[update] Turken willen overleg na dood docent

Naar aanleiding van de dodelijke schietpartij op het Terra College in Den Haag heeft het Inspraakorgaan Turken (IOT) om een gesprek gevraagd met minister Van der Hoeven van Onderwijs. Het IOT wil met de minister overleggen om na te gaan hoe zulke incidenten in de toekomst kunnen worden voorkomen.

In een verklaring schrijft het IOT vandaag: ''Het is gruwelijk dat bij dit schietincident sprake is van een verdachte van Turkse afkomst''. Het IOT hoopt dat dit incident geen negatief effect zal hebben op de dialoog tussen de Turkse gemeenschap en de Nederlandse samenleving en hoopt dat ''zulke o­nmenselijke en o­nacceptabele feiten'' de opgebouwde toenadering niet zal schaden.

Volgens de politie heeft de verdachte van de schietpartij, de 17-jarige Murat D., nog niets verklaard over zijn redenen om docent Hans van Wieren om te brengen. Hij beroept zich tot nu toe op zijn zwijgrecht. Onbekend is ook of de verdachte als minderjarige of als meerderjarige beoordeeld gaat worden. Voor mensen tussen de 16 en 18 jaar kan bij zware misdaden, het meerderjarigen strafrecht van toepassing worden geacht. Daarover beslist het OM.

De man die de verdachte gisteren naar de politie bracht is een vriend van de familie van de dader. Hij geeft in het 20:00 uur journaal van vanavond een interview over zijn kijk op de gang van zaken.

Tot nu toe heeft het NOS-journaal overigens nog niets gemeld over de etnische achtergrond van de verdachte. Hoofdredacteur Hans Laroes legt daarover verantwoording af op de NOS-site. Eén van de redenen is dat het journaal gisteren nog niet overtuigd was of de etnische achtergrond van de dader relevant is tot de gepleegde misdaad. De vraag die men zich stelt luidt: ''is het gewone waanzin of allochtone waanzin? En is het ene van een andere orde dan het andere?''. Vandaag zou het journaal verder op zoek gaan naar de achtergronden van de dader.

Update 20:10
In het NOS-journaal van 20:00 uur zei de voogd van Murat D., Resul Kaya, dat de scholier op het punt stond om van de school verwijderd te worden. Volgens hem handelde de jongen vanuit woede. Hij betitelde Murat als een introverte intelligente en niet-agressieve jongen.

Het wapen zou Murat ''van iemand'' op straat gekocht hebben, omdat hij zich onveilig voelde. Hij zou het pistool al een tijd in zijn bezit hebben gehad.

In een nieuwsuitzending van de regionale omroep RTV West zei Kaya eerder vandaag dat de docenten van de school met hun jarenlange ervaring hadden moeten inzien dat de jongen problemen had. De man vindt dat de school het incident had kunnen voorkomen.

-
Zie ook: Persconferentie na dood leraar.