Het buitenland over de geboorte van Amalia

stormiot had ons via de newssubmit het volgende te melden:

België:
De Belgische televisiejournaals vonden de geboorte van de Oranje-prinses groot nieuws. Zowel de publieke zender VRT als het commerciële kanaal VTM stuurden een verslaggever naar het Bronovo-ziekenhuis in Den Haag. "Een opkikker voor Nederland", typeerde Goedele Devroy van de VRT de geboorte.

Een woordvoerder van het koninklijke huis zei dat de Belgische koninklijke familie zeer verheugd is en zo snel mogelijk felicitaties sturen. Kroonprins Filip en zijn vrouw Mathilde, die goed bevriend zijn met Willem-Alexander en Máxima, zullen zelf hun gelukwensen sturen.

De Belgen kijken met verbazing naar de Oranjegekte bij hun noorderburen. "Die dochter gaat zeker Minima heten", zegt Maarten Lowie uit Brugge droog. Anderen zien kansen liggen."Een dochter, dat komt mooi uit", zegt de Marieke Denolf, die veel Nederlanders kent. "Die kunnen we mooi aan onze prins Gabriël koppelen. Dan hechten we in een klap Nederland aan België aan elkaar vast."

Duitsland:
De Duitse Bild-zeitung bericht ook bijzonder enthousiast over de geboorte. "Heel Holland staat op zijn kop van vreugde. De bijnaam van het kind staat voor het volk al vast: Minimaxi!", schrijft Bild-zeitung. Het Nederlandse koningshuis, en Máxima in het bijzonder, zijn in Duitsland nog altijd razend populair. De zwangerschap van Máxima en alle zorgen werden op de voet gevolgd.

Daarom is het opvallend dat de Duitse journaals het bericht zondagavond hebben genegeerd. Die hadden meer aandacht voor het bezoek van premier Berlusconi aan Berlijn en de presidentsverkiezingen in Rusland.

Groot-Brittannië:
De Britse koningin Elizabeth II vond de geboorte van de prinses "extremely good news." De Britse koningin werd voortdurend op de hoogte gehouden over de gezinsuitbreiding bij het bevriende kroonprinselijk paar.

Frankrijk:
De Franse radio en televisie hebben nog geen melding van de geboorte van het Nederlandse prinsesje gemaakt. De Fransen zijn altijd wat later met hun berichtgeving, zoals het ook het geval was bij de affaire rond Mabel.