FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 30 september 2003

Uitslagen CL (30/09/03)

Hieronder vind je de uitslagen van de gespeelde wedstrijden in de Champions League van vanavond.

Uitslagen Champions League (30/09/03)

Groep A
Celtic - Olympic Lyon (2-0)
RSC Anderlecht - Bayern Munchen (1-1)

Groep B
Lokomotiv Moskou - Arsenal (0-0)
Internazionale - Dinamo Kiev (2-1)

Groep C
Deportivo la Coruna - PSV (2-0)
AS Monaco- AEK Athene (4-0)

Groep D
Olympiakos Piraeus - Juventus (1-2)
Galatasaray - Real Sociedad (1-2)


Stand Groep A

1Bayern MŁnchen 211043-2
2Celtic210133-2
3Olympique Lyon210131-2
4RSC Anderlecht201111-2

Stand Groep B

1Internazionale220065-1
2Dinamo Kiev210133-2
3Lokomotiv Moskou201110-2
4Arsenal201110-3

Stand Groep C

1AS Monaco220066-1
2Deportivo la Coruna211043-1
3AEK Athene201111-5
4PSV200201-4

Stand Groep D

1Juventus220064-2
2Real Sociedad220063-1
3Galatasaray200202-4
4Olympiakos Piraeus200201-3

Uitslag Deportivo - PSV

Vanavond speelde PSV de tweede poulewedstrijd in de Champions League. PSV verloor schlemielig met 2-0.

Deportivo begon niet denderend aan de westrijd. PSV liet de Spaanse ploeg het spel maken om in de counter gevaar te kunnen stichten. Toch ontstonden er enkele hachelijke momenten voor het doel van Waterreus.

Hofland kopte de bal uit een voorzet op de eigen lat en een inzet van Van der Schaaf op een vrije trap kon maar net worden gekeerd door Waterreus. PSV stelde er voorin weinig tegenover. Kezman kreeg goede dekking enkel Rommedahl mocht over de vleugel opkomen. Na 20 minuten schoot Sergio echter uit een vrije trap van 30 meter via Ooijer raak. Waterreus was kansloos op de van richting veranderde bal (1-0). Die stand bleef op het bord tot aan de rust. Park -en Kezman kregen via solo's kleine kansen, maar ze scoorden niet.

Depor startte de tweede helft fel. Na vijf minuten kreeg het een penalty omdat Hofland een aanvaller voor het duel omver duwde na een bruikbare voorzet van de flank. Pandiani knalde de bal feilloos in (2-0). Dat betekende eigenlijk de beslissing. Depor hoefde niet meer door te zetten en PSV stond machteloos. Depor kreeg nog enkele kansen, maar het bleek voorin te slordig om daar wat mee te doen.

De tweede nederlaag schakelt PSV bijna uit voor de tweede ronde. PSV dient nu de volgende wedstrijd tegen AEK Athene in winst om te zetten om het geloof in eigen kunnen vast te houden. Mark van Bommel: "Je mag niet opgeven totdat je het echt niet meer kan redden."


Deportivo la Coruna - PSV 2-0 (1-0)
19' Sergio 1-0
51' Pandiani 2-0 (pen)

Geel: Naybet (Dep), VŪctor (Dep), Hofland (PSV), Ooijer (PSV)

AS Monaco: Molina, M.Pablo, Naybet, Andrade, Capdevila, Sergio, Mauro Silva, VŪctor, Valerůn (Munitis/81), Pandiani (Tristan/59), Luque (Fran/46)

PSV: Waterreus, Ooijer, Bouma, Hofland, Lee, Van der Schaaf (Robben/54), Van Bommel, Vogel (Vennegoor/79), Park, Rommedahl, Kezman

Tussenstand Groep C

1AS Monaco220066-1
2Deportivo la Coruna211043-1
3AEK Athene201111-5
4PSV200201-4

Uitslagen Champions League (30/09/03)

Vanavond werden de tweede poulewedstrijden in de Champions League afgewerkt. PSV speelde tegen Deportivo la CoruŮa, waar het verloor. Hieronder vind je de uitslagen en de nieuwe tussenstand.

Uitslagen Champions League (30/09/03)
Groep A
Celtic - Olympique Lyon (2-0)
RSC Anderlecht - Bayern MŁnchen (1-1)

Groep B
Lokomotiv Moskou - Arsenal (0-0)
Internazionale - Dinamo Kiev (2-1)

Groep C
Deportivo la CoruŮa - PSV (2-0)
AS Monaco - AEK Athene (4-0)

Groep D
Olympiakos Piraeus - Juventus (1-2)
Galatasaray - Real Sociedad (1-2)

Tussenstanden Champions League (na 30/09/03)
Groep A
Pos.ClubAPV-T
1. Bayern MŁnchen 243-2
2. Celtic 233-2
3. Olympique Lyon 231-2
4. RSC Anderlecht 211-2

Groep B
Pos.ClubAPV-T
1. Internazionale 265-1
2. Dinamo Kiev 233-2
3. Lokomotiv Moskou 210-2
4. Arsenal210-3

Groep C
Pos.ClubAPV-T
1. AS Monaco 266-1
2. Deportivo La Coruna 243-1
3. AEK Athene 211-5
4.PSV201-4

Groep D
Pos.ClubAPV-T
1. Juventus 264-2
2. Real Sociedad 263-1
3. Galatasaray 202-4
4. Olympiakos Piraeus 201-3


Zie voor meer voetbalnieuws de FOK!Competitiemanager!

Verstappen: In 2004 geen Minardi

nightfall wist ons vandaag het volgende te melden:

Jos Verstappen geeft aan in 2004 niet weer voor Minardi te willen rijden. Hij kijkt uit naar de laatste Grand Prix over twee weken. "Suzuka is een leuker circuit. Als de auto er een beetje zin in heeft kunnen we daar nog wat doen. Ik ben in ieder geval blij dat het dan voor mij bij Minardi is afgelopen," aldus Verstappen.

De Nederlander meldt dat hij en zijn management bezig zijn met Jordan en Jaguar. "Bij Jordan kan ik misschien het team beter naar mijn hand zetten, maar geef mij maar een Jaguar. Dat zal in het begin misschien wat moeilijker zijn, ik zal harder moeten vechten, maar als ik een goede race-engineer heb kan ik ver komen," spreekt Verstappen zijn voorkeur uit.

Nog een seizoen bij Minardi is geen optie voor de Limburger. "Het is een zootje hier. Ik heb veel meegemaakt maar Minardi slaat alles. Er is hier helemaal geen beleid."

Sato gecrashed bij testen

Takuma Sato, de derde coureur van BAR, raakte vandaag bij het testen op Mugello naast de baan en klapte tegen in de bandenmuur. Dit gebeurde in bocht 8, een hogesnelheidsbocht, waar Sato bij ca. 250 km/u de controle over zijn wagen verloor.

Sato is na de crash, waarbij hij zijn been bezeerde, onderzocht door het medisch personeel bij het circuit. Daarna werd hij naar het ziekenhuis vervoerd, alwaar RŲntgenfoto's gemaakt zijn. Naar verwachting zal de Japanner morgen weer gewoon in actie komen.

De schade aan de BAR Honda 005 blijkt ook mee te vallen. Het bodywork en de vering zijn wel beschadigd, maar de auto wordt gerepareerd en zou morgen weer gebruikt moeten kunnen worden.

Plan: gegevens benzinedief vrijgeven

Minister Donner van Justitie wil een stichting waar pomphouders kentekens van auto's kunnen opvragen. Zo kunnen doorrijders toch een rekening krijgen voor de getankte benzine.

Camera's bij tankstations registreren kentekens van mensen die tanken zonder te betalen. Maar pomphouders hebben geen toegang tot de gegevens van de daders. Een meerderheid in de Kamer steunt het voorstel van minister Donner.

Volgens de wet mogen privacygevoelige gegevens van mensen, zoals kentekens, alleen maar door de politie worden gebruikt en niet zomaar door derden. Donner gaat er vooralsnog van uit dat de wetgeving niet hoeft te worden aangepast. Het aantal mensen dat tankt zonder af te rekenen is na de berichten in de media de afgelopen week verdubbeld.

Eerwraak is onacceptabel volgens imam

calvobbes had ons via de newssubmit het volgende geheel herschreven te melden:

'Wat haar is overkomen, is onacceptabel', zegt de imam. Ook de Turkse gemeenschap in Almelo reageert geschokt op de dood van Zarife.

Als imam Mukadder Arif YŁksel van de Yunus Emre Moskee in Almelo van de moord op de hoogte word gesteld besluit hij tijdens het volgende gebed meteen uitgebreid stil te staan bij deze moord: 'God heeft het leven gegeven en God zal het ook wegnemen. Niemand heeft recht om iemand anders om het leven te brengen. Wat Zarife is overkomen, is onacceptabel', is zijn boodschap.

