Kermis heeft buik vol van Marokkaanse reljeugd

Binnenlands-nieuwsHet voorval met Marokkaanse jongeren op de kermis in Culemborg, die daardoor eerder moest sluiten, lijkt niet een op zich zelf staand geval te zijn. Overal in het hele land worden Nederlandse kermisexploitanten stelselmatig geterroriseerd en op grove wijze gechanteerd door groepen geweldzuchtige Marokkaanse jongeren, zo schrijft de Telegraaf vandaag.

De 900 leden tellende Nederlandse Bond van Kermisbedrijfshouders (Bovak) bevestigt dat leden bedreigd en gechanteerd worden. Verscheidene exploitanten zijn inmiddels zo bang, dat ze beveiligingspersoneel hebben ingeschakeld om hun attracties te bewaken. Ook wordt er soms protectiegeld betaald.

Volgens kermisexploitante Ellie van Zanten hebben kermislieden de buik vol van het ongewenste gedrag van Marokkanen. ''Het zijn echter telkens weer die Marokkanen die ons het bloed onder de nagels vandaan halen. Van andere allochtonen hebben we geen last, maar louter van Marokkanen''. Volgens Van Zanten is zolangzamerhand het punt bereikt dat kermislieden het niet langer pikken. ''Wij willen slechts op een fatsoenlijke manier ons brood verdienen, maar het zijn telkens weer deze etters die dit stukje oer-Hollandse gezelligheid lopen te verzieken. Ze moeten echter beseffen dat ook wij hen het leven heel zuur kunnen maken. Wat gebeurt er als we 150 wagens rond een moskee zetten?''

De voorzitter van de brancheorganisatie Bovak, Bertus Donks, is wat genuanceerder. Hij spreekt van een toenemend aantal excessen met vooral Marokkaanse jongeren. Het incident in Culemborg staat volgens hem niet op zichzelf. Kermisexploitanten worden op verschillende plaatsen in het land steeds vaker geterroriseerd, waarbij geweld niet wordt geschuwd.