[update] Spoeddebat n.a.v. moslimboek moskee

WAik had ons via de nieuws-submit te melden:

De omstreden Amsterdamse El Tawheed moskee zegt in een reactie op de commotie rondom de boeken zich in de hoek gedrukt te voelen. Volgens bestuurder F. Zaari moet de discussie hieromtrent op een andere manier verlopen, en moet er niet één moskee zwartgemaakt worden.

Eerder vandaag publiceerde dagblad Trouw een artikel over de El Tawheed moskee, die een boek heeft uitgegeven waarin onder meer wordt opgeroepen tot de jihad tegen 'ongelovigen' en het doden van homoseksuelen. Het boek is in eerste instantie gericht op burgers van moslimstaten. Zij moeten zich ''bekwamen in de vechtkunst, niet slechts defensief, doch ook offensief, opdat het Woord van Allah het hoogste is en om rechtvaardigheid en zachtmoedigheid op aarde te verpreiden. Want 'de Islam is altijd superieur.''


Één van de omstreden boeken


Zaari zegt dat de boeken in vroegere tijden door geleerden zijn geschreven voor de islamitische wereld, die later letterlijk zijn vertaald. "Dit soort religieuze boeken hebben duiding nodig. Het zijn boeken die voor meerdere uitleg vatbaar zijn." De moskee is van plan om in discussie te treden met vertegenwoordigers van andere religies over deze lectuur. "Als de religies elkaars boeken gaan lezen, schrik je enorm van elkaars geloven", zo stelt Zaari.

Indien gewenst zal de moskee zich distantiëren van extreme teksten in de geschriften, zoals het doden van homoseksuelen. Zaari: "Wij vertellen jongeren dat homofilie in de islam weliswaar verboden is, maar dat het de eigen verantwoordelijkheid is van andere burgers als zij daar zelf voor kiezen."

Vooralsnog zal de moskee de boeken blijven verkopen. "Wij begrijpen niet waarom wij het uit onze boekhandel moeten halen, terwijl het overal verkrijgbaar is." De moskee vraagt zich wel af of ze een nieuwe partij van deze lectuur moet aanschaffen.

Update 15.20

Spoeddebat in Tweede Kamer over moslimboek
De Telegraaf meldt zojuist dat er in de Tweede Kamer een spoeddebat zal komen over het omstreden moslimboek 'De weg van de moslim'. Centraal in het debat zal staan de vraag of het boek discriminerende of opruiende zaken bevat. Indien dat het geval is, zal het boek de handel uit moeten, zo vindt een meerderheid in de Tweede Kamer.

Minister Verdonk van Integratie en Vreemdelingenzaken en minister Donner van Justitie zullen hierbij tekst en uitleg moeten komen geven. Het spoeddebat is door VVD-Kamerlid Wilders en CDA-Kamerlid Sterk aangevraagd. Laatstgenoemde is van mening dat imams van moskeeën, waar het boek wordt verkocht, afstand moeten nemen van de lectuur. Wanneer ze dit niet doen, zouden ze strafrechtelijk vervolgd moeten worden, of zelfs het land moeten worden uitgezet. Het laatste gebeurde gisteren al bij een imam in Frankrijk.
_
Voor meer informatie verwijzen we je naar de berichtgeving eerder vandaag.