Voor de imam, het Turkse CDA-raadslid Nazir Bicici en moskee-voorzitter Ahmet Babayigit is het de eerste keer dat ze zoiets meemaken. 'Ik was in een shock toen iemand mij erover vertelde, net zoals iedereen. Als een persoon een ander van het leven berooft, heeft hij zoveel zonden begaan dat het net is alsof hij de hele wereld heeft vermoord. Zo staat het in de koran', aldus de imam onder bijval van de voorzitter en het CDA-raadslid.

Volgens de imam, de voorzitter en het raadslid heeft de moord niets te maken met de Turkse cultuur. 'Het was een incident van een psychisch gestoorde. Hoeveel Nederlandse kinderen zijn de afgelopen jaren niet door hun vader vermoord? Turkse mensen mogen nu geen stempel opgedrukt krijgen', klinkt het in koor.

Het drietal heeft er geen moeite mee dat de school van Zarife de moord in de Twentsche Courant openbaar maakte om een discussie over de problematiek te beginnen.

Huiselijk geweld is verdubbeld

calvobbes had ons via de newssubmit het volgende geheel herschreven te melden:

Nu het probleem van huiselijk geweld meer aandacht krijgt, is het aantal meldingen daarvan verdubbeld het afgelopen jaar. In het eerste half jaar van 2002 kreeg de politie in de regio Brabant Zuid-Oost in totaal 318 zaken met betrekking tot huiselijk geweld. In ťťnvijfde van de gevallen betrof het zware mishandeling.

Die toename is ook in de rest van Nederland merkbaar. Er zouden in Nederland jaarlijks 60 tot 80 doden vallen door huiselijk geweld. 'In werkelijkheid ligt dat cijfer veel hoger, omdat huiselijk geweld vaak niet wordt herkend als oorzaak', aldus M. van Hoek, coŲrdinator van de politie Brabant Zuid-Oost.

In Eindhoven zijn ze daarom nu begonnen met een nieuwe aanpak om het huiselijk geweld beter te kunnen signaleren en aanpakken. Ruim 175 wijkbrigadiers en afdelingscoŲrdinatoren zijn beter ingelicht over de werkprocedure. Welke vragen ze moeten stellen en wat ze moeten doen als ze iemand op heterdaad betrappen.
Om de dader te vervolgen is aangifte door het slachtoffer niet meer nodig, maar Van Hoek hoopt dat de slachtoffers dat wel doen: 'Ten eerste om druk uit te oefenen op de dader om hulpverlening te accepteren, maar ook omdat het slachtoffer daarvoor gemotiveerd moet zijn. Ze moeten samen werken aan een oplossing.'

Ook in Amsterdam is het merkbaar dat slachtoffers vaker aangifte (durven te) doen. Afgelopen juni werden er bijna 4 keer zoveel aangiftes gedaan vergeleken met 2 jaar geleden.
Die cijfers geven geen stijging van het aantal slachtoffers aan, maar maken duidelijk dat de politie geweld in huiselijke kring serieus neemt en beter registreert. Maar ook dat de politie in staat is de slachtoffers te overtuigen van het nut om aangifte te doen.

Uit een onderzoek van een paar jaar terug bleek dat 1 op de 10 vrouwen tussen de 11 en 60 jaar mishandeld, misbruikt, verkracht, gegijzeld of zelfs gedood wordt door een familielid.
Nog eens 9 procent wordt incidenteel geschopt of geslagen door de partner.
In Amsterdam alleen al zou dat om circa 20.000 vrouwen gaan die last hebben van een partner die wel eens slaat.

Een onderzoek van stichting Transact, een expertisecentrum voor bestrijding van seksueel en huiselijk geweld, wijst uit dat eerwraak jaarlijks 20 doden slachtoffers eist.
Inspecteur Mariet Houwen, regionaal projectleider huiselijk geweld bij de politie, meent dat dat cijfer hoog is: 'Het is volgens mij erg aan de hoge kant. Doden door eerwraak zijn uitzonderingen.'
Ze erkent wel dat bij meldingen van huiselijk geweld geen onderscheid word gemaakt naar motief, maar eerwraak heeft wel de aandacht van de politie.

Sinds april is het voor de politie een stuk makkelijker om onderzoek te doen naar huiselijk geweld aangezien het slachtoffer geen aangifte hoeft te doen.
'Na de bedreiging en de mishandeling komt de fase van wat wij de wittebroodsweken noemen. Dan is de dader opeens poeslief, belooft beterschap, en dan wil het slachtoffer haar woorden nog wel eens intrekken. Nu gaat dat niet meer zo makkelijk,' aldus Houwen.

Akkoord over pardonregeling bereikt

Vandaag is de Tweede Kamer akkoord gegaan met de beperkte pardonregeling, zoals die is voorgesteld door minister Verdonk.

Dat betekent dat 2200 mensen, die al vijf jaar onafgebroken in Nederland zijn en nog steeds wachten op een uitspraak over hun eerste aanvraag voor asiel, mogen blijven. Alle moties van de oppositie om tot een soepelere regeling te komen werden niet aangenomen door een meerderheid in de Kamer.

Bovendien wil een meerderheid van de Kamer dat ook de dossiers van vluchtelingen uit Srebrenica opnieuw worden bestudeerd. Het gaat om ongeveer tweehonderd mensen die na de val van de enclave zijn gevlucht.

Nieuw alternatief CDA medicijnknaak

Het CDA is bij de financiŽle beschouwingen in de Tweede Kamer met nieuwe plannen gekomen om de medicijnknaak af te schaffen. CDA-woordvoerder De Nerťe tot Babberich wil van de eigen bijdrage van ongeveer 1,70 euro per recept af, omdat die "mensen die de meeste zorg behoeven het hardste treft". De Nerťe kwam met enkele nieuwe dekkingsvoorstellen voor de benodigde 210 miljoen euro.

De Nerťe stelde voor om mensen die zonder een huisartsverwijzing gebruik maken van de Eerste Hulp toch een rekening volgens huisartsentarief te geven. Ook zou geld vrijgemaakt kunnen worden bij de zelfzorgmiddelen, of door het scherper voorschrijven van cholesterolverlagers en maagzuurremmers. Bij dat laatste voorstel kan het CDA waarschijnlijk op de steun rekenen van GroenLinks en de SP.

De PvdA toonde zich positief over het eerste voorstel. De andere partijen willen nog meer duidelijkheid over de precieze financiŽle gevolgen. PvdA-woordvoeder Crone diende tijdens het debat een amendement in om de medicijnenknaak van tafel te halen. De PvdA'er wil in plaats daarvan de verlaging van de ziekenfondspremie in 2004 deels ongedaan maken.

De coalitiegenoten VVD en D66 hebben zich nog niet uitgelaten over de nieuwe alternatieven van het CDA. Woordvoerder De Grave van de VVD vroeg zich wel af waarom het CDA niet met deze voorstellen heeft gewacht tot de bespreking van de begroting van VWS.

Van Nistelrooij niet welkom bij Oranje

Bondscoach Dick Advocaat heeft Ruud van Nistelrooij (27) laten weten geen prijs te stellen op zijn diensten in het laatste EK-kwalificatieduel van 11 oktober thuis tegen MoldaviŽ.

De aanvaller werd tegen TsjechiŽ voortijdig gewisseld en wond zich daarover in woord en gebaar op. Wegens het gedrag besloot Advocaat de aanvaller te straffen.

Eerder vandaag werd al bekend dat Advocaat ook Fernando Ricksen (27) al enkele wedstrijden om disciplinaire redenen niet selecteerde.

De rechtsback van Glasgow Rangers had zich na de interland tegen Wit-Rusland (2-0) misdragen. Na afloop keerde Ricksen dronken terug van een avondje stappen, waarna hij in het hotel zijn kamerdeur intrapte.

Dat de Limburger met enkele collega-internationals op stap ging en had gedronken, nam de technische leiding van Oranje de speler niet kwalijk. Na het duel in Wit-Rusland begon voor de internationals de vakantie. Maar het wangedrag van Ricksen weigerde Advocaat door de vingers te zien.

Spoeddebat over kosten UWV-kantoor

Vandaag is bekend geworden dat Minister De Geus van Sociale Zaken heeft ingestemd met een spoeddebat over de hoge verbouwingskosten van het UWV-hoofdkantoor in Amsterdam. De Tweede Kamer had hierom gevraagd. Dat is gemeld door Editie NL. Het spoeddebat zal volgende week plaatsvinden.

Na onderzoek concludeert de minister dat het pand niet te duur is verbouwd. De Tweede Kamer is het hier echter niet mee eens en eist daarom een spoeddebat.

Drie maanden geleden onthulde Editie NL dat de Raad van Bestuur van uitkeringsinstantie UWV zeer veel geld uittrekt voor de verbouwing van het hoofdkantoor. Uit een geheim document kon geconcludeerd worden dat de verfraaiing van de etages voor de leidinggevenden miljoenen euro's heeft gekost.

