Amsterdam intensiveert controle op bijstand

In navolging van Rotterdam kondigt ook de gemeente Amsterdam aan de controle op ontvangers van een bijstandsuitkering te willen uitbreiden. Alle ontvangers zullen de komende twee jaar worden onderworpen aan een controle, om na te gaan of de uitkering die zij ontvangen, terecht is. Daarbij worden ook huisbezoeken afgelegd. Dit verklaarde Mat Masthoff, de nieuwe directeur van de Amsterdamse sociale dienst.

De gemeenteraad moet het voorstel overigens nog wel goedkeuren. Op dit moment loopt er echter al wel een proef in drie wijken, waarbij mensen die aanvraag voor een bijstandsuitkering hebben ingediend, uitgebreid worden gecontroleerd. In Amsterdam wonen 42.000 mensen die van een bijstandsuitkering moeten rondkomen.

Als de plannen worden aangenomen, wordt er naast een bezoek op het woonadres ook de systemen van de sociale dienst gekoppeld aan die van woningcorporaties en het landelijke inlichtingenbureau, zodat kan worden nagegaan of te gegevens van de aanvrager kloppen. Uit de genoemde proef bleek overigens al dat de helft van de nieuwe bijstandsaanvragen werd afgewezen.

Masthoff wil nu bereiken dat de nieuwe aanpak ook wordt toegepast op het 'zittende' bestand. Mensen waarbij blijkt dat zij op onterechte gronden een bijstandsuitkering ontvangen, kunnen vervolgens rekenen op een boete of een strafzaak.