Zalm: ''Nederland in EU te bangig''

Minister Gerrit Zalm van Financiën is het totaal niet eens met de kritiek op zijn Europese beleid van de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot. De CDA-minister beweerde kort geleden dat Zalms harde opstelling in de Europese Unie (EU) averechts heeft gewerkt. Hij zei grote moeite te hebben gehad met de ''onbuigzaamheid'' van Zalm in het debat rond het stabiliteitspact. Volgens Bot stoorde met name Duitsland zich aan de houding van de VVD-minister.

Bot meent dat ,,Zalm niet alleen gelijk wil hebben, maar ook wil krijgen.'' Nederland zou volgens hem ,,minder dorpsomroeper en meer bruggenbouwer'' moeten zijn.

Zalm is het er niet mee eens. ''Wij zijn in Nederland een beetje te bangig en denken: als wij moeilijk doen dan krijgen wij daar nog last mee. Bovendien is het niet zo dat landen die dwarsliggen daarvoor worden gestraft. De Spanjaarden en Italianen hebben altijd leuke successen weten te boeken. Die verbonden rustig het melkquotum met weet ik veel wat, en dan kregen ze ook nog iets.''