Op het nieuws werd verbijsterd gereageerd. De Kamer maande minister De Geus tot het instellen van een onderzoek. Volgens De Geus zijn de gemiddelde kosten van het complex niet te hoog. De Kamer, waaronder regeringsfracties VVD en CDA, is het hier niet mee eens.

Moslims in BelgiŽ veroordeeld voor terrorisme

Balacay had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Belgie zijn vandaag 23 mannen wegens moslimterrorisme veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Bekendste verdachte was de ex-profvoetballer Nizar Trabelsi. Hij werd schuldig bevonden aan voorbereiden van een aanslag op de NAVO-vliegbasis Kleine Brogel in BelgiŽ.

De TunesiŽr Tarek Maroufi kreeg zes jaar wegens medeplichtigheid aan de moord op de Afghaanse rebellenleider Massoud in 2001. Hij zou verder moslimjongeren in BelgiŽ geronseld hebben voor terreurdaden. Enkele andere verdachten kregen vijf en zes jaar cel. Een kleine groep is vrijgesproken.

TrabelsiDe Belgische rechter zei met de hoge celstraffen een voorbeeld te willen stellen: ,,De moslimextremisten wilden een aanval uitvoeren op onze vrijheid. Als de aanslag op de NAVO-basis was gelukt, waren de gevolgen niet te overzien''. De militaire basis van Kleine Brogel in Belgisch Limburg, ligt vlak over de grens bij Valkenswaard. Hier zouden mogelijk kernwapens liggen opgeslagen.

Trabelsi heeft bekend dat hij van plan was een aanslag in BelgiŽ te plegen. Maar volgens insiders gingen zijn eigenlijke plannen veel verder: hij zou de Amerikaanse ambassade in Parijs op het oog hebben gehad.

CD Review: Bloomingdale aan zee 2003

Bloomingdale aan zee 2003

De zomer is helaas al weer zo goed als afgelopen. De tijd van zwoele zomernachten met hete zomermuziek zit er weer een beetje op. Ook hebben de strandtenten het weer minder druk en sommige sluiten zelfs hun deuren. Bloomingdale, de standtent van ID&T in Bloemendaal, heeft een topzomer gehad. Veel mensen zochten daar hun rust met relaxte muziek. En voor deze mensen gaat de zomer thuis nog even door met "Bloomingdale aan zee 2003"

Kamer uit afschuw over eerwraak

In de Tweede Kamer is met afschuw op de moord op een Turks meisje uit Almelo in augustus van dit jaar in Turkije gereageerd. Het nieuws van deze eerwraak werd zondag naar buiten gebracht door het ROC Twente Plus in Almelo.

Minister Verdonk beloofde het onderwerp bij islamitische organisaties aan te kaarten en eerwraak als ontoelaatbaar te bestempelen. Ze deelde mee dat de dader, de vader, is opgepakt en dat de Turkse justitie levenslang zal eisen.

De Kamer drong aan op goede bescherming voor islamitische meisjes die bedreigd worden en vroeg ook de strafmaat voor eerwraak tegen het licht te houden.

Blair zou Irak opnieuw binnenvallen

Irak De Britse premier Blair heeft tijdens het Labour-congres zijn beslissing om de oorlog in Irak te voeren verdedigd. "Irak is beter af zonder Saddam Hussein", sprak Blair. In zijn toespraak opperde hij dat de belangrijkste taak van zijn regering nu is om de "vrede af te maken". "We who started the war must finish the peace."

Als hij het over kon doen, zou hij opnieuw dezelfde beslissing maken, zei Blair tegenover de congresleden. "Ik weet dat velen geloven dat de actie die we ondernomen hebben, verkeerd was. Ik respecteer die mening. Ik vraag slechts ťťn ding: val mijn beslissing aan, maar begrijp bovenal waarom ik tot mijn besluit gekomen ben, en waarom ik hetzelfde besluit opnieuw zou nemen."

De premier verwees naar het feit dat Saddam Hussein gifgas op zijn eigen volk heeft ingezet. "Beeld je in dat jij premier was, en dat je informatie kreeg over handel in massavernietigingswapens. Wat zou jij dan doen?", vroeg Blair aan de congresleden.

De premier noemde de grootste bedreigingen van de 21ste eeuw "chaos en fanatisme, die de ratio verslaan". "Groot-BrittanniŽ moet die dreiging aanpakken, niet omdat de Britten als een schoothondje met de VS in de pas moeten lopen, maar omdat het Groot-BrittaniŽ veiliger maakt."

De populariteit van Blair is, evenals die van Bush, intussen verder gezakt. Meer dan de helft van de Britten heeft geen vertrouwen meer in hem, bleek uit een peiling van de Britse krant News of the World. Zo'n 48 procent van de ondervraagden wil zelfs dat Blair opstapt.

Witte Huis verraadt undercoveragente?

Klumpchen, The_T en Roel's Weblog hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Amerikaanse democraten beschuldigen het Witte Huis ervan dat het via de CIA wraak heeft genomen op iemand die het beleid van de regering Bush ten opzichte van de situatie in Irak bekritiseerde.

Het gaat om de diplomaat Joseph Wilson, die in 2002 voor de CIA naar Niger ging om te onderzoeken of de bewering van Bush dat Irak daar uranium had gekocht, waar was. Volgens Wilson was dat niet zo, terwijl Bush de bewering gebruikte als ťťn van de rechtvaardigingen voor het Amerikaanse optreden in Irak. Wilson verweet Bush in het openbaar dat hij de dreiging van Irak aandikte.

Daarna meldde een krant dat de vrouw van Wilson, Valerie Plame, een CIA-agente is, en gespecialiseerd in het opsporen van massavernietigingswapens. George Tenet, de directeur van de CIA, vroeg onmiddelijk om een onderzoek omdat door het bekend worden van haar identiteit het hele spionagenetwerk van de CIA in gevaar wordt gebracht. Volgens de democraten heeft het Witte Huis de informatie over de identiteit van Plame doelbewust naar de pers 'gelekt' als wraak op Wilson.

Er wordt inmiddels een onderzoek ingesteld door het Amerikaanse ministerie van Justitie. Sommige democraten willen echter nog meer. Ze denken dat Justitie niet objectief is en de kant van Bush zal kiezen en willen daarom een onafhankelijk onderzoek. Op het lekken van vertrouwelijke informatie staan in de VS zware straffen, namelijk gevangenisstraffen van maximaal tien jaar en geldboetes tot 50.000 dollar.

RIAA laat aanklacht tegen 'oma' vallen

Teffa had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amerikaanse muziekindustrie heeft een aanklacht tegen een 65 jaar oude oma, wegens het schenden van copyrights, laten vallen.

De oma, Sarah Ward, werd door de 'Recording Industry Association of America' (RIAA) aangeklaagd voor het downloaden en delen met anderen van rock- en hiphopmuziek. Dit zou ze gedaan hebben met het programma 'KaZaA'. Helaas voor de RIAA bleek Ward alleen van klassieke muziek te houden en haar computer een Apple Macintosh te zijn, waarop het programma KaZaA helemaal niet kan draaien.

"Het geval van Sarah Ward demonstreert de roekeloosheid en beangstigende natuur van de RIAA-campagne tegen normale Amerikaanse burgers", aldus de directeur van de Electronic Frontier Foundation (EFF), Cindy Cohn. "De platenlabels hebben de privacy van Ward geschonden, haar aangeklaagd voor mogelijk miljoenen dollars en dwongen haar een advocaat in de arm te nemen, alvorens eindelijk in te zien dat ze geen zaak tegen haar hadden."

De RIAA verklaarde de zaak, als blijk van 'goed vertrouwen', te hebben laten vallen.

IsraŽlische luchtmachtpiloten bekritiseerd

Shaul Mofaz, de IsraŽlische minister van Defensie, heeft tijdens een debat in het IsraŽlische parlement forse kritiek geuit op de 27 piloten die weigeren nog langer aanvallen uit te voeren op Palestijnse doelen in de bezette gebieden.

"Deze piloten geven de vijanden van IsraŽl politieke en propagandistische wapens in handen in een tijd dat we geconfronteerd worden met een hoeveelheid terreuraanvallen waar nog geen enkel land ooit aan is blootgesteld", aldus Mofaz tijdens het debat in de Knesset.

Generaal Dan Halutz, de bevelhebber van de IsraŽlische luchtmacht, gaf dit weekeinde opdracht de 27 piloten te schorsen zolang zij blijven weigeren aanvalsvluchten uit te voeren boven Palestijnse gebieden. Halutz kondigde direct na de actie van de piloten al maatregelen aan, waaronder mogelijk strafprocedures voor militaire rechtbanken.

