Oudkerk woedend op politie Amsterdam

De Amsterdamse PvdA-wethouder van Onderwijs Rob Oudkerk is boos op de politie uit de hoofdstad. Politie-voorlichtster Elly Florax meldde vandaag aan het ANP dat het korps niet te spreken is over enkele gezagsdragers, die onlangs zijn aangehouden.

Zo zouden Oudkerk, voorzitter Simon Willing (VVD) van het stadsdeel Amsterdam-Osdorp en advocaat P. Nicolaï onlangs na een overtreding allen tekeer zijn gegaan tegen de agenten. Florax: ''De manier waarop ze zich hebben gedragen, dat hoort niet bij gezagsdagers. Ik vind dat heel raar. Zij hebben een voorbeeldfunctie in de stad. Als ze het er niet mee eens zijn, moeten ze de zaak voor de rechter laten komen''

Rob Oudkerk werd aangehouden omdat hij zonder achterlicht fietste. Daar werd hij volgens de politie woedend over. Advocaat Nicolaï gedroeg zich ,,heel recalcitrant'' toen agenten hem bekeurden voor rijden onder invloed. Willing werd aangehouden voor belediging nadat hij agenten schoffeerde die hem bekeurden wegens fout parkeren.

Oudkerk zegt in een reactie niet te begrijpen waarom de politie dit voorval naar buiten heeft gebracht. Hij is volgens hem als burger aangehouden, en dat heeft niets met zijn wethouderschap te maken. Hij zei tegenover TV Noord-Holland dat hij stappen gaat ondernemen tegen het openbaar worden van zijn vergrijp. Op korte termijn wil Oudkerk een gesprek met burgemeester Cohen en hoofdcommissaris Kuiper over deze kwestie. Oudkerk zegt zelf boos geworden te zijn omdat een agent begon over zijn beruchte kut-Marokkanen opmerking. Daardoor had hij het gevoel te worden bestraft voor zijn politieke gedrag.

Overigens werd onlangs ook Wim Duisenberg aangehouden voor het rijden onder invloed, maar hij maakte volgens Florax geen problemen. ,,Hij ging netjes mee naar het politiebureau''. Duisenberg moet binnenkort voor de rechter verschijnen.