KNMI geeft weeralarm uit: grote schade mogelijk

Na de voorwaarschuwing die het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) gisteren uitgaf, is vanochtend een weeralarm uitgegeven. De volledige tekst luidt als volgt:

"Zeer zware windstoten: grote schade mogelijk

In de loop van de dag trekt een stormdepressie via Engeland naar de zuidelijke Noordzee en zorgt voor een onstuimige dag. In de middag en avond trekken buien over het land die vergezeld kunnen gaan van zeer zware windstoten (tot 110 km/uur)
Grote schade op uitgebreide schaal mogelijk; gevaar door rondvliegende objecten; zeer gevaarlijk voor het verkeer met name voor fietsers, bromfietsers, vrachtauto's, auto's met aanhanger en caravans; (levensgevaarlijk voor watersporters)


Het weeralarm is de meeste extreme vorm van waarschuwing door het KNMI. Op de website van het KNMI gaat het zwaailicht aan, op NOS Teletekstpagina 710 zal de tekst van de waarschuwing verschijnen, op radio en tv zal worden gewaarschuwd en via sms worden vele mensen op de hoogte gebracht. Een weeralarm kan het hele jaar door worden uitgegeven, bijvoorbeeld voor zwaar onweer, zware windstoten, sneeuwjacht of ijzel.

Op de website van het KNMI wordt het begrip Weeralarm nader toegelicht.