Dijkstal: "politiek zaait haat bij moslims"

Nyrem had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek binnenland nieuws In een interview met het Algemeen Dagblad heeft oud-minister en VVD-politicus Hans Dijkstal de huidige politiek met scherpe woorden veroordeeld. Volgens Dijkstal maken de politici zich schuldig aan het criminaliseren van allochtonen en het stigmatiseren van moslims. Indirect is dat volgens hem de schuld van VVD-fractieleider Van Aartsen, die Dijkstal denigrerend aanduidt als 'il capo'.

De plannen van minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie, om vignetten in te voeren die de mate van integratie van allochtonen aangeven, zegt Dijkstal eng te vinden. Volgens hem heeft het plan wat weg van een jodenster. Ook VVD-politici krijgen de wind van voren. Zo zouden de one-liners van Geert Wilders en Hirsi Ali de debatten op een verkeerd spoor zetten, qua toon en inhoud.

De wijze waarop in de politiek over allochtonen, en dan met name moslims, het debat gevoerd wordt, zint Dijkstal niet. "Moslims worden gestigmatiseerd. Een hele godsdienst wordt aangevallen, hoewel de meeste moslims gematigde, nette mensen zijn. Door keer op keer deze groep aan te vallen, kweek je een heftige tegenreactie. De haat die sommige jonge islamieten voelen voor blanke Nederlanders, komt daar ook uit voort", zo zegt Dijkstal.

"We moeten niet zeuren als er nog een moskee bij komt. Er zijn toch ook kerken? Als je moskeeën verbiedt, tast je de Grondwet aan." Dijkstal vindt het 'van de zotte' dat CDA-leider Verhagen en Van Aartsen over elkaar heen buitelen om het boek De weg van de moslim te verbieden. Wilders pleit zelfs voor sluiting van de Al-Tahweedmoskee in Amsterdam, waar het boek te koop is. Dijkstal zegt het onbegrijpelijk te vinden dat deze politici de Grondwet niet respecteren.

Hans Dijkstal
Hans Dijkstal