Weldoener redt eiland van bankroet

Een rijke Singaporese zakenman is bereid om de schulden van het eiland Nauru over te nemen. Nauru is een kleine republiek in de Stille Oceaan. Ooit was de republiek met 12.500 inwoners en een oppervlakte van 21 vierkante kilometer een van de rijkste landen ter wereld, dankzij het fosfaat in de bodem. Tegenwoordig staat het eiland aan de rand van een bankroet. Raj Hiranandani is eigenaar van de Hiranandani Corporation, een immobiliëngroep met hotels en commerciële eigendommen over de hele wereld. Hij heeft beloofd de schuld van 172 miljoen Amerikaanse dollars op zich te nemen. Deze schulden heeft het eiland bij het Amerikaanse bedrijf GE Capital.

Maandag had Hiranandani in Melbourne een onderhoud met de advocaten van GE Capital om de details van het akkoord te bespreken, zo meldt de Australische krant Australian Financial Review. Met behulp van zijn eigen financiële middelen wil Hiranandani het eiland een nieuw leven inblazen. De schuld van Nauru is ontstaan door het bezit van enkele hotels en commerciële centra in Australië.

Tijdens een bezoek van president Rene Harris in april, beloofde Australië het naburige Nauru te hulp te komen. Canberra beloofde te helpen met het uitwerken van een financieel plan. Australië stopt het staatje al enkele jaren miljoenen dollars toe. In ruil hiervoor vangt Nauru illegale asielzoekers uit Australië op.