Interpol prijs voor nieuw Belgisch paspoort

Captain.Obvious had ons via de newssubmit het volgende te melden:

België heeft van de internationale politieorganisatie Interpol een 'special award' gekregen voor de beveiliging van zijn nieuwe paspoorten. De uitreiking vond deze week plaats tijdens de Algemene Vergadering van Interpol in het Spaanse Benidorm.

De Belgische paspoorten hadden enkele jaren geleden een slechte reputatie. Zo werden in de jaren '90 heel wat blanco-paspoorten gestolen uit gemeentehuizen. Bovendien maakten de moordenaars van de Afghaanse verzetsleider Massoed gebruik van Belgische blanco-paspoorten.

In België heeft Buitenlandse Zaken sindsdien werk gemaakt van een betere beveiliging van de Belgische reisdocumenten. De federale overheidsdienst fungeert nu als centraal distributiepunt voor paspoorten. De gemeentehuizen hebben derhalve geen blanco-paspoorten meer op voorraad, hoewel de lokale administratie wel het recht behoudt om de reisdocumenten uit te geven.

Er werd ook iets gedaan aan het probleem van de vervalsingen. Het nieuwe paspoort is in samenwerking met een privé-onderneming een staaltje geworden van spitstechnologie. Zo staat er nu naast de reguliere foto van de eigenaar op de bladzijde met de persoonlijke gegevens ook nog een "microgeperforeerde" versie van de foto in.

Sinds de lancering van de nieuwe paspoorten in februari 2001 is geen vervalsing meer geregistreerd, stelt Buitenlandse Zaken. Het nieuwe model paspoort is nu reeds vereist om naar de Verenigde Staten te kunnen reizen, zo waarschuwt de dienst. Het paspoort is te herkennen aan de vermelding "Europese Unie" op de kaft in de plaats van "Europese Gemeenschap".