5 maanden cel geŽist tegen slapende mariniers

stanhope_nl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Tegen de twee Nederlandse mariniers, die in Irak in slaap waren gevallen tijdens de wacht, is vandaag vijf maanden onvoorwaardelijke celstraf geŽist. Het is een strafrechtelijk vergrijp, waarop een maximum straf van drie jaar cel of een boete van 11.250 euro staat.

De Vakbond voor Defensiepersoneel denkt echter dat het Openbaar Ministerie misschien wel een vies spelletje speelt. "Er zitten namelijk rare kanten aan het verhaal", meldt de vakbond: ”Zo is het verbazingwekkend dat al op 4 februari bekend werd gemaakt dat de zaak diende, terwijl de zitting pas op 16 februari was. Verder kwam het nieuws naar buiten op de dag dat de Algemene Rekenkamer in een rapport de ‘slechte’ bewaking en beveiliging bij Defensie hekelde.”

Het OM wordt er van verdacht bezig te zijn met een zogenaamde loopgravenoorlog, waarbij het openbaar beschadigen van militairen er niet toe doet. Volgens S.H. Springer, raadsman van de aangeklaagde mariniers, rammelt het proces-verbaal van het wachtincident aan alle kanten, zo ontbreken belangrijke stukken als het dienstrooster van de mariniers en zouden de getuigenverklaringen vaag zijn.

De vakbond sluit niet uit dat het OM deze zaak als “proefballon” gebruikt voor de zaak tegen de al eerder gearresteerde Erik O.: ”Bij de zaak Erik O. zal het draaien om de vraag of de Nederlandse militairen bezig zijn met een ‘politietaak’. In dat geval is het vuren op plunderaars een te zwaar middel. Als de verdediging in het geval van deze twee mariniers aanvoert dat het vergrijp niet zwaar beboet mag worden omdat er geen sprake is van een strafbaar feit gepleegd ‘in tijd van oorlog’, dan heeft het OM een mooi argument om Erik O. een oor aan te naaien.”
Kort samengevat: Als er wordt geoordeeld dat er een oorlogssituatie was kunnen de mariniers een hogere straf tegemoet zien, en als het niet 'in tijd van oorlog' blijkt te zijn gebeurd is Erik O. de pineut.

Bij de eerste zitting vandaag zijn de aanklachten voorgelezen en heeft de verdediging zijn zegje kunnen doen, deze was vooral gebaseerd op de extreme temperaturen in Irak, waardoor uitputtingsverschijnselen kunnen optreden. Ook zouden de mariniers enorm overbelast zijn. De uitspraak is over 14 dagen.