[update] Vogelpest breidt zich uit in Azi

Het gevaarlijke H5N1-virus.De dodelijke vorm van vogelpest, H5N1, breidt zich uit. De ziekte is nu ook in Indonesië vastgesteld. Dat heeft het Indonesische ministerie van Landbouw bekend gemaakt. Erbij werd vermeld dat er tot nu toe geen concrete aanwijzingen zijn dat ook mensen door het virus zijn getroffen.

Inmiddels zijn er volgens het ministerie door het virus al honderdduizenden kippen in Indonesië om het leven gekomen. Hiermee wordt bevestigd dat het virus zich razendsnel verspreidt.

Eergisteren werd al bekend dat de vogelgriep mogelijk gemuteerd is, waardoor het ook bij mensen overdraagbaar is. Dat vermoeden ontstond nadat twee zussen uit het Vietnamese Hanoi overleden met symptonen van de ziekte, zonder dat ze in aanraking waren gekomen met pluimvee. In Vietnam en Thailand zijn inmiddels twaalf mensen aan de zeer besmettelijke ziekte overleden.

Of de mensen in Duitsland, die de symptonen vertoonden, daadwerkelijk besmet zijn met het dodelijke virus, is nog niet bekend. Met spanning wordt nu gewacht op de onderzoeksresultaten. Het Duitse Tropeninstituut dat het onderzoek uitvoert waarschuwde gisteren voor al te snelle conclusies, omdat het niet ongewoon is om koorts te krijgen na een reis naar Azië.

Update 09.28

Zojuist is bekend gemaakt dat de vrouw die in een kliniek in het Duitse Hamburg is opgenomen naar alle waarschijnlijkheid geen vogelgriep heeft opgelopen. Dit maakte het Bernhard Nocht Instituut voor tropische ziekten net bekend.


'Verdachte' wordt naar Duitse kliniek gebracht