Belgische kardinaal schoffeert homo's en politiek

hm1977, BloodRayne, H_NS en Didymus hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In BelgiŽ is opschudding ontstaan door uitspraken van kardinaal Gustaaf Joos. In het blad P-magazine deed Joos, die zichzelf sedert enkele maanden kardinaal mag noemen, zeer gewaagde en persoonlijke uitspraken over homoseksualiteit, seksualiteit in het algemeen, auteurs en de politiek.

Joos noemt homoseksualiteit in het interview "een modeverschijnsel". Slechts zo'n 5 ŗ 10% van degenen die zichzelf homoseksueel noemen zijn het echt volgens Joos, de rest is ''seksueel geperverteerd. Echte homoseksuelen lopen volgens Joos niet op straat in gekleurde pakjes. ''Dat zijn mensen die een zwaar probleem hebben en daarmee moeten leren leven".

Verder zei hij over seksualiteit dat condooms gevaarlijk zijn en aanzetten tot nog meer beestachtige dingen. Schrijvers zoals de Vlaams-nationalistische Cyriel Verschaeve en priester-dichter Guido Gezelle noemt Joos "groot"; Hugo Claus en Jef Geeraerts zijn volgens hem "smeerlappen".

Aan de democratie heeft de kardinaal ook een broertje dood. "Politiek, democratie. Ik moet daarmee lachen. Dat algemeen stemrecht. Waar slaat dat nu op ?". Hij vindt dat een stem van mensen die verantwoordelijkheid dragen, "zoals een vader van zeven kinderen", zwaarder moet wegen dan die van "een 18-jarige snotaap die amper kan lezen of schrijven". Verder vindt hij veel politici "leeghoofden".

De Belgische kardinaal Godfried Danneels - groot kanshebber als opvolger van de Paus - distantiŽert zich volledig van de persoonlijke uitspraken van Joos. Danneels zegt dat Joos niet het standpunt van de Katholieke kerk vertegenwoordigt, maar zijn persoonlijke mening. Danneels kan Joos echter niet op het matje roepen aangezien Joos onder het gezag van de Paus zelf staat.