Clinton: aanval op Irak was gerechtvaardigd

Oud-president Clinton, voorganger van het huidige Amerikaanse staatshoofd George Bush, heeft zich in een interview met Time magazine positief uitgelaten over de aanval op Irak. De attaque zou gegrond en gerechtvaardigd zijn. Wel is de voormalig leider van mening dat Bush had moeten wachten met de aanval tot de wapeninspecties in het land, onder leiding van de Zweed Hans Blix, ten einde waren gelopen.

Clinton - Time Magazine


Clinton uitte zich echter sceptisch over het vervolg en de afloop van de missie. Pas als de Irakezen een stabiele regering hebben en gevrijwaard blijven van terreur kan van een doorslaand succes worden gesproken. “Ironisch genoeg heeft de verdrijving van Saddam Irak kwetsbaar gemaakt voor terreur van buitenaf.” Duidelijk is dat de voormalig president hier doelt op het al-Qaeda-netwerk van Osama bin Laden, welke hij nog steeds als de grootste bedreiging van de VS beschouwt.

De gewezen president hoopt dat de oorlog uiteindelijk de inspanning waard zal zijn. Hij merkte op dat de Amerikanen in Irak aanwezig zouden zijn omdat Bush de zogenaamde ‘Wolfowitz-Cheney analyse’ heeft overgenomen, welke kort gezegd inhoudt dat door de Amerikaanse aanwezigheid de Irakezen beter af zijn, de Arabische landen democratiseren, en het Israëlisch-Palestijnse conflict zal worden opgelost.