Nintendo voor het eerst in de rode cijfers

Melch had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Nintendo, de Japanse spelcomputerfabrikant, is voor het eerst in zijn geschiedenis in de verliezen gedoken. Het concern, dat vooral bekend is van de loodgieter Mario Bros en Pokťmon-spelletjes, waarschuwde vrijdag al dat het nettoverlies is uitgekomen op ongeveer 3 miljard yen (23,5 miljoen euro).

Het verlies is volgens Nintendo voornamelijk te wijten aan de sterke koersstijging van de yen. Daardoor is het een moeilijke onderneming geworden om de spelcomputer GameCube en de GameCube-games winstgevend te laten concurreren met de Xbox van Microsoft en de Playstation van Sony.

Nintendo had eerder dit jaar aangegeven dat het eerste half jaar een winst van 15 miljard yen zou opleveren. Analisten hielden echter al rekening met een tegenvaller omdat de verkoop van de GameCube niet zo goed liep als was verwacht. Om die reden heeft Nintendo de productie van de spelcomputer vorig jaar al stilgezet. Momenteel is er nog een voorraad van ongeveer 4 miljoen stuks.

Nintendo probeert nu met agressieve kortingen de achterstand in te halen op Microsoft en Sony. In Europa gaat een GameCube later deze maand 99 euro kosten, wat een prijsdaling van 100 euro is. De spelcomputer wordt zo veel goedkoper dan de Xbox en de Playstation, die ook voor 199 euro per stuk in de winkels liggen. In de Verenigde Staten is de prijs van de GameCube vorige week al drastisch verlaagd. Sindsdien is de verkoop verviervoudigd, aldus Nintendo.