Opslagloods Botlek staat op springen

Bij het overslagbedrijf EBS in de Rotterdamse Botlek staat op het moment een silo die elk moment kan ontploffen. In de silo ligt houtstof opgeslagen, hierin ontstond zondagochtend omstreeks 11:00 broei.

De temperatuur in de opslagloods neemt langzaam toe, de brandweer is bezig met voorbereidingen om voorzichtig de houtsnippers uit de loods te halen. Er is een kans dat de silo in de brand vliegt, doordat er zuurstof bij het smeulende zaagsel kan komen tijdens het weghalen van de houtsnippers.

In de silo ligt 30.000 kubieke meter hout opgeslagen. Wanneer het tot een ontploffing komt dan gaat het dak van de silo eraf, aldus Christel Willems van de gezamenlijke hulpdiensten Rotterdam-Rijnmond. Een gebied van tweehonderd meter rondom de loods is ontruimd. Het kan nog enkele dagen duren voordat het gevaar is geweken.

Bij de Milieudienst kwamen 25 klachten binnen vandaag, voornamelijk inwoners uit Abbenbroek, Geervliet en Heenvliet klaagden over een brandlucht. De rookontwikkeling zou in principe niet giftig of gevaarlijk zijn volgens Willems. Vanavond beginnen shovels met het verwijderen van zaagsel onderuit de opslagloods. Dit wordt dan per boot afgevoerd.

Hoe lang de hele operatie gaat duren is nog onbekend. De brandweer heeft een batterij waterkanonnen rondom de silo opgesteld om wanneer het fout gaat de houtstof te kunnen blussen. Hoe de broei is ontstaan is vooralsnog onbekend.