Joseph Darby nieuwe Amerikaanse held

De klokkenluider die het schandaal in de Abu Ghraib-gevangenis wereldkundig maakte is in Amerika een nieuwe nationale held geworden. Althans, voor zijn familie en inwoners van zijn 'hometown' Jenners (Pennsylvania). Zijn eenheid, gevestigd in Maryland, kan hem ondertussen wel villen.

De nieuwe held is de 24-jarige Joseph Darby, lid van de militaire politie die op 13 januari naar zijn commandanten stapte met digitale foto's die zijn collega's hadden gemaakt in de Abu Ghraib-gevangenis.

Darby's vrouw is "zo trots als een pauw", zo zegt haar zus dinsdag in USA Today. Ook de hoogste baas van Darby, minister Donald Rumsfeld van Defensie, is één en al lof over Darby, die volgens de bewindsman "professioneel en verantwoordelijk" heeft opgetreden.

Darby's moeder verklaarde tegenover televisiezender ABC dat haar zoon "intern verscheurd" is. Joseph heeft volgens haar enorm geworsteld met de vraag of hij naar zijn superieuren zou stappen. "Hij dacht uiteindelijk bij zichzelf dat hij melding moest maken van de mishandelingen. Hij dacht wat als deze slachtoffers mijn moeder, mijn oma, mijn broer of mijn vrouw zou zijn?"

Darby wordt door voormalige dorpsgenoten, ex-docenten en familieleden omschreven als een hele gewone jongen. Een gemiddelde leerling en zeker geen hoogvlieger. De inwoners van Jenners hadden het dan ook niet verwacht dat Darby, tegen wil en dank, nationaal faam heeft verworven als de man die het schandaal aanzwengelde. Wel wordt hij door bekenden omschreven als een hardwerkende jongen met een groot rechtvaardigheidsgevoel. "Als hij in iets gelooft, dan zal hij dat ook uitdragen. Ook als hij weet dat hij niet politiek correct is", aldus een ex-docent van Darby.