Paus geeft aan al zijn medewerkers 500 euro

Dankzij de paus hebben alle medewerkers van het Vaticaan een financiŽle meevaller. De paus geeft namelijk ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van zijn pontificaat, dat in oktober zal worden gevierd, aan al zijn medewerkers 500 euro, zo meldt "Katholiek Nederland" maandag.

De medewerkers kunnen nog een maand bedenken wat ze met het geld willen gaan doen, want pas eind oktober zal het geld op hun rekening komen te staan. In het verleden kregen de medewerkers van het Vaticaan een gelijksoortig bedrag bij het overlijden van een paus. Maar toen in 1978 Paus Johannes Paulus I kort na zijn verkiezing overleed, werd dit gebruik afgeschaft.

Groningen krijgt boete voor kikker

De gemeente kan ook niet zomaar alles doen. Zo kreeg de gemeente Groningen van de politierechter een voorwaardelijke boete van 50 euro omdat zij vorig jaar augustus de verblijfplaats van een zeldzame groene kikker heeft verstoord.

Vorig jaar augustus gaf de gemeente opdracht om 8000 kubieke meter grond in een meertje op het industrieterrein Eemspoort te storten. Maar de aannemer had hiervoor geen ontheffing aangevraagd en dus was het illegaal. Een natuurliefhebber die in de buurt woonde, tipte de Algemene Inspectiedienst (AID). Op het terrein trof de AID een rana esculenta aan.

De rana esculante is beter bekend als groene kikker. De groene kikker wordt net als de korenwolf door de Flora- en faunawet beschermd. Deze wet beschermt unieke diersoorten die met uitsterven worden bedreigd.

Bot opvolger De Hoop Scheffer

Voormalig EU-ambassadeur Ben Bot (CDA) heeft het verzoek van premier Balkenende om toe te treden tot het kabinet, "met zeer groot enthousiasme" aanvaard. Bot zei dat na afloop van een gesprek met Balkenende dat dinsdagochtend plaatsvond.

De 65-jarige Bot zal 3 december door de koningin worden geÔnstalleerd als minister van Buitenlandse Zaken. Hij volgt dan Jaap de Hoop Scheffer op, die benoemd is tot secretaris-generaal van de NAVO.

De Hoop Scheffer zal op 1 en 2 december nog de OVSE-conferentie voorzitten. Tot 3 december is er nog een prima minister van Buitenlandse Zaken, zei Bot. "Die ga ik niet voor de voeten lopen". Verder zei Bot dat hij veel vertrouwen heeft in een uitstekende samenwerking met premier Balkenende.

Maas en Hammerstein alsnog uit LPF-bestuur

ThunderCracker had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De voorzitter en secretaris van de Lijst Pim Fortuyn, respectievelijk Ed Maas en Oscar Hammerstein, stappen alsnog uit het bestuur van de LPF. Op 19 juni kondigden de twee hun vertrek al aan. Na een opstand binnen de partij besloten ze echter te blijven.

Maas en Hammerstein zeggen nu dat ze, "hoewel met grote meerderheid gekozen, het vertrouwen ontberen om leiding te geven aan de organisatie van een jonge politiek partij". Ze verwijzen indirect naar onder andere de uitspraken van Marten Fortuyn. Vorige maand zegde hij zijn lidmaatschap op en hij eiste het vertrek van het bestuur.

[Vooruitblik]Deportivo-PSV

Vanavond om 20.45 uur gaat PSV in Estadio Municipal de Riazor te CoruŮa op jacht naar een punt tegen Deportivo la CoruŮa. Het duel staat onder leiding van Claus Bo Larsen. Het duel is het duizendste van de Nederlandse clubs in de Europa Cup (voor een ranglijst, zie VI).

Na de eerste verliespartij in eigen huis tegen Monaco, kunnen de Eindhovenaren zich nu geen tweede verliespartij veroorloven. Hiddink heeft aangekondigd zijn selectie op Deportivo aan te passen. De ploeg uit Coruna verloor weliswaar dit weekend ook in de competitie en verloor evenals PSV de koppositie, maar thuis is ze in de Spaanse competitie nog ongeslagen en heeft het een doelsaldo van 5-0.

Hiddink liet in de laatste training met hesjes zijn voorkeur al een beetje zien. Meest waarschijnlijk wordt Dennis Rommedahl aan de kant gehouden, in zijn plaats speelt Remco van der Schaaf. Hij wordt geacht de balans op het middenveld te bewaren. Tegen Monaco was dat het manco van PSV en was Van Bommel machteloos. Twee aanvallers en twee vleugelspelers zou bovendien zelfmoord zijn volgens Hiddink. In de verdediging zal Hiddink waarschijnlijk kiezen voor de herstelde Kevin Hofland. Jurgen Colin wijkt voor hem, die speelde tegen Monaco nog rechtsback.

Vermoedelijke opstelling PSV: Waterreus, Lee, Ooijer, Hofland, Bouma; Van der Schaaf, Van Bommel, Vogel, Park; Robben, Kezman.

De Spanjaarden zijn er op gebrand te winnen. Het gelijke spel tegen AEK Athene maakte geen indruk in Spanje. Enkel overwinningen tellen voor het bereiken van de tweede ronde.

Deportivo kan vanavond niet beschikken over linksback Enrique Romero. De speler werd afgelopen zaterdag gebeten door een slang, die hij wilde oppakken. Hij is daar nog niet voldoende van hersteld. Joan Capdevila speelt in zijn plaats. Voor de rest is CoruŮa compleet.

PSV en Deportivo la CoruŮa kennen elkaar alleen van een Spaans toernooi in 1997. Destijds werd het 2-2, na strafschoppen wonnen de Spanjaarden. De goals voor PSV kwamen van Igor Demo en Peter MŲller. Claudio en Jensen misten vervolgens een strafschop.

Vijfde man in stoomketel gevonden

Ambrosius, speedfreaxs, JuSt1cE en Moosie hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de stoomketel van de Amercentrale in Geertruidenberg hebben abseilers het lichaam van een vijfde slachtoffer ontdekt. Er wordt aangenomen dat de man is overleden, omdat hij geen teken van leven vertoont.

De vondst van het lichaam is onverwachts. Iedereen dacht dat de nog vermiste mannen onderin de ketel zouden liggen. De nu gevonden man ligt echter op 21 meter hoogte. Hij zal via een gat in de ketel worden geborgen.

Na het ongeluk zondagnacht, waarbij een steiger instortte, werden drie mannen levend uit de ketel gehaald. Maandag werd een dodelijk slachtoffer geborgen. De drie nog vermiste mannen zijn opgegeven. Het zal waarschijnlijk nog een week duren voor al het steigermateriaal is opgeruimd en hun lichamen zijn geborgen.

Peuter overleeft weken alleen thuis

Levitation had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Mosterd, ketchup, rijst en rauwe pasta. Dat is alles wat een 2-jarige peuter in Amerika drie weken lang heeft gegeten, nadat zij door haar moeder in de steek was gelaten. Het kind is met ondervoedingsverschijnselen in het ziekenhuis opgenomen.

De moeder van het meisje moest op 10 september de gevangenis in, maar had niemand verteld dat haar kind nog in haar huis in Jacksonville (Florida) was. De vader van het kind ontdekte zijn dochter drie weken later in een babybadje, kijkend naar tekenfilms en onder de ketchup.

Expert: "Stroomstoringen gevolg van privatisering"

Volgens het Zwitserse eletriciteitsbedrijf Atal is de massale stroomuitval in ItaliŽ te wijten aan een boom die op een 380kV elektriciteitsleiding is gevallen in de Zwitserse Alpen. Hierdoor zaten zondag 57 miljoen Italianen zonder stroom.

Energie-experts zeggen dat het incident een gevolg is van nalatigheid. Volgens Ian Fells is het te wijten aan de wijdverspreide privatisering van de industrie. Dit brengt nalatigheid teweeg in het investeren in noodtoestand-hulpmiddelen. "Het probleem is dat we steeds meer elektriciteit gebruiken, en grote delen van onze energievoorzieningen nu geprivatiseerd zijn".

De laatste twee maanden zijn er opvallend veel stroomstoringen geweest. Op 12 augustus zat Groningen zonder stroom. Op 13 augustus volgde Eindhoven, Veldhoven en Twente. Een dag daarna, 14 augustus, werd noordoosten van VS en delen van Canada door een massale stroomuitval getroffen. Op 17 augustus was heel GeorgiŽ aan de beurt. Andere stroomstoringen bereikten niet de grote media, maar op 28 augustus zat Londen e.o. zonder stroom, waardoor er groot oponthoud ontstond. Enkele dagen later, op 11 september kregen ook de provincies Overijssel en Drenthe te maken met een stroomstoring. Ook in het nieuws kwam de stroomstoring op 23 september. Hierbij kwamen grote delen van Denemarken en Zweden zonder stroom te zitten. Op 27 september zat heel ItaliŽ zonder stroom.

