Amerikaanse arts implanteert gekloond embryo

Beasjtie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Dr. Panos ZavosDe omstreden Amerikaanse vruchtbaarheidsspecialist Panos Zavos heeft vandaag verklaard een gekloond embryo in de baarmoeder van een draagmoeder te hebben geïmplanteerd, zo meldde de BBC. Tijdens zijn bezoek aan Londen wilde de arts niet zeggen waar deze ingreep uitgevoerd werd. Volgens de arts is het niet in de VS of in Europa gebeurd.

Volgens Zavos wordt dit weekend duidelijk of de implantatie daadwerkelijk tot een zwangerschap zal leiden. Het zou gaan om een embryo dat is ontstaan uit een ongerijpte eicel van een onvruchtbare vrouw van 35 en een huidcel van haar echtgenoot. De arts beweert dat de hele procedure op film is vastgelegd, maar heeft nog geen bewijzen gepresenteerd.

"Onethisch en onverantwoordelijk"

De BBC meldt dat Amerikaanse en Britse wetenschappers sterke twijfels hebben bij het verhaal van de arts. Volgens de wetenschappers is er geen enkel bewijs voor de waarheid of de veiligheid van de gebruikte techniek. Als Zavos' verhaal toch klopt, vinden de wetenschappers zijn ingreep "onethisch en onverantwoordelijk".

Tijdens de gehouden persconferentie beweerde Zavos dat hij binnenkort ook een gekloond embryo in tweeën zal kunnen delen. Eén van de helften zou dan meteen uit moeten groeien tot een baby. De andere helft zou ingevroren kunnen worden om later gebruikt te worden.

Zavos is overigens niet de eerste arts die beweert een gekloonde baby voortgebracht te hebben. De wetenschappelijk leider van de Raelian-sekte maakte eind december 2002 al bekend dat het bedrijf CloneAid, dat verbonden is met de sekte, de geboorte van een gekloonde baby tot stand had gebracht.