het KNMI. Op de website van het KNMI gaat het zwaailicht aan, op NOS Teletekstpagina 710 zal de tekst van de waarschuwing verschijnen, op radio en tv zal worden gewaarschuwd en via sms worden vele mensen op de hoogte gebracht. Een weeralarm kan het hele jaar door worden uitgegeven, bijvoorbeeld voor zwaar onweer, zware windstoten, sneeuwjacht of ijzel.

Op de website van het KNMI wordt het begrip Weeralarm nader toegelicht.

Sagnol niet meer in actie

De Fransoos Willy Sagnol zal op het EK in Portugal waarschijnlijk niet meer in actie komen door een armbreuk die hij opliep in de wedstrijd tegen Zwitserland.

De verdediger werd in de rust van die wedstrijd vervangen nadat hij een klap had gehad op zijn linker onderarm op dezelfde plaats waar hij die arm vier maanden geleden gebroken had. Na medisch onderzoek bleek dat de arm inderdaad weer op die plaats gebroken is.

Complexe huilers later taalvaardiger

Hoe meer verschillende manieren van huilen een baby tijdens zijn eerste weken laat horen des te rijker z’n woordenschat wanneer hij achttien maanden is. Dit blijkt uit onderzoek dat is gedaan aan de universiteit van het Duitse Würzburg.

Kathleen Wermke, één van de onderzoekers, heeft geprobeerd een melodie te ontwaren in het babygeschrei. In de eerste weken na de geboorte zijn vooral eenvoudige melodiebogen, met alleen een stijgen en dalen van het geluid, te horen. Vanaf de tweede week wordt de melodie complexer. Wanneer kinderen vroeg ingewikkelde melodieën laten horen, blijken ze vaak sneller meer woorden te kunnen uitspreken. Wanneer kinderen daarentegen een vreemd huilpatroon laten horen, kan dat duiden op spraakmoeilijkheden op latere leeftijd.

Aan de hand van de onderzoeksresultaten kan een therapie worden ontwikkeld waarmee al op heel jonge leeftijd aan de spreekvaardigheid van kinderen kan worden gewerkt. ”Kinderen die niet erg gevarieerd huilen kunnen bijvoorbeeld geholpen worden door muziek voor hen te spelen”, aldus Wermke.

Ferreira naar Chelsea

Chelsea is het met FC Porto eens geworden over een transferbedrag van 13,2 miljoen pond, ruim 20 miljoen euro voor de transfer van Paolo Ferreira naar de Engelse club.

Hiermee is hij, mits hij persoonlijk tot een akkoord kan komen, de eerste aankoop in het Mourinho tijdperk bij Chelsea. eerder gaf Deco al aan naar Chelsea te gaan maar daarover is verder nog niets bekend behalve dat ook Real Madrid interesse heeft getoond voor de speler volgens een woordvoerder van Porto.

Leden studentencorps verdacht van poging tot doodslag

Een anonieme FOK!ker had ons via de nieuws-submit te melden:

De politie van Houten is een onderzoek gestart tegen negen leden van het Delfts Studenten Corps, op verdenking van poging tot doodslag. Ze worden verdacht van het feit dat ze een Amsterdamse student in elkaar hebben geslagen, waarna deze in het Amsterdam-Rijnkanaal werd gedumpt. Dit alles vond plaats tijdens de Varsity, een traditionele jaarlijkse roeiwedstrijd tussen de Nederlandse (studenten-)roeiverenigingen.

Het slachtoffer, dat in bewusteloze toestand in het water werd gegooid en door onstanders uit het water moest worden gehaald, heeft een medische behandeling moeten ondergaan alvorens aangifte te doen van poging tot doodslag.

Tegenwoordig worden ook niet-corporale roeiverenigingen tot de Varsity toegelaten, maar desondanks staat de Varsity nog altijd bekend als de grootste jaarlijkse bijeenkomst van de verschillende Nederlandse Studenten-Corpora. Mede dankzij het al even traditionele grote alcoholgebruik onder de bezoekers van de Varsity, vliegen de leden van de verschillende studenten-corpora elkaar daarbij geregeld in de haren.

