Marsrobot "Spirit" landt morgen op Mars

Nadat de Europese Beagle 2 Mars lander nog steeds niets van zich heeft laten horen, komen er alweer twee nieuwe ruimtevaartuigen van de Aarde Mars bezoeken.

De Amerikaanse Mars rover "Spirit" landt als alles goed gaat op 4 januari om 04:29 Greenwich Mean Time op de planeet. Het karretje is in juni gelanceerd, en is met een ruimtevaartuig naar Mars gebracht. Het karretje is in een landercapsule ondergebracht, en zal als alles goed gaat met 19 duizend kilometer per uur in de atmosfeer van Mars binnenkomen. Aldaar zal het zijn parachute openen, en zullen remraketten geactiveerd worden. Via grote airbags zal het daarna in een krater van Mars stuiteren. Als de stuiterbal tot stilstand is gekomen zal de capsule zich ontvouwen en contact zoeken met de Aarde, door middel van 36 tonen van tien seconde lang. Daarna zal Spirit over de bodem van de krater gaan rijden en onderzoek plegen.

Het doel van Spirit is om sporen van leven te vinden op Mars. Spirit zal in de Gusev krater landen waar op foto's drooggevallen rivieren en meren te zien zijn. De Rover zal de bodem en rotsen onderzoeken om te kijken naar sporen van water, en waar water is, is leven.

Alsof dit niet genoeg is zal drie weken later nog een ruimtevaartuig van de NASA bij Mars arriveren. Het tweelingbroertje van Spirit genaamd "Opportunity" gaat dan op Mars landen en soortgelijk onderzoek uitvoeren. Meer informatie over de Mars Rover kun je hier lezen.