[update] Ontvoerde Amerikaan onthoofd

Ultrawuft had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsVolgens CNN is de ontvoerde Amerikaan Paul Johnson onthoofd. Dit zou blijken uit drie foto's die gepubliceerd zijn op een Islamitische website. De 49-jarige Johnson, een werknemer van Lockheed Martin, werd afgelopen zaterdag ontvoerd in Riyadh (Saudi-ArabiŽ). Abdel Aziz Al-Muqrin, de man die zichzelf de militaire leider van Al-Qaida in Saudi-ArabiŽ noemt, eiste de verantwoordelijkheid op voor de ontvoering.

Dinsdag had hij gedreigd Johnsson te vermoorden als niet binnen 72 uur alle Al-Qaida gevangenen in Saudi-ArabiŽ werden vrijgelaten. Ook wilde hij dat alle westerlingen het Arabische schiereiland zouden verlaten. ''We hebben jullie een deadline gegeven. Jullie respecteerden dit niet. Dit is wat we beloofd hadden te doen'', aldus een verklaring naast de foto's van het onthoofde lichaam.

Subheader
Johnson in handen van zijn ontvoerders

Saudi-ArabiŽ heeft nog niet kunnen bevestigen dat de man inderdaad onthoofd is. ''Wij kunnen dit nog niet bevestigen omdat er nog geen lichaam gevonden is''. Intussen hebben de Verenigde Staten Amerikaanse burgers aangeraden Saudi-ArabiŽ te verlaten.

Subheader
Paul Johnson (links)

Update 21:16

De Amerikaanse website Foxnews.com meldt dat het lichaam van Johnson zojuist in Riyadh is gevonden.

Update 23:09

President Bush heeft inmiddels op het gebeuren gereageerd. ''Amerika zal zich niet laten intimideren door dit soort extremistische misdadigers. De moord op Paul laat zien hoe slecht de vijand is die we tegenover ons hebben. Er is geen enkele rechtvaardiging voor deze moord. Ze hebben hem in koele bloede vermoord. Dit moet ons er aan herinneren dat we deze mensen moeten najagen'', aldus Bush.

Update zaterdag 00:22

Zojuist is bekend geworden dat Abdel Aziz al-Muqrin, de man die de verantwoordelijkheid opeiste voor de ontvoering, gedood is terwijl hij van Johnsons lichaam probeerde af te komen. Hij kwam opeens oog in oog te staan met leden van de Saoudische veiligheidsdienst. Meer details zijn nog niet bekend

Update zaterdag 15:53

De Saoudische televisie heeft beelden vertoond van het vermoedelijke lichaam van Abdel Aziz al-Muqrin, de ontvoerder van Johnsson gisteren onthoofd werd. Naar verluid werden Abdel Aziz al-Muqrin en drie andere extremisten gedood door Saoudische veiligheidspolitie toen ze trachtten het lijk te dumpen. Op een Islamitische website wordt het bericht van de dood van Abdel Aziz al-Muqrin overigens ontkend. De website beroept zich op een bericht van Al-Qaida. De veiligheidsdienst heeft nog twaalf andere verdachten gearresteerd. Zij worden ook nog verdacht van een aanval op een BBC nieuwsteam twee weken geleden.

Subheader
De beelden zouden al-Muqrin dood en levend tonen


Update zondag 2:22

Al-Qaida heeft toegegeven dat Aziz al-Muqrin inderdaad dood is.