"Bush onderdrukt wetenschap"

Een groep van meer dan 60 gerenommeerde wetenschappers hebben in een gezamenlijk statement de regering Bush ervan beschuldigd wetenschappelijke gegevens te onderdrukken. Wetenschappelijke ontdekkingen en bevindingen die niet passen bij het politieke beleid zouden verdraaid en onderdrukt worden. De geleerden, waaronder twintig Nobelprijswinnaars, staan daarmee vierkant achter een recent verschenen rapport van de 'Union of Concerned Scientists' (UCS) dat zegt dat de regering onderzoek naar onder andere klimaatsverandering, loodvergiftiging bij kinderen, kanker, luchtverontreiniging, voortplanting, kwikverontreiniging en nucleaire wapens tegenwerkt.

Het rapport zegt verder dat de wetenschappelijke adviescommissie van de overheid systematisch wordt gemanipuleerd om te voorkomen dat er adviezen worden gegeven die tegen de wil van de regering in gaan. "We nemen geen politieke stelling in, we hebben een probleem met de werkwijze van de regering. We hebben een probleem met deze regering die voorkomt dat wetenschappelijke bevindingen resulteren in beleid", vertelde professor Kurt Gottfried van de Universiteit van Cornell.

Het Witte Huis ontkent de beschuldigingen. "Ik kan u verzekeren dat deze regering haar beslissingen baseert op de beste informatie die beschikbaar is", zei een woordvoerder van president Bush. Het rapport van de UCS is het gevolg van aanhoudende klachten dat de federale overheid opzettelijk de conclusies over de relatie tussen industrie en de klimaatsverandering van tafel heeft geschoven. Tevens stelt het rapport dat er wetten en worden aangenomen die nauwelijks effect hebben en serieuze oplossingen achterwege blijven. "Dit is vergelijkbaar met dat de regering de weermannen opdraagt mooi weer te voorspellen terwijl er een zware storm op komst is", zei voorzitter van de UCS, Kevin Knobloch.