Venlo wil taboe drugs-allochtonen slechten

De gemeente Venlo wil het taboe doorbreken dat heerst rondom de betrokkenheid van allochtonen bij drugshandel. Het college van B&W constateert uit gesprekken dat niet iedereen in de allochtone gemeenschap drugshandel als een probleem ziet. Vooral binnen de Turkse gemeenschap heerst de opvatting dat drugshandel wordt gedoogd.

Turkse drugshandelaren hebben veel aanzien binnen de gemeenschap. Ze steken geld in goede doelen in Venlo en Turkije, terwijl de ontvangers niet altijd weten dat het drugsgeld betreft. Veel Turkse ouders profiteren ook van drugsgeld dat door hun zonen wordt verdiend.

In de Marokkaanse gemeenschap ligt dat overigens anders. Daar zijn ouders doorgaans niet trots op activiteiten van hun zoons in de drugswereld, maar ze zijn echter niet altijd in staat daar wat aan te doen.

In Venlo zijn er bovendien ook autochtone inwoners, die van de drugshandel profiteren; onder meer door vastgoedhandel.

De Burgemeester en wethouders van Venlo vinden dat bovengenoemde zaken bespreekbaar moeten worden, zowel onder allochtonen als tussen alloch- en autochtonen. Het beste kan dit door de discussie te bevorderen en een actievere rol van de gemeente, meent het college.