De studenten die verantwoordelijk worden gehouden voor de mishandelingen waren afkomstig van het Delftse studentenroeivereniging Laga. Laga is inmiddels voor de Varsity 2005 uitgesloten van deelname. Ook heeft de Roeibond, de KNRB, inmiddels besloten maatregelen te nemen om problemen als deze in de toekomst te voorkomen.

Dick Advocaat 'asiel' aangeboden

NuX_NuFF had ons via de nieuws-submit te melden:

Dick Advocaat heeft het maar zwaar te verduren tijdens dit EK. En als Nederland zich vanavond niet voor de volgende ronde van het EK plaatst, zal Dick Advocaat niet bepaald meer hartelijk worden ontvangen in Nederland. Daarom biedt het het pretpark 'Het Land van Ooit' in Drunen de bondscoach 'politiek asiel' aan.

De 'Gouverneur' van het Land van Ooit biedt 'Jonkheer' Advocaat asiel aan, indien de grond hem in Nederland te heet onder de voeten wordt. In Het Land van Ooit is het de regel dat kinderen de baas zijn en dat zij veel minder haatdragend zijn dan volwassenen. "Dáár zal hij zich veilig voelen", aldus Het Land van Ooit.

Arts veroordeeld voor declareren van seksbehandeling

Een anonieme FOK!ker had ons -geheel vertaald, waarvoor dank!- via de nieuws-submit te melden:

De 50-jarige Amerikaanse arts Randall J. Smith is veroordeeld tot 60 dagen gevangenisstraf, 1105 dollar aan boetes, 200 uur dienstverlening en ontheffing uit zijn functie. De reden: de arts had seks gehad met een vrouwelijke patient en daarvoor 5000 dollar aan 'behandelkosten' gedeclareerd.

De arts vertelde de 47-jarige patiente dat door het masseren van haar 'gevoelige plekjes' haar pijn zou verzachten. De behandeling leidde tot geslachtsgemeenschap en de arts diende bij de ziektekostenverzekeraar een declaratie in voor een sessie die 45 minuten duurde. Alhoewel hij toegaf dat de declaratie onterecht was, bleef hij volhouden dat de seks een praktisch doel had.

Boong-ga Boong-ga

Dat Japanners wat apart zijn, is denk ik toch wel bekend, zeker op het gebied van spelletjes weten zij meestal dingen te bedenken, waar je zelf nooit was op gekomen. Zo ook met dit spel.

Het doel het spel:
"This is a fun game of spanking the people that make your life miserable. When you spank the character that you choose to punish, the face expression of the character will change as they scream and twitch in pain. The funny face expressions will make people laugh and relieve stress."

Gat in de markt duidelijk .

Stijgend aantal huurders huis uitgezet

Zo’n 470 huurders werden vorig jaar gedwongen hun huis te verlaten. De meesten vanwege gedragsproblemen, lawaai, het houden van hennepkwekerijen en drugsoverlast. Dat is de uitkomst van een enquête die Aedes, de vereniging van woningcorporaties, onder haar leden heeft gehouden. Het aantal uithuiszettingen was vorig jaar 9,6 procent meer dan in 2002. Volgens Van Leeuwen, voorzitter van Aedes, komt dit door een verharding binnen de maatschappij.

Zo wordt “er minder gedoogd en de rechterlijke macht kiest in een procedure vaker voor de omwonenden in plaats van voor de overlast veroorzakende huurder”. Verder geeft hij aan dat het bedrijfsmatig kweken van hennep in woningen “echt iets van heel recent is”. De samenwerking met gemeenten en maatschappelijk werk zou verbeterd moeten worden. Daarnaast zou een ontheffing of verruiming van de privacywetgeving het mogelijk moeten maken gegevens over niet-coöperatieve huurders met de politie uit te wisselen, vinden de woningcorperaties. Verder geven ze aan veel overlast te hebben van huurders met psychische problemen. Veel vaker en eerder dan voorheen worden zij in gewone woningen geplaatst. Wanneer deze mensen niet voldoende worden begeleid, leveren ze vaak problemen op; zowel voor omwonenden als voor woningcorporaties. Daarom verzet Aedes zich dan ook tegen bezuinigingen van Justitie op ”de reclassering en opvang van dergelijke mensen”.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.