Toiletjuffrouw ontslagen na ingezonden brief

Een toiletjuffrouw van Stichting De Zaanse Schans is op staande voet ontslagen omdat ze een ingezonden brief naar de krant stuurde die ze ondertekende met 'medewerker van de Zaanse Schans'. In die brief uitte de toiletmevrouw, de 59-jarige Ans Kroondijk, kritiek op het ruimen van een grote groep ganzen in de Kalverpolder en de rol die Staatsbosbeheer daarin speelt.

Volgens directeur Victor Moussault had Kroondijk de brief niet mogen ondertekenen als 'medewerker van de Zaanse Schans', ''Want hierdoor bindt zij de stichting aan de inhoud van de brief''. Staatsbosbeheer, de organisatie die opdracht had gegeven tot het doden van de ganzen, is volgens Moussault één van de bij de ontwikkeling van de Zaanse Schans betrokken organisaties. Dat is volgens Kroondijk ook de reden dat zij is ontslagen. De directeur is als de dood dat de goede relatie met Staatsbosbeheer in het gedrang komt.

Kroondijk wordt niet in de gelegenheid gesteld haar fout te herstellen, door in een tweede ingezonden brief te schrijven dat ze hem op eigen titel geschreven heeft. Daarom gaat de toiletjuffrouw haar ontslag juridisch aanvechten.

Stichting de Zaanse Schans, die het culturele erfgoed van de Zaanstreek in beheer heeft, wilde verder niet reageren op de zaak.