Overleg El Tawheed moskee teleurstellend

Een overleg vandaag tussen buurtbewoners, stadsdeel Oud West, burgemeester Job Cohen en wethouder Ahmed Aboutaleb enerzijds, en het bestuur van de omstreden El Tawheed moskee anderzijds, heeft niet veel opgeleverd. Het moskeebestuur gaf weliswaar tekst en uitleg over het boek De weg van de moslim, maar nam niet duidelijk afstand van teksten als homo's die gedood behoren te worden, en vrouwen die soms geslagen mogen worden. Wel beloofde het bestuur dat de moskee zich aan de wet zal houden.

Buurtbewoners waren na afloop het minst te spreken. De bestuurders verborgen de onvrede over het verloop van het overleg wat beter. Cohen was in ieder geval tevreden over wat de moskee over het boek gezegd had. Ook wethouder Aboutaleb was na afloop wel tevreden: "Burgers hebben over hun angst kunnen spreken met de moskee, en de moskee kan dus niet langer zeggen dat het alleen een mediahype is."

De moskee blijkt op haar internetsite ook aanbevelingen te doen om niet naast joden of christenen te gaan wonen. ''Wat dan als je buren, joden of christenen zijn? Het blijft het beste niet tussen hen te wonen''. Mocht je overigens als moslim onverhoopt toch tussen joden of christenen komen te wonen, dan dien je ze wel met respect te behandelen: ''Behandel hen correct en val hen niet lastig en breng hen geen schade toe. Het is bijvoorbeeld toegestaan hen te bezoeken als ze ziek zijn, maar bij een sterfgeval is het niet goed hen te condoleren''. Ook aan hun feesten mag je niet meedoen. ''Weet dat als je de intentie hebt goede vrienden met ze te worden en te intiem met hen te zijn, dit niet is toegestaan''.

De El Tawheed moskee weigert zelf ieder commentaar en mijdt de pers. Het bestuur meent dat de media een hetze tegen hen voert. Overigens bleek al uit eerdere persberichten van de moskee dat ze zich onderwerp van een hetze voelt. In die berichten werd eveneens niet echt afstand genomen van omstreden teksten. Er werd alleen gezegd dat ze in Nederland niet van toepassing zijn, omdat het hier geen moslimstaat is. ''Het toepassen van islamitische straffen in Nederland is dan ook onmogelijk, daar een islamitisch rechtsysteem en bijbehorende rechters ontbreken, waarbij het eveneens niet toegestaan is voor individuen om eigen rechter te spelen.'' (Op het forum van Maroc.nl is een persbericht terug te vinden.)