Wijken soms tot 90 procent allochtoon

Icoon Binnenlands nieuwsIn de vier grote steden nemen de tegenstellingen wat betreft de bevolkingssamenstelling steeds verder toe. Met name de forse toename van niet-westerlingen zorgt ervoor dat een aantal wijken in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht inmiddels voor ongeveer tachtig procent uit niet-westerse allochtonen bestaat. In een aantal wijken is dit percentage zelfs boven de negentig procent opgelopen.

De cijfers van het CBS van gisteren toonden al aan dat de islamitische gemeenschap nog flink uitdijende is. Hoewel lang niet alle niet-westerse allochtonen islamiet zijn, is er wel een duidelijke samenhang. Een nadere bestudering van de cijfers door de Telegraaf laat zien dat met name Den Haag te maken heeft met grote concentraties inwoners van Turkse, Marokkaanse, Afrikaanse, Antilliaanse of Aziatische afkomst. "In de jaren zeventig telde Nederland enkele tienduizenden islamieten. De laatste decennia van de vorige eeuw is dat aantal gestaag gegroeid tot 920.000", aldus CBS-woordvoerder Jan Latten.

In wijken als Schilderswijk-Oost (Den Haag) is meer dan negentig procent van niet-westerse allochtone komaf. In Transvaal is dat 81 procent, terwijl in de duurdere wijken als Bezuidenhout en Marlot slechts negen procent niet-westerse allochtoon is. Ook Amsterdam vertoont eenzelfde beeld. Wijken als de Bijlmer-Centrum en de omgeving van de Kolenkit bestaan voor ongeveer tachtig procent uit niet-westerse allochtonen, terwijl de Apollobuurt amper zeven procent niet-westerse bewoners telt. In de Utrechtse wijk Kanaleneiland is 76 procent van de inwoners afkomstig uit een niet-westers land. In De Meern slechts vijf procent. "Inmiddels is een op de vier inwoners van Groot-Amsterdam een niet-westerse allochtoon", zo gaf Latten aan.

Gezinshereniging en de hoge geboortecijfers zorgen er met name voor dat het aantal allochtonen in de vier grote steden sterk toeneemt. In 2002 zijn er in Nederland 33.000 kinderen geboren met één of twee niet-westerse ouders. Het gaat om zestien procent van het totale aantal geboren kinderen. Bijna 66 procent van deze kinderen is geboren in één van de grote steden. In Rotterdam, Amsterdam en Den Haag is dit aantal het grootst met respectievelijk vijftig, 46 en 44 procent.