'Iran blijft trouw aan atoomverdrag'

Iran zal zich blijven houden aan het non-proliferatieverdrag, aldus directeur Gholamreza Aghazadeh van het Iraanse atoomenergiebureau. Het verdrag verbiedt de verspreiding van kernwapens. Eerder sloot Iran niet uit afstand te nemen van het verdrag, dat het in 1970 ondertekende.

"Iran voelt zich verbonden aan zijn verantwoordelijkheden die voortvloeien uit het non-proliferatieverdrag. Niet alleen uit contractuele verplichtingen, maar ook om religieuze en ethische overwegingen", zo liet Aghazadeh weten tijdens een bijeenkomst van lidstaten van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA).

De directeur liet weten dat Teheran met de IAEA zal blijven praten over het ondertekenen van een nieuw protocol, wat onaangekondigde inspecties van nucleaire locaties toestaat. In juli vertrok een team van IAEA-experts, op uitnodiging van Teheran, naar Iran om het geschil over eerdergenoemd protocol bij te leggen.

Iran krijgt tot 31 oktober de tijd om aan te tonen dat het geen kernwapens ontwikkelt, aldus het IAEA. Deze ontwerpresolutie is vrijdag door de bestuursraad aangenomen. De Verenigde Staten beschuldigd Iran van het maken van kernwapens, maar Teheran ontkent deze beschuldigingen.