Omstreden muur verkleint grondgebied Palestijnen

Sinan / saban had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit uitgelekte plannen van Israël blijkt dat naar alle waarschijnlijkheid de Palestijnen opnieuw land kwijtraken. Zo zullen aanzienlijke stukken Palestijnse grond en ook enkele Palestijnse plaatsen binnen de grenzen van Israël gaan vallen, wanneer het nieuwste stuk te bouwen muur werkelijkheid wordt.

Het ministerie van Defensie heeft inmiddels de afscheiding op kaarten 'ingetekend' voor de regio ten oosten van Jeruzalem. Dat meldde de Israëlische krant Haaretz gisteren.

De muur is zeer omstreden. De afscheiding, deels muur deels hekwerk, op de Westelijke Jordaanoever is volgens de Israëliërs bedoeld om Palestijnse plegers van aanslagen buiten de deur te houden. Een fors deel van de veiligheidsmuur is al gebouwd. Op verscheidene plaatsen hebben de Palestijnen door de aanleg al terrein verloren, waardoor bijvoorbeeld Palestijnse boeren niet meer bij hun grond kunnen komen.

Op 21 oktober werd door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een resolutie aangenomen, waarin werd geëist dat Israël stopt met het bouwen van een muur langs Palestijnse gebieden. Deze resolutie werd niet opgevolgd door Israël. Dat liet vice-premier Ehud Olmert destijds weten. Volgens hem wordt de aanleg van de versperring voortgezet om Israël te beschermen tegen Palestijnse zelfmoordaanslagen.

De resolutie werd aangenomen met 144 stemmen vóór en 12 onthoudingen. Vier landen stemden tegen: de Verenigde Staten, Israël, Micronesia en de Marshall-Eilanden.