Weer vier verdachten opgepakt in Spanje

In verband met de terreuraanslagen in Spanje heeft de Spaanse politie heeft opnieuw vier verdachten gearresteerd. Het gaat om vier Noord-Afrikanen, onder wie zeker twee Marokkanen. Eerder deze week werd al bekend dat de Spaanse politie vijf Marokkanen zoekt, die samen met de zaterdag aangehouden Jamal Zougam de hoofddaders zouden zijn.

Drie verdachten werden in in Alcala de Henares opgepakt. Alcala de Henares is een voorstad van Madrid, waaruit drie van de vier treinen waarin een week geleden bommen ontploften waren vertrokken. In dezelfde plaats werd kort na de aanslagen een busje met ontstekers en een cassettebandje met koranverzen aangetroffen.

Volgens een ooggetuige waren de drie verdachten op de dag van de aanslagen met skibrillen en plunjezakken naar het station van Alcala de Henares gelopen. De politie heeft de vierde volgens het persbureau Europa Press in het noorden van Spanje aangehouden.

De identiteit van de twintig Marokkaanse verdachten, die de politie nog zoekt, is bekend. Volgens de Marokkaanse justitie is de groep verenigd onder de naam "de Eeuwige Leeuwen." Spil in deze groep 'Abu Mughen', die connecties had met Jamal Zougam. Eerder deze week werd al bekend dat Zougam waarschijnlijk banden onderhoudt met een Spaanse cel van het islamitische terreurnetwerk al-Qaeda, dat wordt geleid door de imam Barakat Yarkas, alias Abu Dahdah. Deze man zit in Spanje vast voor betrokkenheid bij de aanslagen op 11 september in de VS.


Een van de verwoeste treinstellen vorige week (Bron: NOS)