Verdachten aangeklaagd voor massamoord

Drie Marokkanen die 13 maart werden aangehouden in verband met de aanslagen in Madrid zijn gisteren aangeklaagd voor 190 moorden, 1.400 pogingen tot moord en lidmaatschap van een gewapende groepering. De IndiŰrs die tegelijk met hen zijn aangehouden zijn aangeklaagd voor het verlenen van medewerking aan een gewapende groep.

Ook werd de hechtenis van de vijf verlengd en mogen zij geen contact hebben met advocaten of familie. De voorlopige aanklacht maakt het mogelijk om de verdachten twee jaar lang vast te houden zonder formele tenlastelegging. Deze periode kan later met nog eens twee jaar verlengd worden. De verdachten ontkennen elke band met Al-Qaeda of een andere terreurgroepering en geven aan dat zij op het moment van de bomaanslagen sliepen.

De Spaanse krant El PaÝs berichtte echter dat in de telefoonwinkel waar hoofdverdachte Jamal Zougam en medeverdachte Mohamed Bekkali werkten bewijs is gevonden dat zij mogelijk betrokken waren bij de aanslagen. In de winkel lag een afgebroken stukje van een mobiele telefoon, die was aangetroffen in een tas waar een bom in zat die niet af was gegaan. Het stukje zou zijn afgebroken om de GSM aan de ontsteking te kunnen verbinden.