Drie gigantische zonnevlammen waargenomen


De zon spuwt opnieuw een gigantische vlam uit (Foto: SOHO/NASA)

De zonneactiviteit blijft abnormaal. Maandagmorgen heeft de zon drie gigantische vlammen binnen 24 uur uitgespuwd. Op de foto is te zien hoe groot zo'n vlam is. Het afgeschermde gedeelte is de zon. Dit brengt het totaalaantal tot negen grote erupties in minder dan twee weken.

Wetenschappers staan voor een raadsel. Ze hebben nog nooit een ketting van activiteiten als dit waargenomen. Komende nachten zijn er, afhankelijk waarin de magnetische deeltjes gepositioneerd zijn dansende aurora's te zien tot mogelijk in de lagere delen van de VS en Europa. Het verschijnsel wordt veroorzaakt door het bombardement tegen het magnetisch veld van de aarde, waarbij doorgelaten deeltjes reageren met deeltjes in de atmosfeer.

"Ik denk dat we geschiedenis schrijven als de meest dramatische periode van zonneactiviteit wat we ooit gezien hebben", zegt Paal Brekke, project manager van het SOHO zonneobservatorium. De activiteit is buiten de normale 11-jarige cyclus gevallen, wat zeer ongebruikelijk is.

Geen van de erupties was naar de aarde toegericht, maar er wordt wel noorderlicht verwacht. Ook kunnen er weer storingen aan communicatieapparatuur en elektriciteitscentrales voorkomen.