Expert DaniŽl Kirschen van de Centre for Electrical Energy bij UMIST zegt dat het door de vercommercialisering kan komen, maar er geen simpele technische verklaring is voor de stroomstoringen die de afgelopen maand zijn voorgevallen. "Alle incidenten lijken verschillende oorzaken te hebben. Er is geen trend in te ontdekken."

Claus Larsen fluit in Coruna

Claus Bo Larsen (38) is door de UEFA aangewezen om Deportiva la Coruna-PSV te fluiten.

Claus Bo Larsen is zo'n beetje de voormalig scheidsrechter Mario van der Ende van Denemarken. Samen met Kim Milton Nielsen behoort hij tot de FIFA Top Class categorie van scheidsrechters. Het duel van Deportivo tegen PSV blijkt daarmee hoog te worden aangeslagen bij de UEFA. Larsen fluit al vanaf 1996 op het internationale niveau. Van deze scheidsrechter zijn geen fratsen te verwachten. Hij heeft ook geen royale hand.

De Deen floot op 27 september 2001 SC Heerenveen in de Champions League uitwedstrijd tegen Olympiakos Pireaus (2-0). In de door Heerenveen verloren wedstrijd hield de Deen de kaarten op zak. In hetzelfde jaar floot hij eveneens Lille tegen Deportivo la Coruna (1-1). In die wedstrijd kreeg Duscher (Dep) de enige gele kaart.

Met Larsen op het veld zal het er voor PSV qua overtredingen niet aan liggen.

Nijmegen ruziet voor niks

Nijmegen heeft voor niets geruziet zo blijkt vandaag, de NOS zal de wedstrijd NEC-Wisla Krakow op 15 oktober toch live en integraal uitzenden.

Heel Nijmegen was begin deze maand in rep en roer nadat burgemeester Ter Horst de wedstrijd op de donderdagavond verbood. Het verschuiven van de wedstrijd zou er toe leiden dat het duel live op televisie kon worden gebracht.

Het bestuur van NEC dreigde daarop met aftreden. De supporters legden voorts uit protest een verkeersplein in de stad enige tijd lam. Zij uitten daarnaast via internet dreigende taal.

De gemeenteraad wilde ook anders, maar er kon geen oplossing worden gevonden. De politie achtte het veiligheidsrisico te groot. De ommezwaai van de NOS, om toch op woensdag uit te zenden, heeft de gehele discussie nu echter overbodig gemaakt.

'Ferguson blijft bij Man United'

Als het aan Manchester United ligt blijft coach Alex Ferguson bij de club. Het onderhandelt momenteel over een contractverlenging.

De 61-jarige Schot heeft nog een verbintenis tot de zomer van 2005 bij de Engelse landskampioen. Hij werkt al sinds 1986 voor de club, nu lijkt hij een 25 jarige carriere te gaan halen. In de tussentijd won United vele prijzen: acht landstitels, de FA Cup (viermaal), de League Cup en de Europa Cup I. Vorig seizoen won het de Engelse titel.

Real Mallorca ontslaat trainer

Real Mallorca, de club van Arnold Bruggink, heeft besloten trainer Jaime Pacheco te ontslaan. De resultaten waren onvoldoende, bovendien was de chemie met de spelersgroep niet in orde.

Zowel bestuur als spelersgroep zagen het niet meer in de trainer zitten. De 2-0 nederlaag tegen Albacete gaf de doorslag voor het bestuur. Met vier punten uit vijf duels is Mallorca eerder degradatiekandidaat dan kanshebber voor Europees voetbal. De club won vorig seizoen nog de Spaanse beker.

Als mogelijke opvolger worden de namen genoemd van Josť Manuel Esnal 'Manť', die bij Alavťs drie jaar geleden indruk maakte door met die club de UEFA Cup-finale te bereiken, en de ervaren Argentijn Luis Aragonťs.

Sterilisatie legt metro Londen plat

HAH_fok herschreef voor ons het volgende bericht, waarvoor dank!

Het management van de Londonse metro is een onderzoek gestart nadat een gesprek over een sterilisatie duizenden reizigers een flinke vertraging heeft bezorgd.

Een leerlingbestuurder van de Londense metro viel flauw toen twee collega's uiterst gedetailleerd spraken over de operatie die ťťn van hen had ondergaan. De leerling viel daarop uit de bestuurderscabine, op een moment dat de metro ongeveer 24 kilometer per uur reed. De ongelukkige is met hoofd- en borstverwondingen naar het ziekenhuis afgevoerd.

Twee grote metrolijnen moesten door het ongeluk tijdelijk stil worden gezet. Het management gaat vooralsnog uit van een defecte metro.

Eerste trainer in Serie A ontslagen

Het kon niet uitblijven, in de Serie A besloot Ancona trainer Leonardo Menichini uit te zwaaien. Nieuwkomer Ancona pakte in vier wedstrijden slechts ťťn punt.

Menichini (50) nam in de zomer de taak van hoofdtrainer op zich. Na de 3-0 nederlaag tegen AS Roma sprak de coach met de clubleiding, die daarop het afscheid 'in goed overleg' bekend maakte. Hoe het met de chemie tussen trainer en selectie stond is niet bekend gemaakt.

Neda Sonetti (62) is zijn opvolger en heeft de naam om clubs hogerop te helpen. In zijn carriŤre als trainer promoveerde hij zeven keer. Sonetti zat al meer dan 800 keer op de bank als coach.

Staanplaatsen in opmars

Na de ombouw bij SC Heerenveen en de uitgesproken wens van Willem II om weer staanplaatsen te scheppen, maakt nu Cambuur Leeuwarden bekend 300 staanplaatsen te scheppen.

De UEFA verbood de staanplaatsen na de grote rampen in stadions zoals in Sheffield en Brussel. Nu is er langzaamaan weer animo voor. Op verzoek van verschillende supportersverenigingen gaan steeds meer clubs nadenken over de terugkeer van de staanplaats in het stadion. Ook bij Cambuur gaf de wens van de supportersvereniging de doorslag. Als de KNVB akkoord gaat met de plannen, dan zullen er op de noord- of de zuidtribune 300 staanplaatsen verschijnen.

Mabel ontkent verhouding met Bruinsma

JB80 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De verloofde van prins Friso, Mabel Wisse Smit, heeft geen verhouding gehad met de topcrimineel Klaas Bruisma. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst op verzoek van Smit laten weten na een verhaal in het Algemeen Dagblad.

"Mevrouw Wisse Smit heeft geen liefdesrelatie gehad met Klaas Bruinsma. Dit is haar reactie naar aanleiding van een publicatie in het Algemeen Dagblad van heden. Hierin wordt gesteld dat de verloofde van Prins Friso volgens een ex-lijfwacht van Bruinsma een maandenlange liefdesaffaire met de crimineel heeft gehad," aldus de RVD. "Dit zou blijken uit een interview van misdaadverslaggever Peter R. de Vries met deze lijfwacht, een zekere Charlie. Mevrouw Wisse Smit laat weten uit de naaste omgeving van de heer Bruinsma zich geen Charlie te kunnen herinneren."

Volgens de RVD vonden de contacten met de inmiddels vermoorde Bruinsma plaats in de studententijd van Smit en zou ze, nadat ze had ontdekt met wat voor praktijken hij zich bezighield, de contacten hebben beŽindigd. Het zou niet gaan om een zakelijke of intieme relatie.

Verdachte verkrachting 10-jarig meisje bekent

Roel's Weblog had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De man die ervan wordt verdacht een 10-jarig meisje uit Delfzijl te hebben verkracht, heeft bekend. Dat heeft de politie vanmorgen bekendgemaakt.

Het gaat om een 58-jarige inwoner uit diezelfde plaats. Hij heeft gezegd dat hij het meisje donderdagmiddag zijn huis binnen heeft gelokt en zich vervolgens aan haar heeft vergrepen. De man werd vrijdagavond opgepakt na een intensieve speurtocht. Zaterdag werd al bekend dat hij eerder voor een verkrachting was veroordeeld.

Het meisje hield aan de verkrachting ernstig lichamelijk letsel over, maar maakt het naar omstandigheden nu goed. Ze wordt opgevangen door slachtofferhulp.

Hou de reacties normaal!

Drie moorden in Belgisch cafť

Cruelty667 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het Oost-Vlaamse Geraardsbergen is maandagochtend een cafť-uitbater levensloos aangetroffen in zijn bar op de Markt. Het slachtoffer, de 30-jarige Brian Van den Brempt van cafť 't Vraagteken, werd door zijn moeder dood aangetroffen; hij bleek te zijn doodgemarteld.

De cafťbaas lag in de tapzaal; zijn hals was met tape vastgebonden aan de trap en zijn voorhoofd was verbrijzeld, vermoedelijk met een zware kandelaar.

Later werd ook het lijk gevonden van de 18-jarige cafťhulp Cynthia. Zij lag dood in een berghok, samen met het lijk van haar even oude vriendje Bjorn.

