Kabinet wil het leger in Irak houden

yohan.nl submitte ons het volgende herschreven bericht via de nieuws-submit:

Icoon politiek binnenland nieuws Het kabinet zal volgende week zo goed als zeker instemmen met verlenging van de missie van Nederlandse troepen in Irak. Nog tot zeker februari volgend jaar zullen 1360 militairen en zes Apachehelikopters in Irak blijven.

Balkenende verwees naar de ontwerpresolutie van de Verenigde Naties over de stabiliteitshandhaving in Irak. De Veiligheidsraad heeft deze resolutie echter nog niet behandeld, en het is onzeker of zij dat zal doen vóór de Nederlandse beslissing volgende week wordt genomen. Ook een verzoek van de Irakese Interim-regering aan de buitenlandse troepen om aanwezig te blijven in Irak is nog niet ontvangen.

Balkenende ziet een resolutie van de VN niet als voorwaarde om in Irak te blijven. Waarschijnlijk kiest het kabinet voor dezelfde oplossing als Denemarken. Dit land handhaaft haar troepen in Irak als de interim-regering hierom vraagt. Overigens heeft de kersverse Irakese premier Allawi in zijn eerste televisietoespraak al laten weten dat hij de buitenlandse troepen graag in Irak zou willen houden. Vertrek zou pas aan de orde komen als Irak een eigen goed functionerend leger en veiligheidsapparaat bezit.