Air France neemt KLM over

Zojuist is bekend geworden dat Air France KLM gaat overnemen en 16,74 euro biedt voor een aandeel KLM. Dit in tegenstelling tot het eerdere bericht van vanochtend. De directies van beide luchtvaartconcerns spraken de hele nacht over de voorwaarden van de overname door de Fransen.

De naam van de nieuwe maatschappij, die de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa wordt, luidt Air France KLM. Het concern wordt ondergebracht in een nieuwe Franse holding. In de nieuwe houdstermaatschappij krijgen de aandeelhouders van Air France een belang van 37 procent en KLM een aandeel van 19 procent.

Het belang van de Franse staat in Air France daalt van 54 naar 44 procent. De KLM behoudt voorlopig zijn naam en de landingsrechten op Schiphol. Topman Spinetta gaat het concern leiden.

Reacties vakbonden:


FNV Bondgenoten kijkt uiterst kritisch naar de overname door Air France van de KLM. "Vooral de gevolgen op middellange en lange termijn baren ons zorgen", zei bestuurder Van de Brink. "Dan moet blijken of de werkgelegenheid in ons land lijdt onder de fusie. Zeker omdat de KLM de kleinste is, levert dat grote risico's op", zei Van de Brink.

CNV Burgerluchtvaart ziet de fusie met vertrouwen tegemoet. "De directie heeft beloofd dat het banenverlies tot 500 in 5 jaar beperkt blijft, via natuurlijk verloop. Ook het financiŽle plaatje voor die tijd ziet er gunstig uit,dus we gaan niet uit van een fusie-zeperd. "

Om 10.00 uur een extra journaal op Nederland 2 over dit onderwerp.