De slachtoffers zouden laat in de nacht van zondag op maandag om het leven zijn gebracht.

''Alleen nageslacht voor slimme ouders''

In Denemarken heeft professor Helmuth Nyborg intelligente en hoog opgeleide ouders opgeroepen om meer kinderen te verwekken. Mensen die niet zo slim zijn zouden juist minder, of het liefst geen kinderen moeten krijgen. Nyborg is professor psychologie aan de universiteit van Aarhus, en gespecialiseerd in intelligentie.

Hij meent dat Denemarken alleen met meer intelligente inwoners een betere toekomst tegemoet gaat. Nu worden er volgens hem meer domme, dan slimme mensen geboren: "Het is zorgwekkend dat minder slimme ouders meer kinderen op de wereld zetten dan intelligente ouders, zoals het momenteel in Denemarken het geval is".

Nyborg is zich bewust van het feit dat hij gelinkt zal worden aan Adolf Hitlers rassentheorie, maar noemt dat onzin: ''Hitler was een ideoloog die het verwekkingsprogramma heeft misbruikt. Hij wilde het menselijke ras niet verbeteren, maar wilde bepaalde groepen zoals joden en homoseksuelen uitroeien. De meest intelligenten onder hen heeft hij afgeslacht. Intelligentie is erfelijk".

De professor roept op om het "het politiek correct zijn'' op te geven, en een natuurlijke selectie te maken om "de volgende generaties te verbeteren en te vermijden dat de bevolking achterlijken telt''.

Jomanda houdt half jaar mond dicht

DropDead had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Jomanda, het 'genezend medium' in haar zo karakteristieke blauwe gewaad, zal het komende half jaar niet meer spreken. Zowel op haar healings als ook in het dagelijkse leven zal ze haar mond dichthouden, zo maakte ze gisteravond bekend op een healing in Bergen op Zoom.

Een visioen van Moeder Maria staat aan de basis van het spreekverbod, dat van gisteravond 21.00 uur tot en met 29 maart 2004 zal duren. Op vijf september vroeg zij aan Jomanda om zes maanden te zwijgen als boetedoening voor Nederland. Het medium stemde toe.

"Ik was zelf ook heel verrast. Verbaal ben ik juist op mijn sterkst en nu moet ik woorden achterwege laten. Ik laat me maar leiden. Mijn zwijgen zal mijn spreken worden", aldus Jomanda. Ze zal zich nu uiten via woorden op schrift en via 'gevoelskanalen'. Buiten Nederland mag het medium overigens wel spreken.

Emile Ratelband is niet blij met het spreekverbod voor Jomanda. De twee zijn kort geleden een samenwerkingsverband aangegaan, nadat een eenmalige samenwerking succesvol was verlopen. "Van wat zij van gene zijde ontvangt heb ik geen kaas gegeten maar ik word zo wel voor het blok gezet. Maar ik heb wel respect voor haar onvoorwaardelijke geloof." Hoe de elf afgesproken sessies er nu uit gaan zien is nog niet duidelijk.

Gevangene probeert als travestiet te ontsnappen

Een Braziliaanse gevangene die gekleed als vrouw probeerde te ontsnappen uit een gevangenis in Sao Paulo is gepakt omdat hij niet op hoge hakken kon lopen. Volgens bewakers zag de man er als een mooie vrouw uit, maar deed zijn manier van lopen, dat leek op het waggelen van een eend, hem de das om.

De 28-jarige man werd door een bewaker herkend, hoewel hij een pruik, nepborsten, hoge hakken en veel make-up droeg. Naast de hakken had de gevangene overigens ook problemen met zijn eenmalige borsten.

De politie onderzoekt nu hoe de pruik, schoenen, borsten en make-up in de gevangenis terecht zijn gekomen.

Man trouwt vier vrouwen, bewijst aantrekkelijkheid

Een man uit Saoedi-ArabiŽ is onlangs met vier vrouwen getrouwd om te bewijzen dat hij nog steeds aantrekkelijk is. Hij deed dat nadat zijn eerste vrouw na een slecht huwelijk, dat slechts enkele maanden duurde, had gezegd dat geen enkele vrouw meer met hem zou willen trouwen.

De man zei daarop met vier vrouwen te zullen trouwen, om te bewijzen dat ze ongelijk had. Polygamie is in Saoedi-ArabiŽ vrij gewoon. Onder de Islamitische wet mag een man tot vier vrouwen tegelijkertijd hebben.

Ahold komt later met herziene cijfers

Ahold heeft vanmorgen verklaard op 2 oktober voorbeurs de aangepaste jaarrekeningen over 2000 en 2001 en de gecontroleerde jaarrekening over 2002 te publiceren. Die dag, om 10.30 uur, wordt ook een persconferentie gehouden.

De herziene cijfers over het boekjaar 2002 worden morgen overhandigd aan het bankensyndicaat. De levering van deze jaarrekening was een voorwaarde voor de kredietfaciliteit van 2,65 miljard euro die de banken in maart aan Ahold beschikbaar stelden.

De banken zouden vandaag de cijfers hebben moeten krijgen, maar gaan akkoord met het uitstel van ťťn dag.

Column: Personal Affairs

Ik werk bij een redelijk groot bedrijf. Er werken bij ons in het gebouw al zo'n 300 personen. Zodra een bedrijf groot is, heeft het behoefte aan bepaalde stafafdelingen voor zaken waar de directie zich niet meer bezig kan gaan houden. Alle personeelszaken zoals bijvoorbeeld contracten, salariszaken en opleidingen zijn in totaal al zoveel werk dat iemand daar full-time mee bezig kan zijn. Sterker nog, bij het bedrijf waar ik werk is er een hele afdeling P&O (Personeel en Organisatie) van 25 personen, waarvan 1 directeur, 2 afdelingshoofden, 5 adviseurs en 17 medewerkers, die zich bezig houdt met dit soort zaken. Dit lijkt mij nogal veel voor die 300 mensen die bij ons werken, maar goed als ze hun werk goed doen hebben wij, als medewerker, er alleen maar profijt van. Tenminste, zo dacht ik er ooit over.

Eťn op acht jongeren gewapend op pad

In Limburg loopt ťťn op de acht jongeren met een wapen op zak. Verder gaf 60 procent van de jongeren onder de 25 jaar toe dat ze zich wel eens schuldig maken aan vandalisme. De jongeren zeggen dat gedrag normaal te vinden. Dit alles, resultaten van een onderzoek door de Provinciale Bestuurscommissie Onderzoek en Ontwikkeling, staat in de nota 'Jong zijn in Limburg' van de provincie. De conclusies van dit onderzoek zullen door de Gedeputeerde Staten binnenkort als ťťn van de belangrijkste bouwstenen voor het provinciaal beleid gebruikt worden.

Cijfers

De onderzochte groep, Limburgse jongeren tot 25 jaar, bestaat uit 322.000 mensen. Bij de 60% die zich wel eens schuldig maakt aan vandalisme en geweld, gaat het meestal om lichte vergrijpen. Denk daarbij aan openbare dronkenschap, zwartrijden in het openbaar vervoer, snelheidsovertredingen, wildplassen, gebruik van softdrugs en het verwisselen van prijsjes in winkels.

Ook sommige zware delicten scoren hoog, zoals bedreiging en intimidatie (14%), mishandeling (11%), vechtpartijen (10%) en wapenbezit (12%). Uit dat laatste cijfer is te concluderen dat ongeveer 39.000 Limburgse jongeren met een wapen rondlopen. Er is niet verder onderzocht om welke wapens het gaat.

Volgens het onderzoek zijn de 'delictplegers' vaak de iets oudere jeugd. Het zijn vaker jongens dan meisjes en vaker allochtonen. Verder zijn het vaak jongeren die onder andere sneller van school af zijn, gescheiden ouders hebben, meer alcohol en softdrugs gebruiken en veel tijd doorbrengen in vriendengroepen.

Reacties

G. van den Heuvel, bijzonder hoogleraar criminologie aan de Universiteit Maastricht, vindt het wapenbezit erg veel. "Het gegeven an sich is net iets te vaag voor wetenschappelijke conclusies, dan moet je verder onderzoeken om welke wapens het gaat. Maar het lijkt me een zorgwekkende situatie."

Gedeputeerde O. Wolfs, voor de PvdA verantwoordelijk voor jeugdbeleid, liet weten dat ze erg geschrokken is van de cijfers. "Onacceptabel. Zowel het wapenbezit als het percentage crimineel gedrag is schrikbarend hoog."

Air France neemt KLM over

Zojuist is bekend geworden dat Air France KLM gaat overnemen en 16,74 euro biedt voor een aandeel KLM. Dit in tegenstelling tot het eerdere bericht van vanochtend. De directies van beide luchtvaartconcerns spraken de hele nacht over de voorwaarden van de overname door de Fransen.

