Babic bekent deels schuld voor tribunaal

De Kroatisch-Servische leider Milan Babic heeft voor het JoegoslaviŽ-Tribunaal in Den Haag gedeeltelijk schuld bekend aan de feiten die hem ten laste worden gelegd. Tijdens de hoorzitting van gisteren bleek dat de schuldbekentenis van een overeenkomst tussen aanklagers en verdediging deel uitmaakt.

Babic bekende zich tussen augustus 1991 en februari 1992 in de Kroatische regio Krajina schuldig te hebben gemaakt aan vervolging, door de aanklagers aangemerkt als misdaad tegen de menselijkheid. In ruil voor de bekentenis willen de aanklagers de overige vier punten van de aanklacht tegen Babic laten vallen.

De strafkamer heeft echter nog geen oordeel geveld of deze overeenkomst rechtsgeldig is of niet. De aanklagers hebben in de overeenkomst het advies opgenomen om de gedaagde een straf op te leggen van niet meer dan elf jaar. Het VN-hof is niet verplicht om een dergelijk advies op te volgen. De maximale straf die Babic kan krijgen voor het vergrijp waar hij schuld voor heeft bekend, is levenslang.