Aantal import-bruiden stijgt explosief

Icoon Binnenlands nieuws Het aantal allochtonen dat een huwelijkspartner uit het land van herkomst haalt, is dit jaar al hoger dan in 2003. Dat liet PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem gisteravond in een Kamerdebat over de aangescherpte integratieplannen van het kabinet weten. Vermoedelijk is de forse toename ontstaan om de strengere regels voor te zijn.

Dijsselbloem heeft geconstateerd dat alleen dit jaar al 2800 import-partners Nederland zijn binnen gehaald. Over heel 2003 waren het er 2400. Het aantal 'spoedhuwelijken' is explosief gestegen, omdat dat de import-bruiden straks eerst moeten slagen voor een inburgeringsexamen Nederlands, alvorens ze dit land in mogen. Daarnaast wordt de leeftijd opgehoogd en dienen ze de cursuskosten á 5000 euro zelf te betalen.

De toename van het aantal import-bruiden typeerde Dijsselbloem als 'Verdonk-huwelijken', genoemd naar de minister van Vreemdelingenzaken en Integratie Rita Verdonk. Hij praatte haar bij over de gang van zaken in Den Haag, waar steeds meer allochtonen versneld trouwen om toekomstige regelgeving te ontwijken.

Twee jaar geleden bedroeg het aantal import-bruiden nog 2000, een jaar later 2400 (een stijging van twintig procent). Ze komen met name uit Turkije en Marokko. Dijsselbloem: "En in de eerste helft van dit jaar zijn dat er inmiddels al zo’n 2.800. Ik zou derhalve zeggen: bravo minister." Verdonk heeft intussen laten weten dat het zeker nog één of twee jaar duurt eer de plannen concreet worden. Dat betekent dat allochtonen voorlopig nog tamelijk onbelemmerd een bruid of bruidegom uit het buitenland kunnen halen.


Tientallen vooral oudere allochtonen demonstreerden gisteren op het Binnenhof tegen de Kabinetsplannen tot verplichte inburgering.