Tienduizenden in protest met 'Keer het Tij'

brighton en Flufydroid hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zo'n 20- tot 25.000 mensen demonstreerden vanmiddag in Amsterdam tegen de bezuinigingsplannen van het tweede kabinet Balkenende. De betoging was georganiseerd door Keer het Tij, een bont gezelschap van 350 politiekepartijen, belangenverenigingen en actieclubs; van PvdA tot Arbeiders Communistische Partij Iran, van de FNV tot Bureau Zwart?werk, en van de Internationale Socialisten tot Kerk en Werkgroep Amsterdam Noord.

Keer het Tij zelf noemt het kabinet-Balkenende II "het meest asociale in de afgelopen decennia", en hekelt de "afbraak" van de verzorgingsstaat en de gezondheidszorg. Ook het buitenlandse beleid van het kabinet vindt geen genade in de ogen van de aangesloten organisaties.

Het protest startte op de Dam, waar onder meer SP-leider Jan Marijnissen een toespraak hield. Hij noemde premier Balkenende een ''christelijk-liberaal. Hij gaat gewoon VVD-beleid uitvoeren en heeft niet kunnen uitleggen wat er christelijk-sociaal aan is. Ik heb het sociale gezicht van dit kabinet nog niet gezien. Dit is een afbraakkabinet''.

Ook PvdA-voorzitter Ruud Koole haalde op de Dam fel uit naar het kabinet-Balkenende. ,,Dit is het kabinet van de wanhoop, niet van de hoop. Niet betrokken, maar harteloos. Veel erger nog dan een kabinet van boekhouders''.

Hierna liepen de betogers door de Amsterdamse binnenstad naar het Museumplein. Daar begon om 14.30 uur een manifestatie met theater, muziekoptredens en debatten over onderwijs, milieu en sociale zekerheid. Rond 17.30 uur was de demonstratie afgelopen.