Balkenende sprak op persoonlijke titel

Vanochtend lieten we jullie al weten dat van Aartsen (VVD) constateerde dat de situatie rond de satire nu zelf een hype dreigt te worden. Hij verwacht dat het kwaad van de satire zichzelf uiteindelijk zal straffen omdat de burger een geoefend mediaconsument is. Ondertussen zwelt de kritiek op Balkenende aan.

Deze middag was er een debat over zijn uitlatingen in de Tweede Kamer. Momenteel staat alleen Balkenende's eigen partij, het CDA, achter de openlijke kritiek van Balkenende op de oranjesatires. Tijdens het debat omtrent de uitspraken van Balkenende en Donner, is naar voren gekomen dat de premier niet namens het kabinet sprak.

Dit bleek uit de antwoorden op vragen van SP-Kamerlid Vergeer. Balkenende gaf aan dat hij sprak vanuit zijn ministeriŽle verantwoordelijkheid voor het koninklijk huis en het normen- en waardendebat.

"Er is geen sprake van beleid", zei de minister-president tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. "Ik heb alleen de vraag voorgelegd aan programmamakers om nog eens na te denken over hun verantwoordelijkheid."

Ook minister Donner van Justitie beklemtoonde dat hij niet heeft aan de vrijheid van meningsuiting wil tornen, toen hij Balkenende in de media bijviel. "Een minister past geen oordeel over kunst, ik heb gesproken als mens", zei hij in antwoord op de vragen van de SP.