Dutroux: 'ik handelde in opdracht van Nihoul'

De derde dag van het proces Dutroux voor het Assisenhof in Aarlen stond in het teken van de verklaringen van de beschuldigden. Vandaag zijn Marc Dutroux en Michelle Martin aan bod gekomen.

Marc Dutroux
Marc Dutroux begon met te verklaren dat hij een moeilijke jeugd heeft gehad. Zijn moeder zou hem niet hebben gesteund en zijn vader wilde hem niet accepteren. Daarna vertelde Dutroux hoe het allemaal begon. Volgens Dutroux hadden Nihoul, Lelièvre en Weinstein de meisjes Julie en Mélissa ontvoerd. Hij kwam daar achter doordat hij, toen hij op een dag thuis kwam, de twee meisjes en de drie mannen in de woonkamer aantrof. Zijn vrouw, Michelle Martin, heeft hem vervolgens uitgelegd dat de meisjes waren ontvoerd en dat ze een tijdje in huize Dutroux zouden verblijven. Nadat Nihoul even met Mélissa had 'gespeeld', wilden de drie mannen weer vertrekken. Dutroux heeft de kinderen toen gevraagd of ze met meneer Nihoul mee wilden gaan of dat ze bij hem wilden blijven. Omdat de kinderen bij Dutroux wilden blijven, hebben Weinstein en Dutroux toen de kelder in gereedheid gebracht.


Marc Dutroux verschuilt zich achter een enveloppe nadat fotografen even de rechtszaal inmochten

Verder verklaarde Dutroux dat hij 5.700 euro aan zijn vrouw heeft gegeven voor de verzorging van de twee meisjes, toen Dutroux de gevangenis in moest. Dutroux had verwacht de meisjes levend aan te treffen na zijn vrijlating in maart 1996. Ze waren echter al overleden. Eerder had Dutroux verklaard dat de meisjes na zijn vrijlating nog wel leefden, maar wel stervende waren. Op de vraag van assisenvoorzitter Goux, waarom hij nu een andere verklaring aflegde, antwoordde Dutroux dat hij dat had gedaan om anderen te beschermen.

Over de ontvoering van An en Eefje wist Dutroux mede te delen dat hij dat gedaan had in opdracht van Nihoul. Nihoul zou Dutroux met de dood hebben bedreigd nadat Dutroux aan Nihoul had verklaard dat hij Julie en Mélissa aan een ander, fictief, netwerk had uitgeleverd. Andere nieuwe elementen waren dat Dutroux verklaarde dat hij de ontvoering van An en Eefje samen met Lelièvre en twee politieagenten had uitgevoerd. Dutroux dacht dat de meisjes zich in het netwerk zouden moeten prostitueren. Verder melde hij nog dat hij het heel spijtig vond dat de meisjes zijn gestorven.

Ook Laetitia en Sabine zouden in opdracht van Nihoul zijn ontvoerd. Omdat Dutroux wat affectie voelde voor Sabine heeft hij tegen Nihoul gezegd dat hij ook haar aan een ander Netwerk had uitgeleverd. Nihoul eiste dat Dutroux een ander meisje zou regelen: Laetitia.

Volgens Dutroux had niet hij maar Gerard Pinon Weinstein levend had begraven, nadat Michelle Martin hem slaapmiddelen had toegediend.

Michelle Martin
De verklaring van Michelle Martin komt er op neer dat ze in de macht van Dutroux was. Ze durfde daardoor niet naar de politie te stappen. Volgens Martin was leven met Dutroux als binnentreden in een sekte.


Michelle Martin tijdens haar verhoor

Martin acht zichzelf mede verantwoordelijk voor de dood van Julie en Mélissa omdat ze hen geen eten heeft gegeven toen Dutroux in de gevangenis zat. Verder betuigde ze spijt tegenover Sabine, Laetitia en de families van de overleden kinderen, omdat ze niet in staat was om Dutroux aan te geven.

Lees voor meer informatie het dossier over de zaak Dutroux.