De naam van de nieuwe maatschappij, die de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa wordt, luidt Air France KLM. Het concern wordt ondergebracht in een nieuwe Franse holding. In de nieuwe houdstermaatschappij krijgen de aandeelhouders van Air France een belang van 37 procent en KLM een aandeel van 19 procent.

Het belang van de Franse staat in Air France daalt van 54 naar 44 procent. De KLM behoudt voorlopig zijn naam en de landingsrechten op Schiphol. Topman Spinetta gaat het concern leiden.

Reacties vakbonden:


FNV Bondgenoten kijkt uiterst kritisch naar de overname door Air France van de KLM. "Vooral de gevolgen op middellange en lange termijn baren ons zorgen", zei bestuurder Van de Brink. "Dan moet blijken of de werkgelegenheid in ons land lijdt onder de fusie. Zeker omdat de KLM de kleinste is, levert dat grote risico's op", zei Van de Brink.

CNV Burgerluchtvaart ziet de fusie met vertrouwen tegemoet. "De directie heeft beloofd dat het banenverlies tot 500 in 5 jaar beperkt blijft, via natuurlijk verloop. Ook het financiŽle plaatje voor die tijd ziet er gunstig uit,dus we gaan niet uit van een fusie-zeperd. "

Om 10.00 uur een extra journaal op Nederland 2 over dit onderwerp.

Hersenactiviteit gemeten bij hypotheekaanvraag

Antarcticas, eric-jan en spookymanus hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Hypotheek Visie test de hersenactiviteit van mensen die een hypotheek aanvragen. De klanten krijgen elektroden op hun hoofd geplakt en moeten een 3D-brilletje opzetten. Dan wordt hun hersenactiviteit gemeten en aan de hand daarvan maakt Hypotheek Visie haar financieel advies op.

De hersengolven geven informatie over het karakter van de klant. Uit zulke tests wordt onder andere duidelijk of iemand een dromer is, of iemand die het onhaalbare wil bereiken. Volgens Willem Steenbeek, een woordvoerder van Hypotheek Visie, gaat het niet om een leugendetector. "Ons doel is de kwaliteit van de advisering te verbeteren."

Het is wel zo dat een hypotheekadviseur dankzij deze meting eigenschappen van de klant ontdekt die de klant zelf niet verteld had. "We zullen die mensen daar ook op aanspreken," aldus Steenbeek.

Noord-Korea praat niet meer met VS

Volgens Noord-Korea is er geen enkele reden meer om nog te praten over het kernprogramma van het land. Het staatspersbureau KCNA meldt vandaag dat de Verenigde Staten de gesprekken alleen maar gebruiken als excuus om Noord-Korea te ontwapenen. Het persbureau citeert hiermee uitspraken van de minister van Buitenlandse Zaken in Pyongyang.

Noord-Korea omschreef eerder de gesprekken met vijf andere landen die in augustus in Peking zijn gehouden als "nutteloos".

De uitspraken komenop het moment dat onderhandelaars van Zuid-Korea, de VS en Japan hun gezamenlijke standpunt inzake de kwestie rond kernwapens in Noord-Korea bepalen.

De landen hadden afgesproken om later weer om de tafel te gaan zitten. De woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Noord-Korea zegt nu dat er nooit beloftes zijn gedaan.

Komst delinquent mag niet gemeld worden

"De politie mag een buurt niet inlichten over een buurtbewoner met een zedenverleden." Deze uitspraak komt van de Groningse korpschef Bernard Welten in de Telegraaf. Directe aanleiding is het verkrachtingsdrama in Delfzijl-Noord.

Daar verkrachtte een 58-jarige man vorige week donderdag een 10-jarige meisje uit Delfzijl. Later werd bekend dat de buurt niet wist dat de man had vastgezeten voor een zedendelict. Welten zegt dat de politie niet mag doorspelen wie een zedendelict achter zijn naam heeft.

'Orang-oetans over 20 jaar uitgestorven'

Orang-oetans zijn binnen tien tot 20 jaar uitgestorven als de illegale houtkap die hun leefomgeving vernietigt niet wordt gestopt. Dat zegt antropologe Cheryl Knott, die is verbonden aan de Universiteit van Harvard.

Volgens haar dringen de houtkappers het leefgebied van de mensapen steeds verder binnen in het Gunung Palung Nationaal Park op Borneo. Ongeveer 2500 orang-oetans, ongeveer tien procent van de nog in het wild levende populatie van de dieren, leven in dit park.

"In het huidige tempo van habitatvernietiging is de wilde orang-oetan in tien tot 20 jaar uitgestorven. We moeten deze trend stoppen", zegt Knott, die de dieren in het park heeft bestudeerd. Orang-oetans leven alleen op Borneo en het nabijgelegen Sumatra. Ook hier wordt het leefgebied van de mensapen bedreigd door intensieve bosbouw.

'Wisse Smit was liefje Bruinsma'

DropDead had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Mabel Wisse Smit was eind jaren tachtig wel degelijk het liefje van de in 1991 geliquideerde crimineel Klaas Bruinsma.

Dit is vandaag door het Algemeen Dagblad bekend gemaakt. De verloofde van prins Johan Friso had volgens een ex-lijfwacht een liefdesaffaire met Bruinsma terwijl ze wist dat hij een berucht drugshandelaar was.

Volgens de lijfwacht kwam Wisse Smit vaak op het woonschip van Bruinsma. Wisse Smit heeft altijd gezegd dat zij Bruinsma slechts oppervlakkig kende. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst heeft een uitgebreid onderzoek gedaan naar Wisse Smits verleden.

Steeds minder VN-medewerkers in Irak

Irak Afgelopen weekeinde zijn er door de Verenigde Naties wederom enkele tientallen medewerkers teruggeroepen uit Irak. De reden hiervan is volgens een VN-woordvoerder van secretaris-generaal Kofi Annan dat de situatie in het land te onveilig wordt. De VN zal de komende tijd met een absolute minimumbezetting aan personeel actief blijven in Irak.

Door het vertrek van ongeveer dertig medewerkers de afgelopen dagen zijn nog maar ongeveer vijftig buitenlandse medewerkers van de VN aanwezig in Irak. Voor de eerste bomaanslag in op het VN-gebouw in Bagdad, waarbij 22 mensen om het leven kwamen, waren er in Irak ongeveer 600 mensen voor de VN aan het werk. Het aantal Iraakse medewerkers daarentegen, ruim vierduizend, is niet teruggebracht. De VN denkt dat met name zijn buitenlandse hoge VN-werknemers het doelwit van terreuraanslagen van het verzet tegen de bezetting van Irak zijn.

De vakbond van VN-personeel, die ongeveer vijfduizend werknemers vertegenwoordigt, had Kofi Annan eerder al opgeroepen om het buitenlandse VN-personeel terug te trekken uit Irak. De vakbond vindt dat de activiteiten van de organisatie met onaanvaardbare risico's voor het VN-personeel gepaard gaan.

Peijs snapt onrust in haven niet

Minister Peijs begrijpt niets van de ophef over een Europese richtlijn over de havens. Ze zei in het Oog op Morgen dat de richtlijn zo veranderd is dat er eigenlijk niets meer instaat. Ze zal dan ook eurocommissaris De Palacio vragen de richtlijn in te trekken.

Gisterend werd er in Rotterdam door ongeveer 8000 havenarbeiders uit heel Europa gedemonstreerd tegen de liberalisering van het havenwerk.

De demonstratie verliep in een rellerige sfeer. Er werden in totaal 23 arrestaties verricht. Volgens Peijs komt er ook Nederlandse wetgeving waardoor de havenarbeiders niet voor hun werk hoeven te vrezen.

Brit vliegt als eerste met luchtballon oceaan over

De Brit David Hempleman-Adams is de allereerste persoon op de aarde, die solo in een luchtballon met open mand over de Atlantische Oceaan is gevlogen. De Brit had hier 76 uur voor nodig.

Eerder waren er al twee pogingen bij de 46-jarige Adams mislukt. Hij begon zijn tocht vrijdag in Canada. De weersomstandigheden waren verre van ideaal. Zo kreeg hij onderweg te maken met regenbuien, extreme kou en slaaptekort.

De schrik van zijn leven kreeg Adams toen een passerende supersonische Concorde door de geluidssnelheid brak en twee enorme knallen veroorzaakte. De ballon zakte ineens honderd meter naar beneden. "Ik trilde van angst'', zei de Brit nadat hij geland was.

Adams heeft meer opmerkelijke prestaties op zijn naam staan. Hij beklom onder meer al bergen op elk continent en liep naar beide polen. Vorig jaar liep hij als eerste man ter wereld zonder hulp alleen naar de geomagnetische Noordpool, waar hij toen de laatste honderd kilometer met een gebroken enkel af moest leggen.

Steve Fosset was vorig jaar de eerste persoon die met een ballon rond de wereld had gereisd. Hij deed dit echter in een gesloten cabine.

