Hirsi Ali uit kritiek op integratiecomissie

Het VVD-Tweede-Kamerlid Hirsi Ali vindt het integratie-onderzoek, dat de commissie onder leiding van Blok uitvoert, niet objectief. Dat zei ze voor het Radio 1 Journaal. Volgens Hirsi Ali zijn er mensen voor de commissie werkzaam die zelf nauw betrokken waren bij het integratiebeleid. "Zij kunnen dus geen onafhankelijk oordeel vellen."

Met haar kritiek sluit Hirsi Ali zich aan bij het SP-Kamerlid Lazrak, die vorige week om diezelfde reden uit de commissie stapte. Beide wezen in dat verband met de beschuldigende vinger naar directeur Duyvendak van het Verwey-Jonkerinstituut. "Duyvendak zegt dat het beleid niet heeft gefaald, maar dat is juist wel zo", aldus Hirsi Ali.

Volgens het VVD-Kamerlid is het falen vooral te wijten aan onderzoekers van het Verwey-Jonkerinstituut. Duyvendak had deelname aan het onderzoek had moeten weigeren, om zo de eigen integriteit niet ter discussie te stellen, zei de politica voor het Radio 1 Journaal.

Commissievoorzitter Blok en voorzitter Weisglas van de Tweede Kamer vinden dat Ali voor haar beurt spreekt. Ze kreeg echter bijval van fractieleider Jozias van Aartsen.