Wet beperkte AIVD in Mabel-onderzoek

De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) valt niets te verwijten omtrent het antecedentenonderzoek naar Mabel Wisse Smit. Doordat de wet de AIVD beperkte, had de inlichtingendienst geen legale mogelijkheden om te onderzoeken of Mabel Wisse Smit de waarheid vertelde over haar verleden. Dit kan geconcludeerd worden uit de antwoorden van premier Balkenende en minister Remkes van Binnenlandse Zaken op de vragen van de Tweede Kamer.

Balkenende gaf aan dat voor de AIVD de privacywetgeving het grootste knelpunt was in het onderzoek. Zo was het niet toegestaan om mensen uit de kennissenkring van Mabel Wisse Smit te verhoren. Dat is alleen mogelijk bij kandidaten voor vertrouwensfuncties, zoals topambtenaren. De verloofde van de reserve-troonopvolger is, hoe vreemd dat ook lijkt, geen vertrouwensfunctie.

Intussen wil D'66 dat er een parlementair onderzoek komt naar de gang van zaken. Daarnaast is het kabinet van plan om de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (WIV) te wijzigen, zodat de AIVD meer bevoegdheden krijgt om onderzoek te doen naar toekomstige leden van het Koninklijk Huis.