Ophef over dodelijke schorpioenen in Brielle

In het Zuid-Hollandse Brielle is ophef ontstaan omtrent de ontsnapping van een onbekend aantal levensgevaarlijke schorpioenen. Acht weken geleden wisten tussen de dertig en 35 jonge dieren uit een terrarium in een woonhuis te ontsnappen. Achttien werden er in de kamer teruggevonden. Ongeveer zeventien beesten zijn nog kwijt.

Burgemeester G. van Viegen zegt dat het risico volgens haar buitengewoon klein is, dat ze nog in leven zijn. Een deskundige vertelde haar dat de beesten een temperatuur van kouder dan 25 graden niet overleven. Bovendien hebben medewerkers van de Roteb gisteravond twee naburige woningen verdelgd. Vandaag was de woning van de eigenaresse van de dieren aan de beurt.

Volgens A. Bom van Reptielenzoo Iguana in Vlissingen is de situatie echter wel bedreigend. Het gaat volgens hem mogelijk om zeventien Sahara-schorpioenen. ,,Na een beet van zo'n dier ben je binnen ťťn minuut dood''. Bovendien zijn de beesten volgens hem helemaal niet dood gegaan door de kou: ''Ze gedijen prima tussen de minus 60 en plus 60 graden. In de woestijn worden ze ook blootgesteld aan extreme omstandigheden''.

Volgens Iguana heeft verdelgen ook weinig zin. ,,Schorpioenen gaan op beschutte plekken zitten zoals kieren. Ze hebben maar een klein luchtbelletje nodig om weken te overleven. Bovendien hebben ze voedsel zat, zoals pissebedden en spinnen. Ook kunnen ze als het moet een jaar zonder eten''. Iguana pleit er voor dat alle dieren worden opgezocht, voordat ze zich voortplanten. Een vrouwtje dat eerder zwanger is geweest, kan zich namelijk ook zelf bevruchten.

De burgemeester van Brielle gaat er desondanks van uit dat er afdoende maatregelen zijn genomen.