Peiling VS: Schwarzenegger leidt

Acteur Arnold Schwarzenegger is hard op weg om de volgende gouverneur van CaliforniŽ te worden. Dit kan geconcludeerd worden uit een opiniepeiling die afgelopen zondag werd gepubliceerd.

Schwarzenegger heeft in de peilingen een ruime voorsprong op zijn republikeinse tegenstanders en de huidige democratische gouverneur Gray Davis. Davis lijkt bij de komende verkiezingenen volgende week een flinke nederlaag te verduren krijgen.

Uit een peiling van CNN/ USA Today/ Gallup blijkt dat een grote meerderheid, 64 procent, van de CaliforniŽrs voor het vertrek van Davis zal stemmen. Schwarzenegger zou dan op veertig procent van de stemmen kunnen rekenen, Dit is aanzienlijk meer dan zijn naaste rivaal, plaatsvervangend gouverneur Cruz Bustamante, die 25 procent van de stemmen krijgt. Op de derde plaats ligt de republikeinse senator Tom McClintock.

Davis startte zondag, met nog een week van campagne voor de boeg, de aanval op Schwarzenegger, die volgens Davis puur op zijn populariteit als acteur drijft en weigert op inhoudelijke zaken in te gaan. Ook verweet Davis Schwarzenegger dat hij een uitnodiging om deel te nemen aan een televisiedebat heeft afgewezen.

Blair gaat Labour-congres toespreken

De Britse premier Blair gaat vandaag de Labour-congres in de badplaats Bournemouth toespreken. Zijn doel is de woede in de linkervleugel van de partij tot bedaren te brengen en de Labour-leden ervan te overtuigen dat ze niet zonder hem kunnen.

Minister Brown van FinanciŽn hield gisteren al een vlammend betoog. Hoewel hij geen kritiek uitte op Blair, noemden de media zijn toespraak een duidelijke sollicitatie naar Blairs baan.

Uit een enquete van The Indipendent blijkt dat zestig procent van de Britten denkt dat Blair gelogen heeft omtrent Irak. Ruim veertig procent vindt dat Blair moet opstappen.

Dekker (VROM): 485.000 huizen extra

JB80 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Minister Dekker van VROM wil dat er in de periode 2004 tot 2010 tussen de 445.000 en 485.000 extra woningen worden gebouwd. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Ze wil hiervoor een spoedwet indienen en regels afschaffen die extra bouw in de weg staan. Ook moeten volgens haar meer kantoren worden omgebouwd tot woonruimtes. Dekker wil alle regels afschaffen die de extra bouw van woningen in de weg staan. Ze wil ook dat gemeenten zich voortaan minder met details bemoeien, als het om woningbouw gaat. Hun bouwplannen moeten bovendien veel flexibeler worden.

Verder wil Dekker met Onderwijs en Landbouw overleggen hoe te voorkomen dat Europese regels op het gebied van archeologie en vogelwelzijn woningbouw beperken.

De laatste jaren belandde de bouw van nieuwe woningen in het slop. In plaats van de geplande 100.000 huizen werden er maar 60.000 gebouwd. De woningnood is daardoor sterk opgelopen. Dekker had beloofd om snel met een oplossing te komen.

Bonden: geen akkoord KLM en Air France

Er is nog geen akkoord tussen KLM en Air France over een alliantie. Dat zeggen Nederlandse vakbonden in reactie op berichten dat de maatschappijen eruit zouden zijn. Een Franse vakbond had gemeld dat de deal rond was en vandaag om 07:00, over drie kwartier, bekend zou worden gemaakt.

De Nederlandse vakbonden werden gisteravond bijgepraat door de directie van KLM. Maar dat gesprek ging over de voortgang van de gesprekken over onder meer de werkgelegenheid bij KLM, zei een woordvoerder van De Unie voor RTL Nieuws. Ook de FNV ontkent dat er een akkoord is, evenals de KLM zelf.

Volgens de eerdere berichten zouden Air France en KLM samen een nieuwe holding oprichten, waarin beide merken worden ondergebracht. Zo blijft het merk KLM bestaan. KLM zou ook hebben bedongen dat het aantal landingen op Schiphol de eerste drie jaar wordt gegarandeerd.

Daarnaast heeft de raad van bestuur van Alitalia heeft topman Mengozzi toestemming gegeven een akkoord te sluiten met Air France en de KLM over een samengaan, dat zou kunnen uitmonden in de grootste Europese luchtvaartmaatschappij. Alitalia zit momenteel diep in de problemen.

Er zijn nieuwe ontwikkelingen, waardoor verder discussiŽren hier niet meer relevant is.

Onderwatermarathon: Lloyd Scott van start

Lloyd ScottLloyd Scott (41) is zondag gestart aan zijn onderwatermarathon door het meer van Loch Ness in Schotland. Tegelijkertijd met het vertrek van 1300 gewone lopers in de Marathon van Loch Ness, koos hij in Fort Augustus voor zijn 'natte' loop door het meer.

De voormalig leukemie patient hoopt met zijn alternatieve route ruim een miljoen Engelse Pond op te halen voor het Kankerfonds voor kinderen met leukemie.

Gekleed in een antiek duikerspak hoopt hij per dag ruim drie kilometer af te leggen. Een bootje met een begeleidingsteam van acht mensen let op de te volgen route en voorziet hem tevens van lucht. Hij zal rond een diepte van negen meter onder het wateroppervlak lopen. Pas over twee weken hoopt hij weer aan land te gaan, dan bij de finish in Inverness.

Hij zegt geen angst te kennen en heeft enkel enige twijfel over een eventuele ontmoeting met Nessie: "Ik weet niet wie meer zal schrikken, het monster of ik. Met mijn koperen helm kan ik een flinke kopstoot uitdelen, is mij verteld."

Scott legde vorig jaar de marathon van Londen af. Hij voltooide de afstand als langzaamste, gekleed in het zelfde duikerspak. In New York lukte hem dit eveneens.

VVD: Marokkaanse moskee moet dicht

Useroid had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Kamerfractie van de VVD zal vandaag een verzoek indienen om de omstreden Marokkaanse Arrahmane moskee in Amsterdam te laten sluiten. Onbekend is er of er een meerderheid in de Kamer te vinden zal zijn die met de VVD meegaat.

Afgelopen weekend overlegde het stadsdeelbestuur van Oud-Zuid met moskeebestuurders van het gebedshuis uit de Pijp. De vertegenwoordigers van de moskee konden de deelraadsleden niet echt gerust stellen. Duidelijk is dat de moskee de Tabligh-stroming aanhangt; een beweging waarvan de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) stelt dat aanhangers Nederlandse jongeren ronselen voor de heilige oorlog.

Volgens Abdeljalil Sayfaoui, de nieuwe woordvoerder van de moskee, zenden ze Marokkaanse jongeren naar islamitische scholen in het buitenland, vooral in Marokko, maar ook in Pakistan. Die scholen zijn verwant aan de Tabligh-stroming. Volgens hem is zijn Tabligh een vredepredikende beweging, letterlijk betekent Tabligh 'overbrengen' (van Allahs woord). De beweging heeft niets met politiek of geweld van doen. Net als hun christelijke evenknie, de Jehova's-getuigen, proberen ze met de voet tussen de deur zondaars op het rechte pad te krijgen.

Sayfaoui gaf toe dat een collega van hem vorig jaar een gewelddadige preek had gehouden, heimelijk opgenomen door NOVA. Maar die imam is eruit gegooid. En het klopte ook dat burgemeester Job Cohen daarop met een nepbestuur van Ar Rahmane had gesproken. Maar vanaf nu is het volgens hem openheid troef.

Ondertussen is een groep Marokkaanse bewoners uit De Pijp bezig met het nemen van juridische stappen in een poging het moskeebestuur af te zetten. Volgens een woordvoerder, die anoniem wil blijven, moet de moskee weer van de bewoners worden en niet van een club zijn die 'fundamentalistische invloeden importeert'. ''De imams verheerlijken het martelaarschap, integratie wordt afgeraden en moskeebezoekers die zich tegen die woorden keren, worden geÔntimideerd. Mensen uit de buurt zijn bang en wanhopig. Ze durven niet meer naar de moskee.''

Afgelopen week werd een verslaggever van TV Noord-Holland bij de moskee mishandeld, toen hij een reportage wilde maken. En de Volkskrant meldt dat enkele politici uit Oud-Zuid niet met hun naam in de krant durven want: '' We wonen in die buurt en moeten er ook 's nachts over straat''.

Volgens VVD Kamerlid Geert Wilders wil minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken wťl informatie van de binnenlandse veiligheidsdienst AIVD over de moskee geven, maar alleen vertrouwelijk aan de Kamercommissie voor inlichtingendiensten. ''Dat kan eigenlijk alleen maar betekenen dat er belastende informatie is,'' zegt Wilders, die vanmiddag voor sluiting van het gebedshuis zal pleiten.
Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.