Nog steeds ruzie in SP over geld

De ruzie in de SP, tussen fractievoorzitter Jan Marijnissen en Tweede-Kamerlid Ali Lazrak, over het loon van Lazrak is nog steeds niet beslecht. Al eerder werd bekend dat Lazrak weigert om een deel van zijn loon af te dragen aan de SP-partijkas.

Binnen de SP-fractie staat iedereen veel geld af van zijn salaris dat hij verdiend. Van de ruim 7.000 euro bruto houdt men een modaal nettoloon van zo'n 2000 euro over. Ali Lazrak heeft daar geen zin meer in. Zelf wil hij niets zeggen. ,,Ik ben ziek. Vraag maar aan Jan Marijnissen hoe het zit''.

Volgens Jan Marijnissen ligt Lazrak in scheiding. Dat geeft financiŽle problemen: hij moet nu zijn huis op de Canarische Eilanden verkopen. ''Maar in onze partij geldt: gelijke monniken, gelijke kappen''. Uitzonderingen zijn mogelijk als de persoonlijke omstandigheden daartoe nopen. Daarvan is nog nooit gebruik gemaakt. De vraag is echter of er binnen de SP veel animo is om een partijlid met een tweede huis op een tropisch eiland financieel te helpen.

Consequentie van de weigering van Lazrak kan zijn dat hij uit de SP-fractie wordt gezet en geroyeerd als lid. Voordat een SP'er zich kandideert, ondertekent hij een verklaring waarin hij akkoord gaat met de afdracht. ,,Ook Ali heeft ook plechtig beloofd dat hij bij vertrek uit de SP zijn Kamerzetel afstaat'', zegt Marijnissen. De SP-leider beaamt dat hij echter niet kan dwingen Lazrak zijn zetel op te geven. Hij kan eventueel op persoonlijke titel in de Kamer blijven zitten.

De SP-regeling van geldafdracht heeft voor de SP grote voordelen: gelukszoekers houdt Marijnissen buiten de deur en de partijkas is goed gevuld. De SP-begroting voor 2004 is 5,7 miljoen euro. De meeste andere partijen hebben ook een afdracht, maar veel minder ingrijpend dan de SP. Dat gaat van 15% bij GroenLinks via 3% bij CDA en D66 naar 2% bij de PvdA. Bij de SP krijgen Raads- en Statenleden, in tegenstelling tot bij andere partijen, helemaal niets.