Cohen: Meer moslimvrouwen in functies

Burgemeester Job Cohen van Amsterdam vindt dat in besturen van moskeeën, islamitische scholen en andere organisaties veel meer vrouwen moeten komen. Volgens hem moet de islamitische gemeenschap meer gebruik maken van het grote potentieel aan capabele vrouwen. Cohen sprak vandaag tijdens een landelijke iftar in de hoofdstad, een feestelijke maaltijd waarmee moslims tijdens de ramadam na zonsondergang het vasten verbreken.

Volgens Cohen is de emancipatie van moslimvrouwen niet alleen belangrijk voor henzelf, maar zou het ook voor de islamitische gemeenschap een geweldige bron van verrijking zijn: ''Volwaardig burgerschap is een recht van iedereen''.

Volgens M. Sini, voorzitter van de stichting Islam en Burgerschap, dat de iftar organiseerde, zijn de bestrijding van discriminatie van moslims, joden, homoseksuelen en vrouwen, het aanmoedigen van vrijwilligerswerk in islamitische kring en het bevorderen van "succesvol onderwijs" de belangrijke doelstellingen van zijn organisatie.

''De toon in het debat over de integratie van moslims is verhard", zo zei Sini. "De nuance is helaas nog ver te zoeken. De Grondwet en de Universele verklaring van de rechten van de mens moet voor moslims de leidraad zijn. Als moslims een beroep willen doen op de mensenrechten, doen ze er verstandig aan zich er zelf aan te houden''.

Sini zei bezorgd te zijn over het antisemitisme onder een deel van de moslimjongeren. "Ouders hebben hierin de grootste verantwoordelijkheid. Zij moeten voorleven hoe het moet, met joden samenwerken en bij hen op bezoek gaan in hun synagogen. We moeten er alles aan doen om de dreigende polarisatie een halt toe te roepen".