Mogelijk gekkekoeienziekte in U.S.A.

hans-van, Indark, MacManus en cyberik hadden ons, geheel of gedeeltelijk vertaald, via de newssubmit het volgende te melden:

Hoogstwaarschijnlijk is het eerste geval van gekkekoeienziekte in de Verenigde Staten van Amerika ontdekt in Washington State. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Landbouw gisteren bekend gemaakt.

In een slachthuis werd een koe, die niet meer kon lopen, volgens de standaardprocedures getest op BSE (Bovine spongiform encephalopathy). De uitslag van die test is vrijwel zeker positief, maar de weefselmonsters worden voor verdere analyse en bevestiging naar Groot Brittannië gevlogen, aldus staatssecretaris Ann Veneman.

Sinds BSE in de jaren 80 voor het eerst ontdekt werd in Groot-Brittannië, zijn er al miljoenen koeien geslacht vanwege gekkekoeienziekte.

BSE wordt gelinkt aan een ongeneeslijke ziekte bij mensen, die bekend staat als Creutzfeldt-Jakob (CJD). Er zijn wereldwijd maar weinig gevallen bekend van mensen die CJD hebben gekregen na met BSE besmet vlees hebben gegeten.

Het vlees van het dier, dat afkomstig was van een boerderij in Washington State, heeft het slachthuis verlaten maar het is niet zeker of het al in winkels ligt. De boerderij is in quarantaine geplaatst.

Ann Veneman heeft ondanks dit geval vertrouwen in de veiligheid van voedsel, "Ondanks dat dit het eerste geval van BSE in de VS is, hebben we al hard gewerkt om ervoor te zorgen dat ons antwoord snel en effectief is."
Zij voegde er aan toe, dat het het eten van spiervlees nauwelijks een risico vormt. Alleen hersenweefsel en zenuwen kunnen de ziekte overbrengen, en die delen worden normaal gesproken niet in voedsel verwerkt.

Binnen enkele uren na de mededeling heeft een woordvoerder van het Japanse ministerie van Landbouw laten weten dat het land niet langer Amerikaans rundvlees zal importeren. Ook andere Aziatische handelspartners, zoals Singapore, Maleisië, Taiwan en Zuid Korea sluiten zich bij deze ban aan.